Overslaan en naar de inhoud gaan

Opleidingsaanbod dienstverlening voor professionals

Aangesloten organisaties en partners van de Programmaraad bieden een breed scala aan opleidingen, trainingen en masterclasses aan. Je vindt hier een overzicht van het huidige aanbod.

Algemene informatie

Van welke organisaties is het aanbod opgenomen?

Je vindt van vier organisaties het opleidingsaanbod voor professionals in de werkzoekenden- en werkgeversdienstverlening:

  • UWV
  • SBCM, het Kenniscentrum en A&O-fonds sociale werkgelegenheid
  • KRSD, kwaliteitsregister voor professionals in het sociaal domein
  • SAM, beroepsvereniging voor uitvoerders in het publieke sociaal domein

Hieronder vind je een overzicht van het huidige aanbod. Door te klikken op de link van de opleiding/training/masterclass vind je meer informatie en de voorwaarden voor deelname.

Hoe ziet het opleidingsaanbod eruit? 

Hier het overzicht: 

 

Training Verkopend Adviseren

Dit leertraject legt de professionele basis voor de (sr) adviseur werkgeversdiensten. 

Je hebt de taak om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. In dit traject ontwikkel je competenties en werk je aan en vaardigheden die je nodig hebt als professionele spin in het web binnen jouw netwerk. Je werkt aan de verbetering van je gespreksvaardigheden en je stijl van verkopen, adviseren en onderhandelen. Je leert professioneel omgaan met lastige situaties en onderkent de verschillende fasen van het adviesproces.

Het leertraject is opgebouwd uit 5 modules:

  1. Persoonlijke effectiviteit als adviseur. ‘Eerst succesvol zijn met jezelf en vervolgens met anderen’ is het motto van deze module. 
  2. Relatie, acquisitie en sales (effectief beïnvloeden). Verkoop eerst jezelf, dan je dienst. Het stellen van commerciële doelen en het inzetten en ontwikkelen van salesvaardig-heden en creativiteit.
  3. Verkopen vanuit persoonlijke kracht.  Je leert een beproefde verkooptechniek; “de SPIN-Methode”, toe te passen.
  4. Ondernemerschap en onderhandelen. Welke onderhandelingstechnieken zijn te onderscheiden en hoe zet ik deze effectief in? 
  5. Het voeren van gesprekken in een politiek krachtenveld. Hoe maak je in het politiek krachtenveld de verbinding met gemeenten en andere partners? 

In het afsluitende middagdeel presenteren alle deeldeelnemers hun persoonlijk leerverhaal, de opbrengsten in het werk en de vervolgacties.  

Bekijk de Brochure Verkopend adviseren met daarin een korte toelichting op de modules, een vermelding van de duur, de leerdoelen, voor welke medewerk(st)ers deze relevant zijn en een email adres bij interesse.

Op weg naar strategisch partnerschap (UWV, 4 tot 6 maanden met 6 trainingsdagen)

Deze training biedt verdieping op de thema’s netwerken,  partnerschap,  businesscase, relatiebeheer en aftersales. Je gaat aan de slag met alle vaardigheden, tools en handvatten die je nodig hebt als strategisch partner van de werkgever. 

Als ‘Strategisch  partner’ ben je een gesprekspartner voor werkgevers voor arbeidsmarktvraagstukken, nu en in de toekomst. Je kijkt samen naar het bedrijf of de organisatie: met welke ontwikkelingen heeft de werkgever en de sector te maken, hoe ziet het personeelsbestand er uit en past dat over een paar jaar nog steeds? Je speelt een verbindende rol op de arbeidsmarkt om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Kortom: je verdiept je in de leefwereld van de werkgever en anticipeert daarop met de best mogelijke dienstverlening.

De praktijk staat in deze training centraal, we sluiten het leren aan op de vraagstukken waar jij mee bezig bent. Door zelf of samen met collega’s op onderzoek uit te gaan, vaardigheden te oefenen, in gesprek te gaan met werkgevers en collega’s en door telkens goed te reflecteren op je eigen handelen.
De training is bedoeld voor ervaren (sr.) adviseurs werkgeversdienstverlening van UWV en voor ervaren gemeente- en SW-medewerkers als zij deel uitmaken van het gezamenlijke Werkgeversservicepunt. Zij hebben de UWV training “Verkopend Adviseren” gevolgd en daarin ervaring opgedaan, o.a. met de basis van gesprekstechnieken- en vaardigheden. Kennis van de spinmethodiek is een voorwaarde voor deelname aan deze training. Informatie: Brochure Op weg naar strategisch partnerschap.

