Overslaan en naar de inhoud gaan

Friesland leert, kopieert en deelt bij de verduurzaming aanpak jeugdwerkloosheid

Gepubliceerd op 21 juli 2022

In Friesland willen ze niet steeds opnieuw het wiel uitvinden. Dat is ongeveer de kern van het programma ‘Verduurzaming Aanpak Jeugdwerkloosheid’ van werkgeversservicepunt Fryslân Werkt! 

Jongeren op hun mobiel

Er zijn in Friesland al veel goede initiatieven die hun waarde bewezen hebben bij het aan het werk helpen van jongeren of het voorkomen dat ze thuis komen te zitten. Het is daarom vooral zaak om wat er al is met elkaar te verbinden, voor iedereen vindbaar te maken en voor de langere termijn te bestendigen, vinden ze in de arbeidsmarktregio Friesland. Na een piek tijdens de coronapandemie is de werkloosheid onder Friese jongeren nu ontzettend laag. Maar als er een nieuwe recessie komt zijn jongeren, met hun tijdelijke contracten en vaak vanwege de coronacrisis afgebroken opleidingen, als eerste de dupe. 

Tips

  • Ken elkaar en weet elkaar te vinden; zorg voor korte lijntjes.
  • Maak vooral gebruik van wat er nu al is; kijk bij elkaar af. Baseer de plannen niet op het bedenken van nieuwe dingen, maar op het bestendigen van de basis voor de lange termijn.
  • Bedenk waar je wilt zijn over vijf jaar.
  • Maak werkgevers ervan bewust dat ze misschien concessies moeten doen als ze hun vacatures willen vullen; het schaap met de vijf poten zullen ze niet vinden.
Werkgroep Aanpak Jeugdwerkloosheid Fryslân Werkt

De basis staat er

“We kennen elkaar”, zegt Ingrid Visser, RMC-coördinator voor Noord-Friesland. “Daarom gaat samenwerking ons makkelijk af. Bestuurlijke en beleidsoverleggen sluiten goed op elkaar aan.” Misschien komt dat wel doordat in Friesland de provinciegrens en de grenzen van de arbeidsmarktregio samenvallen, oppert ze. “Binnen de provinciegrens kunnen we de samenwerking, tussen de arbeidsmarktpartijen, met het onderwijs en tussen scholen onderling, goed neerzetten. De basis staat er.”

Omdat de contacten zo goed zijn, spreken de Friese partijen dezelfde taal en hebben ze één gezamenlijke agenda. De drie RMC-regio’s in de provincie hebben recent, samen met alle scholen, een gezamenlijke aanvraag voor subsidie voor de aanpak van vroegtijdige schoolverlaters ingediend, de VSV-gelden. Visser: “Ik hoor ook van de scholen dat ze het liefst willen dat alle gemeenten op dezelfde manier zouden werken.” 

De Friese partijen komen regelmatig bij elkaar in de keuken kijken. Visser leidt regelmatig werkbezoeken van scholen uit bijvoorbeeld Franeker die langs gaan bij een school in Dokkum. “Ze kijken hoe de anderen het doen en delen good practices. En die deel ik dan weer de volgende keer dat ik in Sneek ben.” Twee keer per jaar voert ze overleg met de twee andere noordelijke arbeidsmarktregio’s - Groningen en Drenthe - om ze te laten zien wat ze in Friesland doen tegen jeugdwerkloosheid. “Laatst kwamen ze bij ons en de volgende keer gaan wij weer in Groningen kijken.”

Eén lange trein

“Alles is er al”, vertelt Marjolein Thoma, projectleider Jeugdwerkloosheid namens Fryslân Werkt! “De wagonnetjes staan nu op de rails, maar we willen het verbinden tot één lange trein met alles waar een jongere die het niet op eigen kracht redt, behoefte aan heeft.” Dat hoeft niet in elke gemeente hetzelfde te zijn, benadrukt ze.

Jongere aan het werk in een autowasserij

“Het liefst willen we natuurlijk dat een initiatief kopieerbaar is. Iets wat in de ene gemeente een succes is, willen we ook graag opzetten in andere gemeenten. Soms kan dat ook, maar lang niet altijd. Veel werk of lokale initiatieven zijn natuurlijk plaatsgebonden. Daarom willen we jongeren de mogelijkheid geven om deel te nemen aan activiteiten in andere gemeenten, ook als ze daarvoor wat verder moeten reizen.”

Thoma: “We willen iets neerzetten dat structureel beschikbaar blijft.” Nu is financiering vaak incidenteel en als een potje leeg is, stoppen de projecten vaak weer, ook als ze succesvol zijn. Zo zijn er goede ervaringen met het werken met lifecoaches. “Die slaan erg aan bij jongeren”, zegt Thoma. “Maar de angst is dat die functie later weer verdwijnt, en dan willen we er niet te veel van afhankelijk zijn.”

Combinatie inloop en lifecoach

In maart presenteerde Thoma de Friese aanpak op de landelijke Praktijkdag Programmaraad. Ze hoopt ook van andere arbeidsmarktregio’s te leren. Ze hoorde bijvoorbeeld over een werkcafé in Amersfoort, waar jongeren zomaar binnen kunnen lopen met vragen. Ze wil nu onderzoeken of zoiets ook in Friesland kan worden opgezet. “Ik denk aan de combinatie van een inloopcafé met een lifecoach, zodat het zo goed mogelijk aansluit bij de belevingswereld van jongeren. We willen één aanspreekpunt voor alle vragen. Zo ver is het nog niet, maar het is een voorbeeld van hoe we elkaar kunnen inspireren. Om dat voor elkaar te krijgen, is wel veel afstemming nodig.”