Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV en SBB publiceren basiscijfers Jeugd en regioschetsen 2023

28 maart 2024

Het dashboard basiscijfers Jeugd geeft een actueel beeld van de mogelijkheden voor jongeren tot 27 jaar op de regionale arbeids- en stagemarkt. SBB en UWV werken hierin samen om organisaties en professionals die zich bezighouden met jongeren, onderwijs en de arbeidsmarkt te informeren over ontwikkelingen en kansen. De update met cijfers Jeugd van 2023 is bekend.

Basiscijfers 2023

De basiscijfers Jeugd geeft een actueel beeld van de kansen en mogelijkheden voor jongeren op de regionale arbeidsmarkt. In het dashboard is te zien dat er verschillen zijn per arbeidsmarktregio. Van elke regio is in kaart gebracht wat de arbeidsmarktkansen zijn voor jongeren tot 27 jaar. 

Na de coronapandemie is een afname van WW-uitkeringen te zien onder jongeren. In 2023 is er voor het eerst een kleine toename, maar het aantal WW-uitkeringen blijft nog onder het niveau van 2019. 10% van de jonge WW’ers heeft geen startkwalificatie, wat impact kan hebben op het duurzame arbeidsmarktperspectief.

De grootste stijging in de toestroom van jongeren in de WW is te zien in Rijnmond met 3.960 jongeren. Gevolgd door de regio’s Groot-Amsterdam (3.150 jongeren), Groningen (2.080 jongeren) en Haaglanden (1.830 jongeren). De regio’s met de laagste instroom van jongeren in de WW zijn Gorinchem (240 jongeren), Gooi en Vechtstreek (290 jongeren), Midden-Holland (320 jongeren) en Rivierenland (440 jongeren).

Werken en leren 

In het dashboard is te zien dat mbo-studenten vaker kiezen voor werken en leren, bijvoorbeeld door stages en leerbanen als eerste kennismaking met werk. Voor meer informatie, zie het dashboard van SBB en UWV

Door krapte op de arbeidsmarkt is het voor jongeren makkelijker om vaker te wisselen van baan. In een artikel geeft UWV 9 tips voor werkgevers in het vinden en binden van jongeren.

Op de hoogte blijven? 

Door je in te schrijven via de aanmeldlink Basiscijfers Jeugd, krijg je automatisch updates toegestuurd vanuit SBB en UWV.

Interactieve dasboards

Basiscijfers Jeugd bestaat uit vijf interactieve dashboards: Vacatures, Werkzoekenden, Kansen, Studenten en Stages en leerbanen. Alle informatie is op landelijk- en arbeidsmarktregio niveau inzichtelijk en soms ook op gemeentelijk niveau. Daarnaast worden er jaarlijks regioschetsen gepubliceerd.