Overslaan en naar de inhoud gaan

Aan de slag met Praktijkleren in het mbo

Op deze pagina lees je wat Praktijkleren in het mbo inhoudt. Je vindt informatie, relevante documenten en verwijzingen rondom Praktijkleren in het mbo. In de rest van deze tekst spreken we kortweg over Praktijkleren.

Wat is scholing via Praktijkleren in het mbo?

Scholing via Praktijkleren in het mbo bestaat uit een combinatie van werken en het volgen van een mbo-opleiding of een deel daarvan. Praktijkleren gebeurt grotendeels of volledig op de werkplek. Praktijkleren is geschikt voor mensen die al een baan hebben en kan ook worden ingezet voor werkzoekenden. Bij een werkzoekende moet er een leerbedrijf gevonden worden dat bereid is deze persoon een leerbaan aan te bieden of bij een plaatsing op een vacature bij een erkend leerbedrijf kan de baan vorm worden gegeven in een leerbaan via Praktijkleren.

Door om- en bijscholen via Praktijkleren verbetert de directe en duurzame inzetbaarheid van werkenden en werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Voor werkgevers is het een mooie kans om nieuwe werknemers op te leiden of om medewerkers die al in dienst zijn bij te scholen. Op die manier kunnen werknemers zich een leven lang ontwikkelen. 

Praktijkleren kan gericht zijn op het behalen van een diploma, een certificaat of een praktijkverklaring

Welke vormen van scholing via Praktijkleren in het mbo zijn er?

Bij scholing via Praktijkleren in het mbo voor werkzoekenden en werkenden wordt werken bij een erkend leerbedrijf gecombineerd met een mbo-opleiding of een deel daarvan. Er zijn 3 varianten:

  1. Gericht op het behalen van een diploma
    Deze opleiding kan worden ingekort vanwege opgedane werkervaring of een eerder afgeronde opleiding. Bij een diplomagerichte opleiding voert de kandidaat werkprocessen uit in het leerbedrijf, aangevuld met lessen en examens.
  2. Gericht op het behalen van een mbo-certificaat
    Hierbij doet de kandidaat een onderdeel van een mbo-opleiding waarvoor een certificaat is vastgesteld. Bij een certificaatgerichte opleiding gaat het om uitvoering van een afgerond takenpakket dat deel uitmaakt van een beroep. Dit leert de kandidaat door het uitvoeren van een aantal werkprocessen in het leerbedrijf, aangevuld met lessen en een examen. Zoals bij het ontwikkelpad kinderopvang.
  3. Gericht op het behalen van een praktijkverklaring
    Praktijkleren met de praktijkverklaring wordt ook wel Praktijkleren op maat genoemd. Hier volgt de kandidaat bij een leerbedrijf delen van (werkprocessen uit) een mbo-opleidingen. Per kandidaat en bedrijf kan op basis van de mogelijkheden worden gekeken welke onderdelen er gevolgd gaan worden. De ervaring die de kandidaat opdoet in het leerbedrijf is leidend. De praktijkverklaring vermeldt welke werkprocessen in het leerbedrijf zijn geleerd en maakt deel uit van de mbo-verklaring. Als aanvullende lessen of examens zijn behaald, krijgen die ook een plek in de mbo-verklaring.

Welke ondersteuning biedt de Programmaraad

De Programmaraad ondersteunt de arbeidsmarktregio’s als kennispartner op het thema Praktijkleren. Daarnaast hebben we een verbindende rol voor alle regio’s binnen dit thema. We doen dit in nauwe samenwerking met partners binnen onderwijs en arbeidsmarkt.

Op welke manier geven we dit concreet vorm?

  • Kennisdeling, het ophalen van vraagstukken en best practises. 
    • Door een landelijk netwerk te bouwen omtrent Praktijkleren, met actieve vertegenwoordiging uit alle arbeidsmarktregio’s.  
    • Actief verbinden van de contactfunctionarissen van onze samenwerkingspartners Onderwijs, SBB, UWV sociale partners
  • Praktijkleren verankeren in het vakmanschap van professionals in het sociaal publiek domein. 
  • Deelname aan de landelijke Projectgroep Praktijkleren waarin meerdere partijen zijn vertegenwoordigd (SZW, OCW, MBO Raad, SBB, UWV en het landelijk Leerwerkloket). Via dit overleg agenderen we vraagstukken om het thema Praktijkleren verder te brengen in de arbeidsmarktregio’s. 

Financiële regelingen Praktijkleren in het mbo

Er zijn diverse mogelijkheden om Praktijkleren in het mbo te financieren. We noemen hieronder de belangrijkste.

Regionale mobiliteitsteams (RMT's) De RMT's moeten ervoor zorgen dat de scholingstrajecten kunnen worden ingekocht en georganiseerd. In het artikel Aanpassingen RMT middelen in relatie tot Praktijkleren lees je de financiële regeling per 1 januari 2023.
UWV scholingsbudget - voor kandidaten UWV kan daarnaast praktijkleren in het mbo financieren uit het scholingsbudget dat zij per kandidaat tot hun beschikking hebben. 
Praktijkleren in de derde Leerweg - voor werkgevers Werkgevers kunnen vergoedingen krijgen voor de begeleidingskosten op basis van bijvoorbeeld de Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg voor werkgevers. Ga naar de veelgestelde vragen over de derde leerweg.
Regionale specifieke financiering Er zijn diverse regelingen in de arbeidsmarktregio die ingezet kunnen worden. Voor specifieke vragen over financieringsmogelijkheden in de eigen regio of branche kunnen beslissers en professionals contact opnemen met het regionale Leerwerkloket.
Branche specifieke financiering Naast bovenstaande regeling zijn er vaak diverse toepassingen vanuit de scholingsfondsen vanuit de eigen branche van toepassing. Een voorbeeld van een scholingsfonds is Doorzaam.  

Overzicht van instrumenten, handreikingen en onderzoeken voor professionals en beslissers