Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreikingen voor begeleiding door werkgever

Voor de begeleiding van werknemers met een arbeidsbeperking zijn er praktische handreikingen voor de werkgever.

Hoe kan de werkgever op een goede manier een medewerker met een arbeidsbeperking binnen de organisatie introduceren en begeleiden? Daarvoor staan handvatten en tips in een aantal praktische handreikingen.

Waarover gaan de handreikingen?

De handreikingen zijn gericht op inclusief werkgeven. De werkgever krijgt informatie over de randvoorwaarden voor een duurzame plaatsing, terwijl de directe begeleider handvatten rondom de begeleiding worden aangereikt. Zo neemt de kans op een duurzame baan toe. 

Je kunt de handreikingen goed inzetten bij de werkgeversdienstverlening door ze bij werkgevers onder de aandacht te brengen. De publicaties kunnen los van elkaar maar ook gezamenlijk worden gebruikt.

De handreikingen zijn uitgaven van het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid. Dit is een samenwerking van SBCM (Kenniscentrum en A&O-fonds sociale werkgelegenheid) en Cedris (landelijke vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt). 

Welke handreikingen zijn er?

De thema’s zijn:

  • Aan het werk met nieuwe collega’s
    Met een korte checklist kan de werkgever nagaan of overal aan is gedacht bij het realiseren van duurzaam werk. Ook is er een uitgebreider deel met meer achtergrondinformatie.
  • Begeleiding op de werkvloer
    De begeleider of interne jobcoach van een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt vervult verschillende taken. Hiervoor staan tips in de handreiking.
  • Spelregels op de werkvloer
    Deze checklist voor de werkgever gaat vooral over de ongeschreven regels van de organisatie. Door aan de hand van de checklist te bespreken wat in de organisatie wel en niet gebruikelijk is, zal de nieuwe medewerker zich eerder thuis voelen op de werkvloer.

Ook zijn er begeleidingskaarten voor de dagelijkse begeleiding van medewerkers met een psychische aandoening en/of gedragsprobleem. Ze zijn bedoeld voor coaches, begeleiders en werkgevers.

Meer weten?

Je kunt de handreikingen en begeleidingskaarten kosteloos downloaden op de site van het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid en delen met werkgevers.