Overslaan en naar de inhoud gaan

Praktijkverklaring alternatief als diploma niet lukt

Gepubliceerd op 15 april 2021

Heel veel investeren in medewerkers, bijvoorbeeld via de talentontwikkelroute, speciaal ontwikkeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of via een recente pilot met het werken met de praktijkverklaring. Drukkerij Zalsman uit Kampen doet het maar wat graag. “En het levert per saldo nog winst op ook”, aldus directeur én jobcoach Gerwin de Vries.

Voor wie beter in de praktijk leert dan op school – bijvoorbeeld vanwege onvoldoende kennis van de Nederlandse taal – is praktijkleren met een praktijkverklaring wellicht een perspectiefrijke optie. Groot voordeel hiervan is dat deelnemers niet alle onderdelen van een mbo-opleiding hoeven te beheersen om toch een praktijkverklaring te behalen. Bij deze vorm van leren, dat deel uitmaakt van de derde leerweg in het mbo, zijn er ook geen verplichte onderwerpen die behandeld moeten worden. Bovendien geldt bij deze vorm van onderwijs de wettelijke urennorm uit het reguliere onderwijs niet. Gecertificeerde opleiders mogen kortere opleidingen aanbieden, opleidingen die zo goed mogelijk aansluiten bij wat medewerkers al kunnen.

In Kampen heeft drukkerij Zalsman, samen met praktijkopleider GOC Grafisch Opleidingscentrum uit Veenendaal, een geslaagde pilot met de praktijkverklaring afgerond. De drie leerlingen die aan de pilot meededen hebben in deze drukkerij respectievelijk op mbo1-, mbo2- en mbo3-niveau hun praktijkverklaring gehaald. Op de werkvloer van de drukkerij leerden zij drukken, vouwen en snijden, vooral aan de machines. Aangevuld met korte theorielessen. “Een fraai succes”, blikt Gerwin terug. 

Lees het volledige praktijkvoorbeeld op cedris.nl