Overslaan en naar de inhoud gaan

Peercoaches nemen hun eigen ervaring mee

Gepubliceerd op 19 oktober 2020

De beste jobcoaches zijn misschien wel de mensen die zelf ervaring hebben met kwetsbaarheden en beperkingen. Die weten hoe het is om aan de zijlijn te staan. Dat is de gedachte achter de peercoach-formule van ImPower. Peercoaches kunnen iets wat een ‘gewone’ jobcoach niet kan.

Het begon in 2014 als een pilotproject vanuit Nuon, in samenwerking met Philips, Alliander en de gemeente Amsterdam, vertelt ImPower-oprichter Arjan te Wierik. “Het idee was om jongeren met een arbeidsbeperking de kans te geven om andere jongeren met een arbeidsbeperking te helpen om actief te worden op de arbeidsmarkt. Dat is de basis van het peercoach-concept.”

Social-return-on-investment-verplichtingen

De pilot was zo’n succes dat dit het begin werd van de sociale onderneming ImPower. Te Wierik: “Wij bieden een peercoach-opleiding en peercoach-projecten aan in Amsterdam, Rotterdam en Arnhem en zijn met een aantal andere gemeenten in gesprek om ook daar te starten. We werken nauw samen met gemeenten en meerdere grote bedrijven. De gemeenten leveren de kandidaten aan die bij ons als peercoach aan de slag gaan. Wij helpen de bedrijven bijvoorbeeld om aan hun social-return-on-investment-verplichtingen te voldoen.” 

ImPower richt zich op alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Te Wierik: “We vragen nooit om CV’s, wel om intrinsieke motivatie om andere mensen te helpen. Als we die motivatie in mensen herkennen, dagen we hen met een proefopdracht uit om zich te laten zien. Als de proefopdracht slaagt, kunnen mensen meedoen aan de opleiding. De opleiding duurt in principe één jaar en bestaat uit vier modules die op mbo- of hbo-niveau kunnen worden afgerond. De deelnemers zijn daar een dag per week mee bezig. De rest van de week zijn ze daadwerkelijk aan het coachen.”

Goed 70% een certificaat

Te Wierik: “Wij zien de peercoaches tijdens de opleiding groeien. Ze komen uit een situatie waarin ze dachten dat er niemand op hen zat te wachten, en blijken dan echt van betekenis te kunnen zijn voor anderen. Door de opleiding zien ze nieuwe mogelijkheden, kansen en uitdagingen. Maar het belangrijkste is dat hun zelfvertrouwen groeit.”

Goed 70% van de deelnemers stroomt uit met een certificaat. Wie wil, kan doorstromen naar een verkorte jobcoach-opleiding, om daarna als jobcoach aan de slag te gaan. Een derde van de deelnemers vindt een baan in dit werkveld, bijvoorbeeld als jobhunter of -coach, een derde vindt een baan in een ander werkveld. Er is ook een groep die de opleiding niet haalt of niet aansluitend een baan vindt. “Dat aantal proberen we naar beneden te krijgen. Maar het is niet zo dat wij een baan voor mensen gaan zoeken, dat moeten mensen echt zelf doen, al geven wij natuurlijk wel support.” 

Peercoaches geven energie en oplossingen

“Wij willen dat in 2025 iedereen weet wat peercoaches zijn en wat ze doen”, zegt Te Wierik. “Wij hopen dat peercoaches steeds meer worden ingezet om hun ervaringsdeskundigheid te delen met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten als waar zijzelf ooit in zaten. Peercoaches kunnen mensen helpen hun weg te vinden op de arbeidsmarkt. Ze denken in oplossingen, geven mensen energie, laten zien wat het met iemand doet als hij in zichzelf gaat geloven.” 

Marjolein Juliao: ‘Als peercoach weet je waar je het over hebt’

Marjolein Juliao volgt de peercoach-opleiding van ImPower in Arnhem en droomt van een toekomst als jobcoach en filosofeert over de meerwaarde van peercoaching.

“Het verschil tussen een jobcoach en een peercoach is dat een peercoach op basis van eigen ervaring en op een gelijkwaardig niveau met mensen in gesprek gaat. Ik weet hoe het is om psychisch kwetsbaar te zijn. Ik weet waar iemand mee worstelt en ik kan laten zien dat het mogelijk is om je aan die situatie te ontworstelen. Het verschil met een ‘gewone’ jobcoach is dat ik geen leuke theorieën presenteer, maar dat ik weet waar ik het over heb. Ik loop een tijdje met iemand mee op zijn pad.

Zo heb ik een vrouw van midden 30 gecoacht, die als kind hersenletsel had opgelopen. Ze werkt al jaren 12 uur per week, maar weet dat ze meer in haar mars heeft en wil dat laten zien. Daar steun ik haar bij. Aan het eind van het traject zei ze: ‘Ik heb het zelf gedaan, maar zonder jou was het niet gelukt.’ Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.

Voorheen werkte ik in het juridische-administratieve werkveld, maar ik zat al 3 jaar thuis. Ik wist niet wat ik moest doen om het werk weer op te pakken. Toen ik op internet deze opleiding tegenkwam, ging er iets in mij ‘aan’. Het empoweren van mensen leek mij het mooiste om te doen. De opleiding van ImPower heeft me daarin bevestigd. Als ik hier in december mee klaar ben, ga ik de verkorte opleiding tot jobcoach doen. Maar mijn ervaring als peercoach neem ik altijd mee.

Ik weet nog niet hoe mijn toekomst eruitziet, maar ik weet zeker dat er iets moois op mijn pad komt, zoals deze opleiding ook ineens op mijn pad is gekomen. Het gaat erom dat je je ervoor openstaat. Als je bereid bent om je angsten onder ogen te zien en aan de slag te gaan, gaan er absoluut dingen gebeuren.”

ImPower-opleiding peercoach 

De peercoachopleiding van ImPower heeft een theoretisch en een praktisch deel. Het praktische deel bestaat uit het coachen van mensen. De peercoaches worden daarbij begeleid door een teamcoach van ImPower. Het theoretische deel bestaat uit vier modules die op mbo- of hbo-niveau kunnen worden afgerond:

  • Persoonlijk leiderschap: wie ben ik, wat kan ik. 
  • Ik en mijn kandidaat: hoe coach ik mensen, wat voor vragen stel ik. 
  • Ik en mijn collega’s: werknemersvaardigheden, normen en waarden op de werkvloer.
  • Netwerken: hoe bouw ik netwerken, hoe benader ik werkgevers en kandidaten voor een functie.