Overslaan en naar de inhoud gaan

Oost-Groningse Afeer stelt eigen regie centraal

Gepubliceerd op 24 maart 2020

Het Oost-Groningse sociaal werkbedrijf Afeer helpt jaarlijks meer dan vijfhonderd werkzoekenden aan werk. Dit succes is volgens manager Dienstverlening Gina Olthoff het directe resultaat van de methode die Afeer zelf heeft ontwikkeld. In het Werklab van Afeer staat ‘eigen regie’ centraal.

Is Afeer anders dan andere sociaal werkbedrijven?

“Onze organisatie telt 1.000 medewerkers: 90 ambtenaren en ruim 900 SW-medewerkers. Daarnaast begeleiden en bemiddelen wij jaarlijks ongeveer 1.500 werkzoekenden in de gemeenten Oldambt, Pekela en Westerwolde. Dat doen wij via onze eigen methode: het Werklab.
 
Elke werkzoekende die bij ons binnenkomt, krijgt eerst een uitgebreide intake. Ons uitgangspunt is dat een werkzoekende zelf de regie heeft over zijn leven. Wíj bepalen dus niet wat goed is, we vragen wat die persoon zelf wil. Wij zijn er om mensen te begeleiden, te enthousiasmeren en aan te moedigen. Die aanpak lijkt misschien helemaal niet zo bijzonder, maar hoe vaak hoor je niet dat werkzoekenden het anders meemaken? 
Onze kracht is dat wij onze werkzoekenden en de bedrijven in onze regio heel scherp in beeld hebben en daardoor in staat zijn om matches te maken. Wij noemen onszelf niet voor niets dé matchmaker van Oost-Groningen.”

Tips

  • Zie mensen in hun waarde. Als een werkzoekende zelf de regie heeft, is de kans het grootst dat hij duurzaam aan de slag komt.
  • Bied werkzoekenden de kans om kennis te maken met verschillende werksoorten in verschillende kansrijke sectoren, zodat ze ontdekken waar hun talent ligt.

Wat houdt het Werklab precies in?

“Werkzoekenden leggen binnen het Werklab een vaste route af: van de start bij de balie tot aan de finish: de match met een baan. Het is een traject waar alles inzit: voorlichting, een werkleertraject, een ontwikkeltraject en workshops, bijvoorbeeld over social media, werknemersvaardigheden en het voeren van een sollicitatiegesprek. Ook hebben we een sollicitatielab waar werkzoekenden hulp krijgen bij het solliciteren. 

We proberen binnen een paar weken een match te maken met een werkgever. Het doel is om mensen zo snel mogelijk betaald aan het werk te krijgen. Ook het e-portfoliosysteem draagt daaraan bij. Elke werkzoekende beheert zijn eigen e-portfolio. Daarin worden al zijn competenties, vaardigheden en ontwikkelmogelijkheden in beeld gebracht en ook de beschikbare vacatures. Op die manier wordt actief gematcht op werk. 

Iedere werkzoekende kan gebruik maken van onze carrousel, om op die manier kennis te maken met het werken in kansrijke werksoorten binnen de sectoren techniek, dienstverlening groen of logistiek. Zodra een werkzoekende weet welke kant hij op wil, is er een wereld aan interne opleidingstrajecten: werken en leren (BBL) of praktijkleren. Je kunt bij ons een opleiding volgen tot medewerker van een klantcontactcentrum, maar je kunt ook een schildersopleiding doen, een opleiding in de schoonmaak, metaal of timmeren en je VCA- of heftruck-diploma behalen. Bij Afeer kan eigenlijk alles. 

Het mooie is dat werkzoekenden in de carrousel ook samenwerken met SW-collega’s. Daar gaat dan weer een positieve stimulans van uit. Het gebeurt hierdoor geregeld dat onze SW-collega’s aangeven dat zij zich verder willen ontwikkelen en ook wel eens extern willen kijken. Dat juichen we alleen maar toe.”

Wat is jullie succesfactor?

“Wij vinden het als afdeling Dienstverlening leuk om te onderzoeken wat werkt. We blijven steeds nieuwe producten ontwikkelen. Onze kracht is dat wij alles zelf doen en alles in eigen huis organiseren. En dat doen we dus voor alle werkzoekenden: van statushouders en jongeren die uit het praktijkonderwijs komen tot mensen die op latere leeftijd moeten omscholen. Wij geloven erin dat er voor iedereen passend werk is te vinden. Dat stralen wij dus ook uit. En als dat hier in Oost-Groningen lukt, een regio die toch als moeilijk en kansarm wordt gezien, zou dat dan niet overal in Nederland kunnen lukken?

Als werkzoekenden zelf kiezen welke richting ze op willen en welk werk ze willen doen, bereik je dat ze duurzaam in een baan instromen. Anders staan ze zomaar weer bij je op de stoep. Natuurlijk hadden we de afgelopen jaren het economisch tij mee. Maar ook als het economisch tegen zit, blijven wij er alles aan doen om mensen in het Werklab op te leiden. Onze methode is gericht op de ontwikkeling van mensen. Wij zorgen ervoor dat werkzoekenden kennis en ervaring opdoen in de tijd dat ze bij ons zijn. En als de economie weer aantrekt, staan ze er sterker voor dan toen ze binnenkwamen en kunnen ze zo weer aansluiten op de arbeidsmarkt.”