Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom zelf het wiel uitvinden? Wij delen onze expertise graag!

Gepubliceerd op 28 november 2017

UWV heeft haar dienstverlening de afgelopen jaren in hoog tempo gedigitaliseerd. Kandidaten kunnen gebruikmaken van een keur aan online-instrumenten die hen helpen op weg naar werk. Uiteraard met ondersteuning van een adviseur wanneer dat nodig is. Gemeenten zouden hun online- dienstverlening ook naar een hoger plan kunnen tillen, zegt UWV en stelt daarvoor haar online-tools ter beschikking.

UWV biedt gemeenten haar online-diensten aan

UWV heeft haar dienstverlening de afgelopen jaren in hoog tempo gedigitaliseerd. Kandidaten kunnen gebruikmaken van een keur aan online-instrumenten die hen helpen op weg naar werk. Uiteraard met ondersteuning van een adviseur wanneer dat nodig is. Gemeenten zouden hun online- dienstverlening ook naar een hoger plan kunnen tillen, zegt UWV en stelt daarvoor haar online-tools ter beschikking.

Werk.nl is het online-platform van UWV waar alles te vinden is over en voor werk en inkomen.
Gebruikers van de website kunnen met hun DigiD inloggen in een beveiligde, persoonlijke omgeving: Mijn Werkmap. Hier vinden zij alle informatie om zichzelf voor te bereiden op een (nieuwe) baan. Ze kunnen er een cv maken, testen doen (zoals taal-, gedrags-, motivatie- en persoonlijkheidstesten), online-trainingen en webinars volgen, sollicitatietips bekijken en berichten uitwisselen met medewerkers van het UWV. Sommige gemeenten gebruiken Mijn Werkmap ook om contact te onderhouden met hun bijstandsgerechtigden. Als het aan UWV ligt, nemen veel meer gemeenten (een deel van) het online-dienstenpakket van UWV in gebruik.

TIPS

  • Burgers zijn het inmiddels gewend om veel zaken online te regelen. Ga eens na in hoeverre de gemeentelijke dienstverlening online kan vanuit de stelregel: online-dienstverlening waar het kan, persoonlijke dienstverlening waar het nodig is.
  • Online-dienstverlening waar het kan schept ruimte voor persoonlijke dienstverlening waar het moet.
  • Vergeet niet dat het voor iedereen even wennen is: voor de burgers, maar zeker ook voor de adviseurs en consulenten van de gemeente. Vertel welke stappen je neemt en waarom, betrek hen bij het voortraject, laat zien wat de voordelen zijn voor hun werk.

De juiste mix

“Wij hebben onze online-dienstverlening de afgelopen jaren in hoog tempo uitgebouwd”, vertelt Marcel Helfferich, landelijk implementatieadviseur bij UWV. “Dat had deels te maken met de door de overheid opgelegde bezuinigingen, maar het grote voordeel daarvan is nu dat we online goed op orde zijn.”

UWV hanteert als stelregel: online dienstverlening waar het kan, persoonlijke dienstverlening waar het nodig is. Een deel van de kandidaten redt het immers niet met online-diensten alleen. Blended services. Zo heet de mix van persoonlijke en online-dienstverlening in vaktermen. “Het is de kunst om voor elke klant de juiste combinatie te vinden. Dat begint altijd met een persoonlijk gesprek. Veel kandidaten geven daarin zelf al aan hoe goed zij digitaal onderlegd zijn en anders hebben onze Werkplein-adviseurs dat snel in de gaten. Op basis van dat gesprek en de uitslag van de Werkverkenner – een eenvoudige online-vragenlijst voor werkzoekenden – bekijken we welke middelen we het beste voor iemand kunnen inzetten.”

Online tools voor gemeenten

UWV weet inmiddels wat wel en niet werkt in digitale dienstverlening en wil die kennis en expertise delen met haar samenwerkingspartners, voornamelijk gemeenten. Helfferich: “Veel gemeenten kunnen hun dienstverlening effectiever en efficiënter inrichten met meer online instrumenten. Met onze tools kunnen wij eraan bijdragen om dat in de steigers te zetten.”

