Overslaan en naar de inhoud gaan

Praktijkverklaring geeft een goede start

Gepubliceerd op 24 maart 2020

Voor mensen die nog nooit een diploma hebben gehaald, is de ‘praktijkverklaring’ een enorme opsteker. En soms een stimulans om tóch verder te leren. Adriana Stel, directeur van Doorzaam, en Bianca van Sommeren, opleidingsadviseur bij Randstad, waren nog nooit zo enthousiast over een pilot als over deze: de pilot ‘Praktijkleren op maat met de praktijkverklaring in het mbo’. 

Waarom deze pilot?

De pilot volgt het voorbeeld van de ‘Borisaanpak’: jongeren uit het voortgezet speciaal en praktijkonderwijs kunnen een praktijkverklaring halen als zij bepaalde werkprocessen beheersen. Die succesvolle aanpak wordt nu bij een bredere doelgroep uitgeprobeerd. De pilot ‘Praktijkleren op maat met de praktijkverklaring’ wordt met ondersteuning van de Programmaraad en SBB uitgevoerd door samenwerkende gemeenten, bedrijven en mbo-instellingen. Ook Doorzaam, het fonds voor duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten, doet mee. Doorzaam coördineert en bekostigt de uitvoering van pilots bij Randstad en USG People, die weer samenwerken met erkende leerwerkleerbedrijven. De uitzendkrachten behalen hun praktijkverklaring gewoon tijdens het werk. Dus zonder naar school te hoeven of examen te doen.

Tip

Interesse in praktijkleren? Neem contact op met de projectleider praktijkleren van de Programmaraad of met Doorzaam, het fonds voor duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten. Het traject omvat een gemiddelde leerperiode van twaalf weken. De pilot loopt tot en met 2021.

Hoe behaal je een praktijkverklaring?

“Uitzendkrachten doen tijdens het werk waardevolle werk- en leerervaringen op. Als iemand geen diploma heeft, biedt de praktijkverklaring de kans om die ervaring toch inzichtelijk te maken”, vertelt Bianca van Sommeren, Learning & Development adviseur bij Randstad.

Uitreiking van de praktijkverklaring

“Onze pilot betreft de praktijkverklaring voor logistiek medewerkers. Er werken relatief veel mensen zonder erkend diploma in de logistiek. Met de praktijkverklaring worden de opgedane werk- en leerervaringen erkend en kunnen medewerkers de eerste stappen richting een diplomatraject maken. Wij doen de pilot samen met Kuehne en Nagel in Westzaan en Jumbo in Beilen, in samenwerking met Doorzaam. Tijdens de uitzendperiode volgen de uitzendkrachten een ontwikkeltraject van twaalf weken waarin ze aan de slag gaan met de werkprocessen uit het opleidingsdossier voor logistiek medewerker.” 

De jobcoaches houden samen met de praktijkopleiders op de werkvloer bij of en welke werkprocessen de uitzendkracht beheerst. “Na drie maanden worden de behaalde resultaten beoordeeld en ontvangt de medewerker de officiële praktijkverklaring van het ROC, met het stempel van het bedrijf en de branche. Daarmee kunnen zij dus laten zien welke ervaring ze in huis hebben. Dat vergroot hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt, of ze nu voor Randstad blijven werken of naar een andere werkgever gaan.” 

Wat maakt de praktijkverklaring zo’n succes?

“Voor sommige mensen is de stap naar BBL-onderwijs te groot. Maar omdat ze de praktijkverklaring gewoon tijdens het werk kunnen behalen, wordt het ineens toch mogelijk om werk- en leerervaringen ‘hard’ te maken”, vertelt Adriana Stel, directeur van Doorzaam. “De praktijkverklaring omvat alle werkprocessen behorend bij de opleiding logistiek medewerker op mbo 2-niveau. We maken daarbij gebruik van het Praktijkloket waarin de werkprocessen zijn vastgelegd.  Dit wordt geregeld en gefaciliteerd door ROC Rivor, het roc waarmee wij samenwerken.”

Uitreiking Praktijkverklaring

In het eerste jaar van de pilot, 2019, zijn er volgens Stel 22 uitzendkrachten aan het traject begonnen. “Ze hebben allemaal hun praktijkverklaring gehaald. In februari 2020 zijn we opnieuw met 22 mensen gestart. We zien eigenlijk geen uitval, omdat de drempel voor deelname zo laag is. Ik kan het alle werkgevers aanraden, want de mensen die het traject volgen, zijn enorm gemotiveerd.”

Zowel Stel als Van Sommeren zeggen dat ze nog nooit een ‘diploma-uitreiking’ hebben meegemaakt waar mensen zo trots zijn op wat ze hebben bereikt. “De praktijkverklaring is vaak het eerste ‘diploma’ dat deze mensen hebben behaald. Het mooie is dat mensen ineens beseffen: ik kan echt wel wat en misschien kan ik wel meer. Ze kunnen bijvoorbeeld de diploma-route van het roc gaan volgen en via e-learning modules een compleet diploma behalen. En ze kunnen van ons een scholingstegoed krijgen om een cursus te volgen.” 

Er lopen momenteel vierentwintig pilots in verschillende regio’s. Het doel van deze landelijke pilot voor de uitzendbranche is dat er in 2021 400 praktijkverklaringen zijn uitgereikt. Stel en Van Sommeren verwachten dat er dit jaar een grote slag wordt gemaakt. “In het eerste jaar vraagt een traject veel overleg en voorbereiding. Maar hopelijk gaan alle uitzendbureaus en andere bedrijven dit ontwikkeltraject straks standaard aanbieden aan medewerkers en uitzendkrachten die nog geen diploma hebben.”