Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Op het ene moment moet je iemand aanraken en even later mag je niet binnen anderhalve meter komen’

Gepubliceerd op 31 augustus 2020

Extra begeleiding bij het voortraject vermindert uitval in zorgopleiding

In de arbeidsmarktregio Zwolle lopen zij-instromers die uiteindelijk de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) Zorg & Welzijn willen doen, eerst een voorbereidende stage. In samenwerking met Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle en onderwijs zijn 20 plekken gecreëerd. In het voortraject ontdekken ze of werken in de zorg wel echt iets voor ze is. “Er was erg veel uitval in de reguliere opleiding, gemiddeld zo’n vijftien procent” , zegt Maureen Jansen, adviseur WSP. “Mensen bleken niet voorbereid op het onregelmatige, mentaal zware werk en de vele uren thuisstudie.”

In het voortraject is er met intensieve persoonlijke begeleiding en coaching onder andere aandacht voor de thuissituatie: hoe wordt het thuis georganiseerd als er gestudeerd moet worden of avond- en nachtdiensten worden gedraaid? Met dit voortraject is het uitvalpercentage teruggebracht naar één uitvaller op 20 deelnemers in de huidige groep.

Tips & tricks

  • Neem alle deelnemende partijen mee in alle beslissingen. Informeer altijd iedereen. Wat gaan we doen? Wat moet er nog besproken worden? Als jij als partij nog iets wilt bespreken, lever dan alsnog je input.
  • Hou de regie strak in handen. Voor werkgevers is het heel logisch dat WSP beslissingen nam. In dit geval heeft het ervoor gezorgd dat het project ondanks tegenslag doorgang heeft gevonden. Voor werkgevers blijft het belangrijkste dat ze zo veel mogelijk ontzorgd worden. Daarvoor geven ze wel vertrouwen aan WSP.
  • Een externe coach die alles vanuit het oogpunt van de deelnemer beziet, is in onzekere tijden van extra belang.
  • Niet iedereen heeft dezelfde intensieve begeleiding nodig. Een volgende keer kan er wellicht maatwerk worden geleverd, op basis van de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van deelnemers. 
     

Alles afgeblazen

In samenwerking met acht zorginstellingen in de regio zijn stageplaatsen gecreëerd in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, ggz en kinderopvang. De deelnemers lopen stage bij de werkgever waar ze straks ook hun BBL gaan volgen. Tenminste, dat was de bedoeling. De eerste week van het traject zou de week van 16 maart zijn. De week waarin de ‘intelligente lockdown’ vanwege het coronavirus begon. “48 uur voor we zouden starten werd alles afgeblazen”, vertelt Jansen. 
Deelnemers kregen te horen dat ze hun uitkering behielden zolang hun stage en opleiding niet konden beginnen. Daarna is er in overleg met de werkgevers en opleiders een alternatief programma bedacht. Intakegesprekken en groepslessen konden digitaal worden gevolgd. De werkgever bepaalt zelf of het geoorloofd is dat deelnemers meelopen op de werkvloer van een zorginstelling. 11 mei zijn de meeste deelnemers gestart, eind mei liep iedereen mee op het stageadres.

Helemaal niet zo’n big deal

Alle deelnemers zijn uitkeringsgerechtigd, sommigen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. “Er zijn er een paar die door de aangepaste lesvorm toch een beetje tussen wal en schip vallen”, zegt Jolien Kunst, accountmanager bij Tiem, onderdeel van WSP. “Online lessen volgen met een taalbarrière is minder makkelijk dan bij rechtstreeks contact. Maar over het algemeen ben ik aangenaam verrast hoe goed het is gegaan! Deelnemers durven zich open te stellen, ze weten elkaar te vinden voor groepsopdrachten. De samenwerking komt ondanks de barrières toch op gang.
Misschien zien wij wel snel te veel beren op de weg bij zulke situaties. We vullen te snel in wat mensen wel of niet aankunnen. Het was helemaal niet zo’n big deal als we hadden verwacht.”

Onwerkelijk

Deelneemster Simone kreeg zes uur voor het begin van haar eerste lesdag te horen dat het allemaal niet doorging. Drie weken later startte het onderwijs wel, maar alleen online. “Voor iemand als ik, die totaal geen praktijkervaring heeft, was dat vreemd. Ik kon aan het begin helemaal geen connectie maken met de realiteit van het werk.” Na zes weken kon ze gelukkig alsnog met het praktijkgedeelte beginnen. “Het ene moment moet je iemand aanraken om zorg te verlenen en een kwartier later mag je bij het koffiedrinken niet meer binnen anderhalve meter komen. Heel onwerkelijk, maar het went wel.”

Sinds de coronamaatregelen zijn versoepeld komen de deelnemers weer in groepjes van maximaal vier bij elkaar. De certificaatuitreiking die gepland stond voor eind juni is uitgesteld tot 27 augustus. Hopelijk kan er dan weer een fysieke ceremonie plaatsvinden. “Daar gaan we toch wel vanuit”, zegt Kunst. “Sommige deelnemers hebben nog nooit eerder een diploma behaald. Dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.” 

Halverwege 2020 kwam dan de erkenning van alle inspanningen. Door het ministerie van VWS werd het project van het samenwerkingsverband tussen zorginstellingen en het WSP in Zwolle, beroepsopleiders, UWV en gemeenten dat aan de basis staat van Zij-instroom VIG/MZ uitgeroepen tot ‘koploper’ als het gaat om werken aan de zorg.
 

Foto-BBL-1-800x400

Foto: uitreiking van de certificaten (augustus 2020)

Het voortraject voor werken in de zorg is een samenwerking van WSP Regio Zwolle (het samenwerkingsverband van UWV en de gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Hattem, Kampen, Meppel, Oldebroek, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Westerveld, Zwartewaterland en Zwolle), WGV Zorg en Welzijn en opleidingscentra Deltion en Landstede. 
Zorginstellingen Carinova, Driezorg, Interakt Contour, Prokino, RIBW, Rosengaerde, Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en Zorgspectrum Het Zand hebben stage- en BBL-plaatsen beschikbaar gesteld. Na de uitreiking van het certificaat beginnen de deelnemers aan een van de reguliere BBL-opleidingen in Zorg & Welzijn.