Door de verkorting van de WW komen veel klanten van UWV sneller bij de gemeente terecht, vertelt Helfferich. “Die mensen zijn onze mix van persoonlijke en online-dienstverlening gewend. We weten dat velen van hen zelfstandig een heel eind kunnen komen; zij maken bijvoorbeeld goed gebruik van Mijn Werkmap. Hoe prettig en praktisch zou het zijn als ze, eenmaal klant bij de gemeente, daarmee door kunnen gaan?”

Ook de online-trainingen en webinars van UWV zijn heel bruikbaar voor gemeenten. “Zij kunnen onze systematiek overnemen – want waarom zelf iets ontwikkelen wat al bestaat? – en die met eigen content vullen. Ook hebben we tools voor specifieke doelgroepen, zoals sollicitatiegames voor jongeren op de website Expeditie Work.”

Met een eigen sausje

UWV is vorig jaar bij gemeenten in het hele land op bezoek geweest om te laten zien wat zij aan digitale dienstverlening in huis heeft. “We hebben gevraagd waar gemeenten behoefte aan hebben, waarmee zij hun doelgroepen zouden willen bedienen. Daar hebben wij nu een goed beeld van. De volgende stap is dat wij onze online-tools ontdoen van het UWV-jasje, zodat gemeenten er hun eigen sausje over kunnen gieten. Op dit moment zijn wij bezig met de technische voorbereiding, vanaf medio 2018 kunnen gemeenten onze diensten gaan implementeren.”

Belangrijkste tip voor gemeenten

Voor de ‘online’ kandidaten is het gunstig dat zij voor een training niet meer de deur uit hoeven. Een van de grootste voordelen voor gemeenten is dat er met een uitbreiding van hun online-diensten tijd vrijkomt voor kandidaten die meer aandacht behoeven. “Maar”, waarschuwt Helfferich, “houd er rekening mee dat niet alleen de kandidaten, maar ook de adviseurs en consulenten aan de nieuwe werkwijze moeten wennen. Geef hen de tijd zodat ze de voordelen gaan inzien. Zo vroegen onze adviseurs zich af: Wat betekent dit voor mijn werk? Weet ik niet veel beter wat goed is voor mijn klant dan de computer? Ik ken de arbeidsmarkt toch veel beter? Voor die vragen en onzekerheden moet je aandacht hebben. Stort de nieuwe werkwijze niet zomaar over je medewerkers uit, maar betrek hen bij je overwegingen en de stappen die je zet.”

Hoe de begeleiding en ondersteuning van gemeenten door UWV er precies uit zal zien, weet Helfferich nog niet zeker. De partners kunnen echter wel blijven rekenen op ondersteuning door UWV. “Als zij met onze producten aan de slag gaan, zijn wij er uiteraard voor de nodige tekst en uitleg.”

De ervaring leert…

“In het verleden hebben we nog weleens te veel van onze klanten gevraagd”, vertelt Marcel Helfferich. “Soms moesten zij een uur achter de computer zitten om een vragenlijst in te vullen. Dat bleek te lang en daardoor niet effectief, dus dat hebben we aangepast. Ook kregen we van kandidaten terug dat zij onze informatie soms te uitvoerig vonden. Wie werkloos is en veel moet solliciteren, wil beknopte handreikingen over wat hij doen moet, zodat hij snel verder kan. Op werk.nl hebben we ‘de Werkhoek’ ingericht, een plek waar we tips, advies en hulpmiddelen aanreiken voor het zoeken naar geschikt werk. Denk aan items als ‘Wat zijn de beste cv’s?’, ‘Sollicitatiegesprek? Let op hoe u praat’ en ‘Secretaresses zonder baan: in deze functies is werk’. Ook sturen we kandidaten wekelijks een paar tips, eventueel met een verwijzing naar een webinar of andere online diensten. Zo triggeren we hen om meer van onze digitale dienstverlening te benutten. We monitoren maandelijks wat het effect is van ons aanbod; onze gebruikers zijn erg tevreden.” 

Voor meer informatie over de blended dienstverlening van UWV en demogelijkheden om de eigen dienstverlening uit te breiden kunnen gemeenten terecht bij het Landelijk Team Samenwerking Gemeenten van UWV. Het team is te bereiken via: samenwerkinggemeenten@uwv.nl