Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor het eerst een baan via skills in Noord-Holland Noord

Gepubliceerd op 19 november 2020

In de regio Noord-Holland Noord vond de eerste online banenmarkt plaats waarbij werkzoekenden en werkgevers gematcht werden aan de hand van skills. Dat leverde een aantal nieuwe inzichten en verrassende ontmoetingen op.

Op 29 oktober 2020 was het niet alleen de eerste keer dat Werkgeversservicepunt Noord-Holland Noord (WSP-NHN) een banenmarkt online organiseerde – vanwege de coronacrisis. Het was ook de eerste keer dat werkgevers en werkzoekenden gematcht werden aan de hand van skills, algemene vaardigheden of competenties, in plaats van opleiding, cv en werkervaring.

Werkzoekenden konden in twee ronden digitale bedrijfspresentaties volgen en daarna waren er blind dates met werkgevers. Werkzoekenden hadden voorafgaand aan de banenmarkt – al dan niet onder begeleiding van een klantmanager - aangegeven welke skills ze in vorige banen of bij andere activiteiten hebben opgedaan. Deelnemende werkgevers vertelden vooraf welke competenties (skills) volgens hen belangrijk zijn voor een bepaalde vacature.

Tips

  • Misschien kunnen voor een betere match behalve skills nog een paar voorkeuren worden toegevoegd, bijvoorbeeld in welke sector de kandidaat wil werken en een kilometerstraal.
  • Door het matchen op skills ook gewoon te proberen komen we verder, dus: vooral doen!
  • Stimuleer werkgevers om met elkaar in gesprek te gaan over de skills die nodig zijn bij bepaalde beroepen. 
  • Het kan geen kwaad om kandidaten die geen ervaring hebben met bijvoorbeeld Zoom, vooraf een keer te laten oefenen. Tijdens de gesprekken zelf is de tijd beperkt.

Stiptheid en zorgvuldigheid

“Iemand die administratief werk heeft gedaan, kan skills als stiptheid en zorgvuldigheid beheersen. Daarmee kun je ook uit de voeten bij – zeg eens wat – een apotheker”, zegt Brian Verweij, strategisch Adviseur van Regionaal Platform Arbeidsmarkt NHN. “Die ervaring uit het verleden kun je soms ook bij een hele andere organisatie gebruiken dan je gewend bent.”

De volgende stap is om werkzoekenden en werkgevers een gestandaardiseerde test te laten invullen, in plaats van ze zelf te laten bedenken welke competenties ze in huis hebben. “Voor hoogopgeleiden zal dat een wat ingewikkelder test zijn dan aan de onderkant van de arbeidsmarkt, maar het principe is hetzelfde”, zegt Verweij.

werken bij De Krim

Dezelfde taal

Voor het invullen van de geboden en gevraagde skills wordt een door IT-bedrijf Create geleverd platform gebruikt, dat werkt volgens de Europese Esco-standaard. Op termijn is het de bedoeling dat Noord-Holland Noord aan gaat sluiten bij de landelijke skills-ontologie CompetentNL, die op dit moment ontwikkeld wordt. “Het is belangrijk dat we uiteindelijk allemaal dezelfde taal gaan spreken”, zegt Verweij.

Een matchingsysteem bracht vervolgens een videoverbinding tot stand voor een speeddate tussen werkgever en geselecteerde kandidaten, van wie uit de ingevulde competentietest was gebleken dat ze de gevraagde competenties in huis hebben.

Mensen uit de financiële wereld

Suzanne Steenhuis, regiocoördinator van Buurtdiensten, was één van de werkgevers die vacatures inbrachten. Buurtdiensten levert huishoudelijke hulp en is onderdeel van Buurtzorg. “Wij werken met zelfstandige teams die zelf naar cliënten reizen. Dus we hadden als gevraagde competenties opgegeven: kan goed samenwerken, communicatief vaardig en cliëntgericht. Dat was misschien iets te breed. Ik had veel mensen uit de horeca verwacht, want daar verdwijnen veel banen en het is soortgelijk werk. Maar we kregen vooral matches met mensen uit de financiële wereld, totaal iets anders. Veel van hen zagen het huishoudelijke werk niet zitten.”

Eén kandidaat, een man uit het verzekeringswezen, wel. Hij solliciteerde direct en is inmiddels aan de slag bij Buurtdiensten.

‘Iets in de zorg’

“Het voordeel van ons werk is dat er geen instapeisen zijn”, vertelt Steenhuis. “Je kunt zonder diploma aan de slag en veel mensen groeien door naar andere functies in de zorg. Maar je moet wel zin hebben om met je handen te werken en een lager salaris accepteren dan je misschien gewend bent.”

Steenhuis vond het leuk dat ze zulke verrassende kandidaten op ‘gesprek’ kreeg. “En ik had het idee dat de kandidaten, die misschien nooit aan ons gedacht hadden, het ook een leuke verrassing vonden.” Ze denkt dat deze manier van matchen vooral geschikt is voor mensen die echt nog niet weten waar ze moeten beginnen met zoeken, of die wel eens zeggen ‘misschien wil ik wel iets in de zorg’ maar nog niet veel verder zijn. “Enkelen van hen heb ik waarschijnlijk wel op weg kunnen helpen, ook al hebben ze niet bij ons een baan gevonden. Voor mensen die al weten wat ze ongeveer zoeken, is het minder geschikt.”

Defensie, politie en Alliander populair

Er deden 52 werkgevers en 316 werkzoekenden mee aan de banenmarkt. Defensie (met de marinehaven in Den Helder), de politie en netwerkbeheerder Alliander trokken de meeste belangstelling.

In Werkgeversservicepunt Noord-Holland Noord werken UWV, Halte Werk (samenwerkende gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk), WerkSaam West-Friesland (samenwerkende gemeenten West-Friesland), WNK personeelsdiensten en de gemeenten Bergen, Castricum, Den Helder, Heiloo, Hollands Kroon, Schagen, Texel en Uitgeest samen.