Overslaan en naar de inhoud gaan

WIJIJ en Hive slaan handen ineen: naast matching nu ook scholing voor de arbeidsmarkt van de toekomst

Gepubliceerd op 14 september 2020

In Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden kunnen alle inwoners die een baan zoeken – uitkeringsgerechtigden én werkenden – gratis gebruik maken van het matchingsplatform WIJIJ. Sinds kort kunnen ze – ook gratis – hun competenties verder aanscherpen via de community HIVE. 

WIJIJ is een bijzonder platform in de regio Gorinchem dat niet matcht op cv’s, maar op talenten, vaardigheden en passies. Om die boven water te krijgen, doen de werkzoekenden online-testen. Uitkomst van deze testen is een overzicht van de talenten en drijfveren van de werkzoekende die gematcht worden op de soorten functies die bij hem passen. Daarnaast kan de kandidaat de uitslag van zijn testen beschikbaar stellen in de vorm van een e-portfolio zodat hij gevonden kan worden door de aangesloten werkgevers uit de regio. En als werkgevers dan ook bereid zijn anders naar vacatures te kijken, blijken er veel meer en betere matches mogelijk.

WIJIJ is vier jaar geleden ontwikkeld vanuit de overtuiging dat matchen op basis van talenten en competenties veel beter aansluit bij de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw dan traditionele bemiddeling op basis van cv’s en functiecategorieën. Het platform staat open voor mensen met een uitkering, maar ook voor werkenden, zodat er voor werkgevers een ruimer en daarmee aantrekkelijker aanbod ontstaat. 

Van werk naar werk

Een jaar geleden kwamen de mensen achter WIJIJ in contact met HIVE, een “online en offline community” in arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant waar mensen elkaar inspireren en helpen om zich te ontwikkelen in hun werk. Op de achtergrond zijn er loopbaanadviseurs en is er een ruim scholingsaanbod van intersectorale opleidingen met certificaten en diploma’s. Doel is mensen van werk naar werk te leiden.

“Het gedachtengoed achter HIVE en WIJIJ is sterk vergelijkbaar”, zegt Marjan Lancee, projectleider van WIJIJ. “Beide initiatieven stellen talenten en vaardigheden van de 21ste eeuw als samenwerken, zelfregie en problemen oplossen centraal. Het idee dat als je iemand aanspreekt op zijn talenten en dan het twinkelen in zijn ogen ziet en weet dat hij in zijn energie staat.”

In gesprek over huidige baan en drijfveren

De fysieke meetings werden gedurende coronatijd vervangen voor een online community waarin burgers elkaar konden blijven ontmoeten. Maar inmiddels worden de bijeenkomsten weer voorzichtig opgestart. Zo begint HIVE weer met de experience-bijeenkomsten waar mensen met elkaar in gesprek gaan over hun huidige baan en drijfveren. 

In de HIVE-filosofie begint het met kennis van je zelf en je talenten. Als een deelnemer die eenmaal kent, kan hij zijn toekomst uitstippelen en keuzes maken. Om in zijn huidige baan te blijven, om door te groeien of om een andere baan te zoeken. “Via HIVE 5 is een methodiek die mensen in de ontwikkelstand zet”, benadrukt Jeannet Verhoeven, voorzitter Stichting HIVE. “Het gaat om jezelf kennen, je talententen kennen om vervolgens samen en individueel te handelen naar perspectief. Klaar voor de toekomst van werken met digitale vaardigheden en vaardigheden van de toekomst. 

HIVE is niet alleen actief in Gorinchem, maar ook in Zeeland, West Brabant, Amsterdam, Zuid Holland en Gelderland. Naast een online en offline community waarin de HIVE 5 getraind wordt, biedt HIVE een online academy met meer dan vijfhonderd opleidingen en cursussen aan.

Volgens Lancee sluiten HIVE en WIJIJ prima op elkaar aan: “Wij maken ons hard voor de arbeidsmarkt van de toekomst die is gebaseerd op het benutten van drijfveren en talenten. HIVE leert mensen weer baas te zijn over zichzelf, hun talenten en hun loopbaan.”

Naar andere regio’s

Zowel WIJIJ als HIVE willen hun activiteiten graag uitbreiden naar andere arbeidsmarktregio’s. Niet uit winstbejag – geen van beide hebben ze een winstoogmerk – maar omdat ze ervan overtuigd zijn dat matchen en scholen op basis van talenten en vaardigheden de toekomst is. Bovendien is het een opzet die het mogelijk maakt in de slipstream ook veel mensen zonder werk aan een baan te helpen. De investeringen zijn al gedaan, maar als er meer regio’s samen optrekken scheelt het wel in de vaste kosten van bijvoorbeeld het onderhoud van de websites en het platform.