Overslaan en naar de inhoud gaan

Heldere route richting werk in Rijk van Nijmegen

Gepubliceerd op 15 april 2020

Maximale participatie op de arbeidsmarkt. Daar draait het om in de route van arbeidsmatige dagbesteding naar werk in Rijk van Nijmegen. De arbeidsmarktregio heeft een duidelijke ontwikkellijn uitgestippeld, waarin mensen stappen maken door een arrangement voor zelfredzaamheid of loonwaarde.

“We willen iedereen zoveel mogelijk richting een baan helpen. Daarom noemen we de nieuwe aanpak Op weg naar werk”, zegt Ivo de Wilde, projectleider bij WerkBedrijf Rijk van Nijmegen. “Mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is, krijgen hiermee extra kansen.”

WerkBedrijf is een gemeenschappelijke regeling van zeven gemeenten (Nijmegen, Beuningen, Wijchen, Berg en Dal, Mook en Middelaar, Heumen en Druten), waarin Participatiewet, arbeidsmatige dagbesteding en sociale werkvoorziening hand in hand gaan. Binnen Op weg naar werk, dat in januari 2019 is gelanceerd, is aan de hand van de treden op de participatieladder een duidelijke ontwikkelketen neergezet. Het gaat zowel om het verbeteren van de doorstroom binnen arbeidsmatige dagbesteding als om de uitstroom naar regulier werk, beschut werk, vrijwilligerswerk of een opleiding.

Tips

  • Zet een duidelijke ontwikkelketen van arbeidsmatige dagbesteding naar betaald werk neer.
  • Ontwikkel deze route samen met aanbieders. 
  • Maak met hen goede afspraken over de inzet van extra middelen voor ontwikkeling.
  • Geef de juiste prikkels af via de tarieven.
  • Zorg ervoor dat er niet alleen tussen maar ook binnen ontwikkelarrangementen simpel kan worden geswitcht.
  • Stel een vast team van een aantal toegewijde consulenten samen.

Meer uitstroom naar betaald werk

De bedoeling is dat er meer mensen dan voorheen (tot 2019 jaarlijks ongeveer 10 procent) vanuit de arbeidsmatige dagbesteding naar een opleiding of betaald werk uitstromen. Daarop staart de arbeidsmarktregio zich niet blind, benadrukt De Wilde. “De kern is dat mensen zich binnen hun mogelijkheden kunnen ontwikkelen. Blijkt voor iemand arbeidsmatige dagbesteding of vrijwilligerswerk het hoogst haalbare, dan is dat ook een prima resultaat.”

Het basisarrangement is de dagbestedingsplek met begeleiding. Voor de deelnemers aan Op weg naar werk komt er een ontwikkelarrangement bij. Hierin staat het ontwikkelen van loonwaarde of zelfredzaamheid centraal. Voor zo’n arrangement krijgt een aanbieder 3.200 euro per jaar.

WerkBedrijf Rijk van Nijmegen werkt met ongeveer twintig aanbieders, waaronder drie grote partijen (Driestroom, Pluryn en RIBW). De nieuwe benadering is volgens De Wilde gezamenlijk ontwikkeld. “Ik wil niet zeggen dat het introductieproces helemaal vlekkeloos is verlopen, maar het is wel echt een coproductie.”

In het samenwerkingsteam zitten de drie grote aanbieders en drie kleinere aanbieders. “We komen elke zes weken bij elkaar en bespreken dan hoe het gaat met het nieuwe instrumentarium.” WerkBedrijf zet voor Op weg naar werk een vast team van drie consulenten in. “Zij hebben korte lijntjes met de aanbieders.”

Focus door werken met ontwikkelarrangementen

De aanpak is in oktober 2019 met alle aanbieders geëvalueerd. “Wij hebben met elkaar geconstateerd dat het werken met arrangementen positief uitpakt voor de begeleiding van de kandidaten. Dit geeft focus. Bij het arrangement voor loonwaarde staan acties richting werk centraal, terwijl het arrangement voor zelfredzaamheid extra inzet op begeleiding mogelijk maakt. Het helpt dat we hierbij de taal van de participatieladder hanteren.”

Er werden ook enkele verbeterpunten gesignaleerd. Zo is simpel switchen niet alleen belangrijk tussen voorzieningen maar ook daarbinnen, aldus De Wilde. “Wij hebben de harde eis van een jaar voor een arrangement losgelaten. Een ontwikkelarrangement kan nu langer of juist korter dan een jaar duren, als iemand daarmee geholpen is. Het is ook gemakkelijker geworden om hierin elementen van een hogere trede op te nemen.” Er loopt nog een discussie over het tarief voor het basisarrangement. “Dat is wat verlaagd om extra te kunnen investeren in de arrangementen voor ontwikkeling. Voor organisaties die alleen het basisarrangement aanbieden, kan dat financieel lastig zijn. Daarover zijn we met hen in gesprek.”

Netwerk van 1.800 reguliere werkgevers

WerkBedrijf Rijk van Nijmegen hanteert het uitgangspunt dat mensen zo regulier mogelijk werken bij bedrijven en organisaties. Daarvoor heeft WerkBedrijf een netwerk van achttienhonderd reguliere werkgevers. De Wilde vindt het een pluspunt dat arbeidsmatige dagbesteding is ondergebracht binnen WerkBedrijf. “De consulenten van Op weg naar Werk hebben bijvoorbeeld nauw contact met hun collega’s die mensen in de horecasector plaatsen.”

Is er al een verhoging van de uitstroom naar betaald werk te zien? “Niet substantieel”, moet De Wilde toegeven. “Het is ook nog te vroeg hiervoor. Veel mensen die vorig jaar met een ontwikkelarrangement zijn gestart, hebben dit nog niet afgerond.” De Wilde wijst erop dat aanvankelijk de capaciteit ontbrak om de uitstroom naar betaald werk goed in de gaten te houden en hierover het gesprek met aanbieders aan te gaan. “We hebben extra geld ingezet voor een consulent die zich hiermee kan bezighouden. Dat begint nu zijn vruchten af te werpen.”

En wat zijn de reacties van deelnemers? Lastig te zeggen omdat hiernaar nog geen onderzoek is gedaan, antwoordt Ivo de Wilde. “Onze eerste indruk is dat kandidaten blij zijn met de huidige aanpak. We horen dat zij het prettig vinden dat ze gericht worden begeleid richting een duidelijk uitstroomdoel.”