Overslaan en naar de inhoud gaan

Loonkostenvoordeel

Het loonkostenvoordeel (LKV) is een tegemoetkoming voor werkgevers. Zij komen in aanmerking voor deze financiële regeling als ze een of meer werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst nemen of houden.

Wat houdt het LKV in?

Het is een maatregel waarmee de loonkosten dalen voor mensen die vaak lastig aan werk komen. Hiermee worden werkgevers gestimuleerd om hen een kans op werk te geven. Het idee erachter is dat het hebben van werk belangrijk is voor mensen, niet alleen vanwege het inkomen maar ook voor hun persoonlijke ontwikkeling en sociale contacten.

Het loonkostenvoordeel is een van twee tegemoetkomingen die vallen onder de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). De andere is het lage-inkomensvoordeel (LIV).

Wat zijn de doelgroepen?

Het LKV geldt voor vier kwetsbare groepen werknemers op de arbeidsmarkt:

  • oudere werknemers (56 jaar en ouder);
  • arbeidsgehandicapte werknemers die nieuw in dienst komen;
  • werknemers uit de doelgroep van de banenafspraak en scholingsbelemmerden;
  • arbeidsgehandicapte werknemers die worden herplaatst.

In de voorjaarsnota 2023 heeft het kabinet aangekondigd om LKV voor oudere werknemers af te schaffen per 2026. Deze afschaffing zal geleidelijk plaatsvinden (Kamerbrief november 2023)

Hoe hoog is het voordeel?

Het loonkostenvoordeel wordt berekend door het aantal verloonde uren in het kalenderjaar te vermenigvuldigen met het bedrag per verloond uur dat voor de werknemer van toepassing is. Voor drie groepen is de tegemoetkoming maximaal 6.000 euro per kalenderjaar. De uitzondering betreft de werknemers uit de doelgroep van de banenafspraak en scholingsbelemmerden. Voor hen is maximaal 2.000 euro mogelijk.

Valt iemand in meerdere categorieën? Dan worden de loonkostenvoordelen niet gestapeld. De hoogst berekende LKV telt.

De werkgever kan het LKV vanaf het begin van het dienstverband maximaal drie jaar aanvragen. Gaat het om een arbeidsgehandicapte werknemer die wordt herplaatst? In dat geval geldt het voordeel voor maximaal een jaar.

Hoe wordt de tegemoetkoming toegekend?

De werkgever geeft in de aangifte loonheffingen aan dat hij het loonkostenvoordeel voor de werknemer wil aanvragen. Daarvoor is een doelgroepverklaring LKV nodig. Hieruit blijkt dat de werknemer voldoet aan de voorwaarden. De werknemer vraagt deze verklaring zelf aan bij UWV (voor een werknemer van 56 jaar of ouder kan dit de gemeente zijn. De gemeente stuurt een kopie van de doelgroepverklaring LKV naar UWV). Het is ook mogelijk om de werkgever te machtigen.

Op basis van de aangiften loonheffingen beoordeelt UWV voor welke werknemer(s) de werkgever recht heeft op het LKV. De werkgever ontvangt hiervan een voorlopige berekening. De Belastingdienst stuurt daarna de definitieve berekening van het LKV. Ook betaalt de Belastingdienst de tegemoetkoming