Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemers helpen ondernemers in Noordoost-Brabant

Gepubliceerd op 03 februari 2021

De arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant zet voor de heroriëntatie van zelfstandigen volop in op de kennis en ervaring van collega-ondernemers. 

'Heroriëntatie van zelfstandigen’ hoeft niet te betekenen dat je stopt met je bedrijf en een baan gaat zoeken, zegt Jasper van Wordragen, projectleider zzp NOB Boost bij het Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant (NOB). “Het kan ook bijvoorbeeld het inslaan van een nieuwe koers zijn, of het zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor je onderneming.”

Van Wordragen is initiatiefnemer van Bizztopia. Dat bood ook vóór de coronacrisis naast flexwerk- en vergaderplekken al laagdrempelig advies en hulp aan zelfstandigen. Bij het begeleiden en coachen van zelfstandigen die met vragen zitten, maakt hij grif gebruik van zijn netwerk van ondernemers in de regio. 

Tips

  • Voor dienstverleners: je hebt vooral een wegwijsfunctie. Kijk wat er in jouw regio al bestaat. Ondernemerschapsvragen bij het Tozo-loket zijn voor een groot deel dezelfde als bijvoorbeeld startersvragen. 
  • Zet in op vroegsignalering. Zorg dat er vrij snel een eerste gesprek plaatsvindt
  • Zorg dat mensen die geen Tozo aanvragen of niet in aanmerking komen voor ondersteuning, toch weten waar ze geholpen kunnen worden
  • Voor de ondernemer: ga met iemand praten. Met iemand van een lokaal initiatief of een collega-ondernemer. Ga op zoek naar manieren om collega’s te ontmoeten. Maak gebruik van lokale netwerken.

Online en fysieke events

Onder de paraplu van het project zzp NOB Boost zijn onder andere al een helpdesk, een online platform voor ondersteuning en de ZZP Boost-app opgetuigd. Via de app, die al vijfhonderd keer is gedownload, kunnen zzp’ers zich oriënteren op de mogelijkheden en hun hulp aanbieden. Voor zzp’ers die zich oriënteren op een loondienstverband is een gesprek mogelijk met de loopbaanadviseurs van het regionale project Wijzer in je werk. Elke startende ondernemer (minder dan vijf jaar actief) heeft recht op ondersteuning bij problemen. In Oss gebeurt dat door de helpdesk Starters Succes, bemand door ondernemers zelf. 

Zzp NOB Boost geeft ook veel (online) cursussen, trainingen en ‘boostcolleges’ over uiteenlopende onderwerpen zoals het inrichten van een fijne thuiswerkplek en de overstap naar een baan in loondienst. De community op Facebook waarin deze video’s ook worden gedeeld en waarin zelfstandigen elkaar vragen kunnen stellen, telt intussen ruim 350 leden. Het kenniscentrum Zzp en Corona op de website van Zzp NOB Boost heeft 14.000 unieke bezoekers getrokken. Onder anderen oud-voetbalinternational Hans van Breukelen – tegenwoordig actief in het coaching-circuit – schreef een bijdrage. En in het najaar werd er in Veghel nog een fysiek Boost-event georganiseerd dat werd bijgewoond door zeventig mensen en online door nog eens driehonderd live werd bekeken. 

Wegwijsfunctie

“Je hebt als consulent ook een wegwijsfunctie”, adviseert Van Wordragen. “Maak vooral gebruik van de kennis en het netwerk van lokale collega-ondernemers als het gaat om ondersteuning bij ondernemerschap. Veel ondernemers weten hoe het is om in moeilijkheden te zitten en zijn meer dan bereid een deel van hun vrije tijd te besteden aan het bijstaan van anderen.”

In 2021 wordt de connectie tussen het project Zzp NOB Boost en de gemeenten in de regio verder versterkt. Zo wordt er een digitale scan voor de levensvatbaarheid van een onderneming ontwikkeld en komen er nieuwe (online) trainingsprogramma’s.

‘Oss loopt voorop’

In Oss – een van de gemeenten van de regio Noordoost-Brabant - is de samenwerking tussen de afdelingen werk, inkomen, schuldhulpverlening en economische zaken strak georganiseerd. “Door die nauwe samenwerking kunnen we goed zien wat precies de behoeften en mogelijkheden zijn en samen ontdekken hoe iemand weer op eigen benen kan staan”, zegt Adil Bayouni, adviseur werkgeversdiensten. “Dat kan een tijdelijke baan zijn tot bijvoorbeeld het restaurant weer open kan. Maar als iemand de handdoek in de ring wil gooien, moet dat ook kunnen.” Bayouni heeft al taxichauffeurs begeleid die er geen been meer in zagen om door te gaan. Maar hij bemiddelde ook de eigenaars van een broodjeszaak naar tijdelijk werk voor de GGD. Het pocketboekje ‘Tozo naar werk’ van de gemeente Oss met tien uitgangspunten voor heroriëntatie is daarbij leidend. Toch is er altijd ruimte om af te wijken.
Andere gemeenten in de regio tonen inmiddels interesse in de Osse aanpak. “Daaraan merken we dat we voorlopen”, zegt Bayouni. “Het is fijn om optimaal gebruik te kunnen maken van wat er al is.”