Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkgeversraadpleging in Drenthe over knelpunten bij plaatsing van mensen met kwetsbare positie

Gepubliceerd op 29 november 2021

Hoe kunnen we het voor bedrijven makkelijker maken om werkplekken te bieden voor mensen met een kwetsbare positie? De arbeidsmarktregio Drenthe | Perspectief op werk besloot 130 bedrijven zelf te bellen. Dat leverde zoveel nuttige informatie op, dat de werkgeversraadpleging een structureel vervolg krijgt. 

Het Regionaal Werkbedrijf Drenthe had al een telefoonlijn voor werkgevers met problemen of vragen over de plaatsing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar die telefoon ging zelden. Renate Westdijk, adviseur voor Perspectief op Werk, kwam met het idee om de Drentse werkgevers proactief te gaan bellen. Ze ging namens het Regionaal Werkbedrijf Drenthe aan de slag om de knelpunten in kaart te brengen en tot aanbevelingen voor verbetering te komen. 

“We hebben eerst een inventarisatie gemaakt van bedrijven die de laatste twee jaar een regeling hadden aangevraagd gericht op plaatsing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals loonkostensubsidie of een jobcoach. Vervolgens hebben we een gespreksleidraad opgesteld en zijn we de directeuren of HR-managers van bedrijven gaan bellen met vragen als: wat is jullie beweegreden om mensen een plek te bieden, hoe hebben jullie dat aangepakt, hoe bevalt het en zijn er dingen waar jullie tegen aan lopen? Met vijf bedrijven zijn we in vervolggesprekken de diepte ingegaan.”

Quick wins voor verbetering werkgeversdienstverlening

De werkgeversraadpleging in Drenthe heeft inzicht gegeven in de mogelijke quickwins, zoals:

  • Zorg voor goede digitale en vindbare informatie over de verschillende instrumenten. Geef aan voor wie het instrument bedoeld is, wie de uitvoering doet, hoe de werkgever het instrument ‘werkbaar’ krijgt en wat het oplevert. 
  • Maak een werkgeversnieuwsbrief om het werkgeversservicepunt een gezicht te geven en werkgevers te informeren en te inspireren. Inhoud: ontwikkelingen op de arbeidsmarkt (landelijk, regionaal, lokaal), succesverhalen, regelingen, kandidaat die zich voorstelt en bijeenkomsten. 
  • Maak een regelhulp financieel CV, zodat werkgevers snel zien voor welke werknemers welke financiële regelingen beschikbaar zijn, of ze daarvoor in aanmerking komen en hoe hoog het voordeel is. 
  • Organiseer ‘match-tafels’ om kandidaten en werkgevers bij elkaar te brengen. 

Reacties van ondernemers

De gesprekken leverden volgens Westdijk veel informatie op. “Wat me opviel, was hoe groot de motivatie is van werkgevers om deze doelgroep een plek te geven. Vanuit een gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid en ook omdat ze het belangrijk vinden voor de sfeer binnen hun bedrijf en de uitstraling naar buiten. Maar het werd ook duidelijk dat veel werkgevers het ingewikkeld vinden om in het oerwoud van instituten en regelgeving hun weg te vinden. Zo bleken veel werkgevers niet te weten dat ze voor deze doelgroep een no risk-polis kunnen krijgen, waardoor de loonkosten worden vergoed als de medewerker ziek wordt. Ik ben een aantal werkgevers tegengekomen die deze vergoeding zijn misgelopen. En als ze de regeling wel kenden, liepen ze ertegen aan dat ze de ziekmelding bij UWV niet via een telefoontje kunnen doen, maar alleen digitaal, via E-herkenning. En dat kost dan weer geld en tijd.” 

Aanbevelingen voor regionaal werkbedrijf

Op basis van de gesprekken heeft Westdijk een advies geschreven met concrete aanbevelingen aan het regionaal werkbedrijf om de werkgeversdienstverlening te verbeteren. Deze aanbevelingen gaan onder meer over financiële prikkels voor werkgevers, betere samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers en een sterkere lobby voor verbeteringen in de wet- en regelgeving. Het adviesrapport bevat ook verhalen van Drentse werkgevers die er bewust voor kiezen om in hun bedrijf plaats te maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

De arbeidsmarktregio Drenthe is voornemens om de werkgeversraadpleging op te nemen in de jaarplanning. Dit betekent dat jaarlijks minimaal vijftig werkgevers proactief worden benaderd en de vraag krijgen wat er beter kan om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een plek te bieden en aan het werk te houden. Zo houdt de arbeidsmarktregio feeling met wat er bij werkgevers speelt.

Tip

Enthousiast geworden voor een werkgeversraadpleging? Organiseer er zelf een. Lees het Handboek dat de arbeidsmarktregio Drenthe heeft opgesteld. Daarin wordt de aanpak voor de werkgeversraadpleging van stap tot stap beschreven: doel, betrokken partijen, wijze van samenwerking, uitvoering, succesfactoren en leerpunten.