Omgaan met belangen (UWV, 1,5 dag)

Vanuit de 35 regionale werkgeversservicepunten (WSP) geven UWV en gemeenten de dienstverlening aan werkgevers vorm. Zoals bij elk samenwerkingsverband komt het ook hier voor dat gemaakte afspraken op management-en wethoudersniveau in de praktijk toch op een andere manier invulling krijgen. Dit leidt soms tot ergernissen en frustraties en daarmee tot minder effectieve samenwerking.

De training “Omgaan met belangen”, helpt jou om te werken aan begrip en vaardigheden om strategisch en prettig om te gaan met deze verschillende, soms tegenstrijdige belangen. 

Deze training is bedoeld voor ervaren (sr) adviseurs werkgeversdienstverlening van UWV en voor gemeente- en SW-medewerkers als zij deel uitmaken van het gezamenlijke Werkgeversservicepunt. Deze training volg je samen met je team.

Training functiecreatie

Tijdens deze training leer je hoe je duurzame functies kunt creëren voor mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Je doet dit aan de hand van verschillende methodieken van functiecreatie die je direct in de praktijk kunt toepassen. Informatie: Training functiecreatie.

Trainingen banenafspraak

In de trainingen ‘Banenafspraak de Basis’ en ‘Banenafspraak de Verdieping’ wordt onder andere stil gestaan bij de verschillende manieren van instromen in het doelgroepregister (basis) en welke instrumenten je wanneer kunt inzetten (de verdieping). De trainingen zijn in 2 delen opgebouwd. Je start met een e-learning, waarna je in een fysieke workshop de verdieping opzoekt. Informatie: Trainingen banenafspraak.

Beroepsvereniging SAM

SAM is de beroepsvereniging voor uitvoerend professionals in het publiek sociaal domein. SAM ondersteunt professionals die als uitvoerder werkzaam zijn bij: werk en inkomen, schuldhulpverlening, Wmo en jeugdzorg. Je kunt als lid van SAM gratis meedoen aan alle workshops en activiteiten! We zorgen dat (wetenschappelijke) kennis beschikbaar komt die direct in de praktijk toegepast kan worden. SAM komt op voor de belangen van de leden en maakt die kenbaar bij bestuurders, politici en in de media. SAM: voor een sterke positie van de uitvoerders.

Meer informatie: sam.nl 

KRSD | Het kwaliteitsregister voor professionals in het publiek sociaal domein

Het Kwaliteitsregister Sociaal Domein (KRSD) is de plek waar professionals in het publiek sociaal domein vastleggen én anderen laten zijn welke expertise zij in de loop van hun carrière hebben opgebouwd. Het KRSD biedt opleidingen, trainingen en andere mogelijkheden voor professionals om zich te blijven ontwikkelen. Uitvoerend professionals in het publiek sociaal domein zijn immers nooit klaar met ontwikkelen.
Werken in het sociaal domein is uitdagend, complex en waardevol. Het beroep van uitvoerend professional in het publiek sociaal domein is continu in ontwikkeling. Dit kwaliteitsregister draagt bij aan die ontwikkeling. En aan de kwaliteit en maatschappelijke erkenning van de beroepsgroep.
Registeren in het KRSD gebeurt op persoonlijke titel. Als je binnen drie jaar voldoende punten hebt opgebouwd in je portfolio kun je je certificeren. Het KRSD biedt een divers opleidingsaanbod bestaande uit geaccrediteerde trainingen, opleidingen, e-learnings en webinars.
Meer informatie over het KRSD vind je op: krsd.nl.

Werkwijze

Het overzicht geeft het huidige opleidingsaanbod weer. De managers/accountmanagers werkgeversservicepunten, HR professionals en andere geïnteresseerden van de lidorganisaties kunnen gebruiken maken van dit aanbod. Via de links van de diverse opleidingen/trainingen/masterclasses vind je meer informatie en de voorwaarden voor deelname.