Overslaan en naar de inhoud gaan

Loonkostensubsidie doelgroep banenafspraak met WW

Het doel van loonkostensubsidie (LKS) is om werkzoekenden met verminderde arbeidsproductiviteit aan het werk te helpen en te houden.

Omschrijving

Om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen, heeft de gemeente de mogelijkheid om loonkostensubsidie te verstrekken. Het gaat o.a. om mensen waarvan UWV heeft vastgesteld dat zij niet in staat zijn om zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen. Met een indicatie banenafspraak worden zij opgenomen in het doelgroepregister en vallen zij onder de doelgroep banenafspraak.
 

Niet al deze mensen blijven, eenmaal aan het werk, een lange periode bij dezelfde werkgever werken. Wie is nu verantwoordelijk als iemand uitvalt? 

De gemeente blijft verantwoordelijk voor de arbeidsinschakeling van mensen die zij naar werk hebben begeleid tot het moment dat deze personen twee jaar lang het wettelijk minimumloon hebben verdiend. Dat betekent concreet dat de gemeente verantwoordelijk blijft, ook als deze persoon een uitkering van het UWV op grond van de Ziektewet of de WW ontvangt. Dit geldt echter niet voor de hele doelgroep Participatiewet, maar uitsluitend in de situatie als mensen met een loonkostensubsidie aan de slag zijn gegaan.

Het gaat hier dus om mensen die: 

  • met loonkostensubsidie zijn gaan werken; 
  • nog geen twee jaar zelfstandig het wettelijk minimumloon hebben  verdiend;
  • van wie het dienstverband is geëindigd en die als werkzoekenden van het UWV een Ziektewet- of WW-uitkering krijgen.

 

Samenwerking Gemeente en UWV

Mocht een werknemer uit het doelgroepregister met een WW-uitkering die onder de re-integratie-verantwoordelijkheid van de gemeente valt aan het werk kunnen in een nieuwe baan, dan is het raadzaam contact op te nemen met het werkgeversservicepunt

De werknemer zou dan kunnen starten met bv. een proefplaatsing via UWV met behoud van zijn WW-uitkering en daarna in dienst kunnen treden bij de nieuwe werkgever waarbij de gemeente loonkostensubsidie kan toekennen als er sprake is van een verminderde loonwaarde. Afhankelijk in welke gemeente de potentiele werknemer woonachtig is, kun je contact opnemen met het werkgeversservicepunt.

Het werkgeversservicepunt

Een werkgeversservicepunt (WSP) is een samenwerking van gemeenten, UWV, onderwijsinstellingen, kenniscentra en andere partijen. Bij een werkgeversservicepunt krijg je o.a. informatie en ondersteuning als je iemand aan wilt nemen die moeilijker aan het werk komt. Denk bijvoorbeeld aan informatie over de participatiewet en de banenafspraak, voorzieningen en financiële regelingen. De dienstverlening is kosteloos. 
Er zijn 35 regionale Werkgeversservicepunten en een landelijk werkgeversservicepunt.

Vind het werkgeversservicepunt in jouw regio op www.werkgeversservicepunten.nl