Overslaan en naar de inhoud gaan

Loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak

Het loonkostenvoordeel (LKV) is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers  die één of meer werknemers in dienst nemen uit doelgroepen die vaak lastig aan het werk komen. 

Omschrijving

Het loonkostenvoordeel kan gelden voor werknemers met de volgende uitkeringen of status: 

  • WIA 
  • WAO of WAZ-uitkering vóór 2006 en hij heeft deze nog of korter dan  5 jaar geleden beëindigd 
  • Werknemer heeft een beslissing van het UWV na een arbeidsdeskundig onderzoek waarin het volgende is vastgesteld: 
    • minder dan 35% arbeidsongeschikt;
    • 11 weken voor het einde van de wachttijd WIA nog in dienst bij dezelfde werkgever als toen hij ziek werd;
    • op de eerste dag na afloop wachttijd WIA niet in staat eigen of passend werk te doen bij de werkgever waar hij ziek werd 
    • komt in dienst binnen 5 jaar na de dag waarop de wachttijd WIA is geëindigd 

Het loonkostenvoordeel duurt zolang als het dienstverband loopt, maar max. 3 jaar. De hoogte van het loonkostenvoordeel kan voor de doelgroep arbeidsgehandicapte werknemers oplopen tot max. € 6.000 per jaar. 

Voorwaarden 

Om het LKV te ontvangen heeft de werkgever een kopie van de doelgroepverklaring LKV van de werknemer nodig. 
De werknemer vraagt de doelgroepverklaring LKV binnen 3 maanden aan nadat hij bij de werkgever in dienst is. Kan de werknemer zelf geen doelgroepverklaring LKV aanvragen? Dan kan hij iemand hiervoor machtigen met het formulier Machtiging voor aanvragen doelgroepverklaring loonkostenvoordeel (LKV).

Let op: Na de aanvraagtermijn van 3 maanden heeft jouw werknemer geen recht meer op de doelgroepverklaring LKV. Zonder deze doelgroepverklaring kunt je voor deze werknemer geen LKV aanvragen.

Meer informatie en /of aanvullende voorwaarden lees je op UWV.nl of neem contact op met het werkgeversservicepunt (WSP) in de buurt.

Aanvragen 

Als de werkgever een kopie doelgroepverklaring van zijn werknemer heeft ontvangen, kan hij in de loonaangifte de indicatie voor het LKV op ‘ja’ zetten. Dit doet hij bij iedere aangifte loonheffingen over het jaar waarover hij het LKV wil ontvangen. De werkgever krijgt de tegemoetkoming in het jaar na het jaar waarin hij aangifte doet.

 
NB: Een werknemer kan maar voor 1 loonkostenvoordeel in aanmerking komen. Worden er meerdere LVK regelingen aangegeven dan geldt alleen de hoogste.
NB: een LKV is niet te combineren met LIV (lage inkomensvoordeel). Ook hier geldt dat alleen de hoogste regeling wordt uitgekeerd.