Overslaan en naar de inhoud gaan

Van e-portfolio naar cv op werk.nl

Gepubliceerd op 15 april 2012

In de arbeidsmarktregio Helmond-Peelland werken verschillende partijen, ook werkgevers en onderwijsinstellingen, al langer samen met het e-portfolio. Het lag dan ook voor de hand dat het project Ontsluiting werkzoekendenbestand hierbij aansloot.

Kerngegevens project
Wie: 5 gemeenten, UWV, 6 uitzendbureaus en SW-bedrijf Atlantgroep.
Wat deden zij? Kwalitatieve cv’s ontsluiten op Werk.nl door werkzoekenden te helpen tijdens workshops. Ook kregen ze sollicitatietips en is gewerkt aan hun mindset. Ook tijdens speeddates kwamen uitzenders en werkzoekenden in contact.
Kwalitatieve resultaten: De eerste stappen voor duurzame samenwerking zijn gezet en alle partijen hebben geleerd van de samenwerking. Bijvoorbeeld over het belang van snelheid, een vaste contactpersoon en nauw contact over kandidaten.
Contact: Sylvia Conijn (projectleider), s.conijn@helmond.nl.
Publieke Partijen: UWV, Atlantgroep en gemeenten.
Private Partijen: Randstad, Manpower, Timing, Tempo-Team, Startpeople, 24/7 Chauffeursdiensten.

E-Portfolio

Het e-portfolio wordt voor het eerst aangemaakt door scholieren. Als ze van school komen, hebben ze hierdoor direct hun eerste cv klaar. Het elektronisch hulpmiddel
functioneert als ‘digitale koffer’ om een leven lang alle tastbare leer- en werkervaringen in op te slaan. De inhoud is dan ook veel uitgebreider dan een regulier cv. Zes uitzendbureaus in de regio Helmond-Peelland gingen samen met gemeenten en UWV aan de slag om werkzoekenden uit de WW met behulp van hun e-portfolio op Werk.nl te krijgen.

DigiD

Uitzendbureaus organiseerden voor de doelgroep speciale workshops om ondersteuning te bieden. Het werken met Werk.nl bleek aanzienlijk lastiger dan met het e-portfolio. Veel werkzoekenden wisten niet wat hun DigiD was of
bleken het wachtwoord kwijt te zijn. Van de beoogde 570 cv’s zijn er in de projectperiode 300 op Werk.nl terechtgekomen.

Duurzame relatie

De ontstane samenwerking is volgens de partijen succesvol. Het doel was ook vooral om een duurzame relatie op te bouwen tussen publieke partijen en uitzendbureaus in de regio. Om met hun hulp werkzoekenden aan banen te helpen. Daarvoor zijn nu de eerste stappen gezet. De uitzendbureaus organiseerden kleinschalige en persoonlijke speeddates met WWB’ers. Zij hielpen werkzoekenden ook met het veranderen van hun instelling en motivatie.

“De mindset moest vaak echt worden veranderd”, aldus de projectleider.

Poort naar de arbeidsmarkt

Ook is tijdens het project een intermediair aangesteld als directe schakel en vaste contactpersoon tussen gemeenten, UWV en de uitzendbureaus. Ook een belangrijke nieuwe stap volgens de partners. Over vacatures van uitzendbureaus werd hierdoor sneller afgestemd met publieke partners. In totaal zijn tijdens de projectperiode 84 WWB-ers aan werk geholpen. Voor veel werkzoekenden was het project een eyeopener. “Zij zien ons nu meer als serieuze werkgever”, aldus een uitzender. “Ook bij een uitzendbureau moet je je best doen en niet komen aanzetten in een vieze spijkerbroek. Wij zijn vaak de poort naar de arbeidsmarkt. Dat besef is gegroeid.”

Convenant

De betrokken partijen evalueren nog, maar de samenwerking lijkt rijp voor een vervolg. De projectleider zou de samenwerking voor langere termijn willen vastleggen, het liefst in een convenant. “De samenwerking was heel prettig. Uitzendbureaus staan open voor ideeën en nieuwe initiatieven en denken graag mee.” Een belangrijke succesvoorwaarde is volgens de projectleider nauw contact over kandidaten.

“Je moet iemand goed kennen om hem goed te kunnen bemiddelen.”