Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuidelijk initiatief: praktische IT-opleiding voor werkzoekenden blijkt succesvol

Gepubliceerd op 01 september 2021

Een praktische opleiding in de it met daarna meestal een arbeidscontract. Dat is het recept waarmee stichting BEE-Ideas mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpt, in samenwerking met UWV, gemeenten en verscheidene werkgevers. Het merendeel van de kandidaten gaat na de opleiding duurzaam aan de slag bij een werkgever. Het succesvolle concept begon in Brabant en Zuid-Limburg, waar inmiddels tientallen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een ict-baan gevonden hebben. Veertien andere arbeidsmarktregio’s gaan er waarschijnlijk ook mee aan de slag

Je moet interesse hebben in it en gemotiveerd zijn om daar je werk van te maken. Dat zijn de belangrijkste twee voorwaarden die BEE-Ideas stelt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die een opleiding willen volgen in de it. De stichting werkt haar sociale- innovatieconcepten eerst in de eigen (zuidelijke) regio’s uit, met onder meer UWV, Werkgeversservicepunt Parkstad, gemeenten en diverse grote werkgevers. De deelname van de grote werkgevers wordt gecoördineerd via het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten (voorheen Schakelpunt Landelijke Werkgevers) en het Landelijk Werkgeversservicepunt UWV.

Tips

  • Durf als gemeente, UWV en werkgever samen verder te kijken dan het cv van een kandidaat met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de praktijk blijkt het goed te werken als werkzoekenden aan de slag mogen met iets waar ze enthousiast over zijn.
  • Een duidelijke koppeling tussen scholing en daaropvolgend (duurzaam!) werk, is voor alle betrokken partijen motiverend.
  • Zoek samenwerking met werkgevers die mensen een kans wil bieden door tijd voor ze te nemen.
  • Meerdere werkgevers samenbrengen in één project of concept, vergroot de mogelijkheden voor maatwerk per kandidaat.
  • Deel kennis en ervaringen vanuit de ene arbeidsmarktregio met andere arbeidsmarktregio’s en draag bij aan onderlinge netwerken. Zo hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden.

Groot tekort aan ontwikkelaars

“In de it is een groot tekort aan ontwikkelaars”, stelt Benjamin Truijen, directeur van BEE-Ideas. “Er zijn best veel mensen met ervaring in de it – of op z’n minst affiniteit met it – die thuis zitten. Ze hebben te weinig praktische it-werkervaring, maar kunnen met hun technische affiniteit en kennisniveau na scholing zeker worden ingezet in dit vakgebied. BEE-Ideas investeert in softwareprojecten met sociale impact door deze mensen een praktische leeromgeving aan te bieden.”

Opleiding op de werkvloer

Het sociaal-innovatieplan verdeelt de kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt in twee groepen. Het Capacity building-programma leidt kandidaten in zes maanden op tot programmeur in de nieuwste technieken. Van hen krijgt zo’n 80 procent na afloop een baan. Voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt heeft BEE-Ideas de ‘sociale software straat’ ingericht. Kandidaten werken hier met intensieve begeleiding aan hun it-vaardigheden én hun zelfvertrouwen. Van deze groep heeft ongeveer de helft inmiddels werk gevonden.

Voor beide groepen is het leren zo praktisch mogelijk ingericht, veelal op locatie bij een bedrijf. Onder meer Pink Roccade, Driesen, Sligro en Centric werken samen met BEE-Ideas. “Het mooie van ons concept is dat de kandidaten zichtbaar zijn voor de werkgever, omdat ze op de werkvloer worden opgeleid”, zegt Truijen. “Omdat het gaat om kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt, draagt het opleiden van kandidaten bovendien bij aan de SROI-doelstellingen van de werkgevers.”

Verder kijken dan het cv

“Bedrijven kunnen via het concept van BEE-Ideas maatschappelijk verantwoord ondernemen”, zegt ook Britt Fielitz, coördinator MedTech & Smart Services bij WSP Parkstad. “Bovendien zorgt deze aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en UWV: beiden dragen kandidaten aan. Motivatie is daarbij een belangrijke voorwaarde.”

Dat laatste onderschrijft Jacqueline Mooiman van het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten: “Als je als werkgever bereid bent te kijken naar interesse en competentie van een kandidaat in plaats van naar het cv, kun je heel ver komen. Dat bewijzen ook de goede uitstroomcijfers: van de ongeveer 300 kandidaten die de afgelopen 2,5 jaar zijn opgeleid via BEE-Ideas, heeft zo’n tweederde na afloop een arbeidscontract gekregen. De hoge eisen die werkgevers normaal gesproken stellen aan de kwalificaties van nieuwe werknemers, blijken ze in dit project bereid los te laten. Dat heeft te maken met de personeelskrapte én met de wil en noodzaak om te voldoen aan hun SROI-verplichtingen.”

Concept ook naar andere arbeidsmarktregio’s

Het zuidelijke concept werkt zo goed, dat ook veertien andere arbeidsmarktregio’s er belangstelling voor hebben. De gesprekken met werkgevers en potentiële kandidaten in die regio’s lopen momenteel, vertelt Mooiman. “Uiteindelijk hopen we met dit concept in alle 35 arbeidsmarktregio’s aan de slag te kunnen. Praktijkervaring is cruciaal om mensen te activeren naar werk in de it.”

Vanaf 1 juli 2021 is het Schakelpunt geen pilot meer onder de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt. De borging is structureel belegd in regio Noordoost-Brabant. De naam Schakelpunt Landelijke Werkgevers is daarbij gewijzigd in Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten.