Overslaan en naar de inhoud gaan

Projectgroep heeft sturing nodig

Gepubliceerd op 15 april 2014

Kennisdeling was een belangrijke doelstelling in de regio West-Brabant. In de praktijk is ook veel van elkaar geleerd, maar werd ook tijd verloren aan oplossen van problemen die met heldere afspraken voorkomen konden worden. De kennisdeling verliep niet optimaal, maar daardoor zijn veel nuttige lessen geleerd.

Kerngegevens project
Wie:
2 gemeenten, UWV, 1 SW-bedrijf en 2 uitzendbureaus.
Wat deden zij? Samenwerken in één projectgroep om van elkaar te leren en samen cv’s te ontsluiten en matchen.
Kwalitatieve resultaten: Er is een nieuwe integrale samenwerkingsstructuur gevonden voor samenwerking tussen gemeenten onderling en met de andere partijen. Ook zijn tijdens het project nieuwe voorwaarden ontdekt voor succesvolle samenwerking.
Contact: Michiel Luigjes (projectleider), m.luigjes@breda.nl.
Publieke Partijen:
UWV, Atea groep, gemeenten.
Private Partijen:
Werk, Vakmanschap Start People.

Er is voor gekozen een projectgroep samen te stellen waarin alle partijen evenredig vertegenwoordigd zijn. Dit team zorgde samen voor het ontsluiten van cv’s op Werk.nl en matchen van werkzoekenden. Een stuurgroep zou op managementniveau de voortgang volgen en waar nodig bijsturen. In de praktijk werkte dit niet optimaal, onder meer doordat stuurgroepleden niet altijd de direct leidinggevenden waren van projectgroepleden. Daardoor was overleg met mensen buiten deze groepen noodzakelijk. Problemen zoals uitval wegens ziekte werden daardoor moeizaam opgelost. Dit heeft veel tijd gekost.

Voorbij organisatiegrenzen

Bij herhaling van het project zouden de verschillende partijen wel opnieuw kiezen voor een projectgroep en een gelijke vertegenwoordiging. Daarmee verdwenen organisatiegrenzen en kon eenvoudig gewerkt worden aan een gezamenlijk resultaat. Men zou wel betere afspraken maken om problemen sneller op te lossen. Focus op resultaat Ook bleek de focus van de projectgroep meer gericht op resultaat dan de stuurgroep vooraf voor ogen had. Cijfermatig zijn de doelstellingen van het project ook gehaald. Dit is gelukt doordat elk lid van de projectgroep deed waar hij of zij goed in was. De stuurgroep had liever gezien dat mensen juist taken op zich namen die ze moeilijk vonden, om daarvan te leren. Alle partijen vinden dat hier veel van geleerd is voor een vervolg.

Meer contact

Overleg en fysiek samenwerken blijken ook voorwaarden voor geslaagde samenwerking. Toen de cijfermatige resultaten aanvankelijk uitbleven en projectgroepleden besloten zich op hun eigen taak te richten, was er geen tijd meer om elkaar regelmatig te spreken. Toen de stuurgroep dit ontdekte, werd de maandagochtend benoemd tot projectochtend en kwamen de leden elke week bij elkaar om op één locatie samen te werken. Alle partijen geven aan dat dit bijzonder zinvol was.

“ EEN VOLGENDE KEER ZOUDEN WE KIEZEN VOOR DUIDELIJKER AFSPRAKEN EN MINDER FOCUS OP RESULTAAT” - MICHIEL LUIGJES, BELEIDSADVISEUR RE-INTEGRATIE GEMEENTE BREDA

Nog geen driehoek

Het UWV werkt in deze regio al veel samen met uitzendbureaus en gemeenten, maar er is nog geen ‘samenwerkingsdriehoek’ ontstaan. Er zijn ook geen concrete plannen om in de toekomst intensiever samen te werken. De gemeente Breda was al bezig zelf de kracht in huis te halen om vanuit een werkgeversbenadering te werken en voor blijvende samenwerking wordt momenteel geen geld vrijgemaakt.