Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitnodiging: Samenwerken aan de arbeidsmarkt voor sectorfondsen en arbeidsmarktregio's

09 april 2024

De Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt organiseert samen met de Samenwerkende O&O organisaties een ontmoetingsbijeenkomst voor sectorfondsen en arbeidsmarktregio's, op maandag 27 mei.

LAATSTE PLAATSEN BESCHIKBAAR

De Programmaraad en de Samenwerkende O&O organisaties organiseren deze bijeenkomst met als doel; kennismaken, inspiratie en ontmoeting. Zodat we er samen voor zorgen dat er meer mensen instromen en doorstromen op de arbeidsmarkt

Programma

Zowel plenair als in deelsessies verkennen we mogelijkheden voor samenwerking tussen sectorfondsen en arbeidsmarktregio’s. Aan de hand van mooie praktijkvoorbeelden en met ruimte voor reflectie-/ en netwerkmomenten.

9:30 uur    Inloop en registratie
10:00 uur  Opening: dagvoorzitter Rick van der Kleij gaat in gesprek met deelnemers en:

  • Aad van der Werf (arbeidsmarktspecialist en o.a. werkzaam als strategisch arbeidsmarktadviseur bij het werkgeversservicepunt Rijnmond), over kansen voor het beter benutten van het onbenut potentieel door sectorfondsen en arbeidsmarktregio’s;
  • Chantal Huinder (directeur van Doorzaam, het sectorfonds voor de uitzendbranche), namens de samenwerkende O&O organisaties, over de rol en mogelijke bijdrage hieraan van sectorfondsen

11:00 uur    Ronde 1: deelsessies
12:00 uur   Ronde 2: deelsessies
12:45 uur    Netwerklunch
13:45 uur    World café: samen werken aan de toekomst van de arbeidsmarkt
14:30 uur    Human Capital Fonds - Nederland (HC-NL) – Heel Nederland Leert 

  • Na de inspiratie die je hebt opgedaan door de verschillende voorbeelden van samenwerkingen tussen publieke, private en sociale partners in de arbeidsmarktregio’s, neemt Michelle de Vries van de VNG, namens het HC-NL consortium, je mee in hoe HC-NL denkt deze inspiratie naar implementatie te brengen. Samen!
    Een duurzame, toekomstbestendige en innovatieve arbeidsmarkt is de opgave die we allemaal voor ons zien. Regionale scholingsfondsen kunnen hierin een sleutelrol spelen. HC-NL – een initiatief waaraan gewerkt wordt door provincies, VNG en G40, in partnerschap met het ministerie van SZW – beoogt dit te bewerkstelligen. Een landelijk dekkende structuur van regionale scholingsfondsen, waarin verschillende financieringsstromen samenkomen, om zo het individu in beweging te krijgen in zijn/haar ontwikkeling.

15:00 uur    Afsluiting
15:30 uur    Borrel

Deelsessies

Je hebt voor ronde 1 en 2 keuze uit de volgende 4 deelsessies:

  • Aan de hand van voorbeelden als het Servicepunt Techniek Zuid-Holland, de Techniek Coalitie Zuid-Holland en het Scholingstraject Hybride Techniekopleider verkennen we met elkaar de voorwaarden voor een duurzame samenwerking en de valkuilen om rekening mee te houden. Je gaat naar huis met praktische tips om de samenwerking (nog beter) vorm te geven.

    Door: Marike Dijksterhuis - strategisch adviseur gemeente Rotterdam en Annemiek te Velde - regiomanager bedrijven WijTechniek

  • Brabant Leert biedt Brabanders cursussen en opleidingen aan binnen de sectoren waar transities (gaan) plaatsvinden. Juist in die sectoren is behoefte aan scholing om ook de transities te gaan maken in de praktijk. Daarmee bereidt Brabant zich voor op een betere en slimmere toekomst. Hoe ze dit in Brabant doen? En wat werkt met welk resultaat, hoor je in deze sessie.

    Door: Marjolein Schooleman - fondsmanager Brabant Leert

  • De O&O en A&O-fondsen hebben de afgelopen jaren verschillende initiatieven ontwikkeld op het gebied van (zij)instroom en doorstroom. Het CAOP (Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel) ondersteunt meerdere arbeidsmarkt- en opleidingsfondsen en heeft deze sectorale initiatieven verzameld in een kennisbank: Platform Naar Werk. In deze deelsessie ontdek en verken je de mogelijkheden van het Platform en ga je met elkaar in gesprek hoe je deze kennis kunt benutten in je sectorale en regionale dienstverlening.

    Door: Kim Davelaar - projectleider Platform Naar Werk bij het CAOP en Edwin Bouwers - aanjager/regisseur/verbinder Arbeidsmarktregio Zaanstreek / Waterland

  • Er komen verschillende uitdagingen op de technische sector af. Een blijvende ontwikkeling van werkgevers, werknemers en werkzoekenden is nodig om de sector toekomstproof te maken. In de Achterhoek zijn we samen met deze uitdaging aan de slag gegaan. En dat loont!
    In deze sessie geven we je antwoord op de volgende vragen: 

    • Hoe bereiken we samen zoveel mogelijk werknemers en MKB werkgevers met de beschikbare budgetten voor LLO/scholing
    • Vertaling van ambities naar concrete acties via samenwerking. De O&O fondsen werken landelijk, de vraag is regionaal. Waar begin je, wie speelt welke rol? 
    • Welke rol speelt Gelders Vakmanschap in de vertaling van landelijk beleid naar regionale inbedding? 
    • En wat is de toegevoegde waarde van het regionale scholingsfonds Opijver? 

    En tot slot tips en tops voor hoe je dit organisatorisch inbed in bestaande samenwerkingsstructuren en samen resultaat behaalt. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt de aanpak en de samenwerking geschetst in de regio Achterhoek.

    Door: Haske van Aken - projectleider Gelders Vakmanschap en programmamanager Wij-Techniek en Henk Korten projectmanager Opijver

Voor wie

Deze dag is bedoeld voor (beleids)adviseurs, directeuren, (regio)managers en projectleiders van sectorfondsen en arbeidsmarktregio’s.

Wanneer en waar

De bijeenkomst is op maandag 27 mei van 10:00 tot 15:30 uur. De locatie is Eenhoorn Meeting Center, Barchman Wuytierslaan 2 in Amersfoort.