Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkbedrijf regio Zwolle: Transparantie loont

Gepubliceerd op 04 januari 2017

Veertien gemeenten en UWV in de regio Zwolle zagen kans binnen een half jaar 45 mensen goede kandidaten te selecteren voor in principe duurzaam werk bij overheidsdienst P-Direkt. Sleutel tot het succes: één aanpak, één werkwijze én goede vindbaarheid van de kandidaten.

“Transparantie levert echt wat op”, zegt Gerlinde Scheper, die als lid van de vliegende brigade van Werkbedrijf Zwolle veertien gemeenten en UWV op sleeptouw neemt om de doelgroepers uit de regio goed ‘vindbaar’ te maken. Dat die inspanningen loonden bleek toen het najaar 2016 lukte zeventig kandidaten uit het systeem op te diepen voor werk bij de Belastingdienst.

TIPS

  • Zorg voor één aanpak en één werkwijze
  • Sluit aan bij de UWV-regeling voor job coaches en maak daarvoor eventueel wat geld vrij
  • Maak het vindbaar maken van kandidaat tot een prioriteit binnen de organisatie
  • Besteed bij capaciteitsgebrek het vaststellen van de profielen uit aan een uitzendbureau

Target van 125.000 extra banen

Dat is belangrijk, want een grote zorg van werkgevers is dat het ze niet gaat lukken om de 125.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten te scheppen, niet omdat die banen er niet zijn, maar omdat gemeenten en UWV de goede kandidaten niet kunnen vinden. “Al twintig jaar weten we niet wie er in de bakken zit, omdat de bestanden waarin mensen worden geregistreerd zijn bedoeld om te bepalen of iemand recht heeft op een uitkering, niet wat hij kan op de arbeidsmarkt”, zegt bijvoorbeeld Sip Nieuwsma, die zich bij VNO-NCW altijd heeft bezig gehouden met arbeidsmarktbeleid.

Volgens Nieuwsma zijn er met begeleiding, loonkostensubsidie en no risk-polissen voldoende instrumenten om het werkgevers makkelijk te maken iemand met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. De bottleneck zit bij het vindbaar maken van de werkzoekenden. “UWV is goed op weg. Maar gemeenten lijken veel te hechten aan hun eigen werklozenprojecten. Wethouders denken daarmee te kunnen scoren bij hun achterban. Daarnaast willen ze graag vasthouden aan de schaal van de gemeente, terwijl arbeidsmarkten bij uitstek regionaal zijn.”

45 kandidaten uit het Doelgroepregister

Regio Zwolle is echter goed op weg. Zo kwam in de zomer 2016 P-Direkt – een bedrijf dat personeelsdiensten verricht voor de Rijksoverheid – met het verzoek 45 kandidaten te leveren uit het Doelgroepregister. Banen van uiteenlopend niveau, van MBO-1 tot HBO. De bedoeling is dat zij voor de Belastingdienst en het ministerie van Veiligheid en Justitie personeelsdossiers schonen. In december is de eerste lichting van twintig mensen aan het werk gegaan, negen afkomstig uit gemeenten, elf van UWV. Twee lichtingen van twaalf en dertien personen, staan klaar.

Dat het lukt om op redelijk korte termijn 45 mensen te leveren komt doordat UWV en de veertien gemeenten in de arbeidsmarktregio Zwolle goede afspraken hebben gemaakt over één gezamenlijke aanpak, zegt Scheper. Het maakt hierbij niet uit van welke gemeente of uit welke regeling iemand komt; iedereen werkt met dezelfde set voorwaarden.

Eén loonwaarde van 50 procent

De kandidaten krijgen eerst een jaarcontract, bij de Belastingdienst of bij het ministerie van Veiligheid. Om zaken eenvoudig te houden is voor iedereen vooraf een loonwaarde vastgesteld van 50 procent, die gedurende het eerste jaar op individuele basis wordt gewogen. Erg prettig, vindt Arjan van Nugteren, die als procesbegeleider Banenafspraak bij het ministerie van BZK bij de selectie betrokken was. “Ik moet er niet aan denken dat je van 45 individuele gevallen in twee maanden een loonwaarde moet bepalen.” Van Nugteren hoopt en verwacht dat het traject nog minstens vijf jaar doorloopt, en de mensen na een jaar in vaste dienst komen.

Belangrijkste knelpunt in het proces was de job coaching. P-Direkt wil namelijk interne job coaching, als aanspreekpunt voor de kandidaten en om de werkgever door de regelgeving te loodsen. Die wordt nu geleverd door een extern bedrijf. Scheper: “Voor UWV is dat gangbaar, maar veel gemeenten hebben een eigen jobcoach en moeten een apart potje aanboren.”

Transparantie is cruciaal

Maar ook de transparantie was cruciaal, benadrukt Scheper. “Juist omdat we in Zwolle al zo ver waren konden we zo snel kandidaten selecteren.”

In Zwolle zijn alle veertien gemeenten aangesloten op UWV portaal en dat biedt veel voordelen. Zo kunnen gemeenten en UWV in elkaars bestanden kijken en zoeken naar kandidaten die onder de Banenafspraak vallen. In het onderdeel Sonar kan ook worden gezocht op ‘zachte kenmerken’ als affiniteiten, competenties, beroepssectoren en zaken als belastbaarheid, mobiliteit en eisen aan werk en werkomgeving. Natuurlijk alleen op voorwaarden dat deze kenmerken ok zijn geregistreerd.

Het projectteam maakte eerst een grove selectie op basis van opleidingsniveau en affiniteit met het type werk. Dat leverde zeventig belangstellenden op, voor wie twee informatiedagen zijn georganiseerd om hen tot een overwogen keuze te laten komen.

8 plaatsen bij enveloppenfabriek

In Zwolle kijken ze inmiddels alweer vooruit naar het volgende project: drukkerij en enveloppenfabriek Koninklijke Van der Most stelt 8 fte open voor alle doelgroepen. Doel is mensen ervaring op te laten doen zodat ze na twee jaar werkfit zijn en kunnen doorstromen. Scheper: “Het gaat om twee mensen uit de oude Wajong, twee van sw-bedrijven, twee schoolverlaters en twee van de gemeenten. Inmiddels overleggen we hoe we gezamenlijk de job coaching kunnen regelen. Eigenlijk gaat het om een bovenregionaal project omdat via één van de sw-bedrijven ook de gemeente Heerde aan het project meedoet.”