Overslaan en naar de inhoud gaan

Loonkostensubsidie doelgroep banenafspraak

Het doel van loonkostensubsidie (LKS) is om werkzoekenden met verminderde arbeidsproductiviteit aan het werk te helpen en te houden. Om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen, heeft de gemeente de mogelijkheid om loonkostensubsidie te verstrekken.

Hoe werkt het?

LKS is bedoeld voor werkgevers en compenseert de loonkosten voor de verminderde productiviteit van de werknemer. De werkgever vraagt loonkostensubsidie aan bij de gemeente waar de werknemer staat ingeschreven.

Uitgangspunt voor de aanvraag van LKS is dat deze werknemer:

  • valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente;
  • niet in staat is voldoende arbeid/productie te leveren om het minimumloon te verdienen;
  • eventueel geregistreerd staat in het doelgroepregister (doelgroep Banenafspraak)

In het doelgroepregister staan gegevens van personen die onder de banenafspraak vallen. UWV beheert dit register. Zie ook Wat is het doelgroepregister?

De subsidie is een tegemoetkoming voor de werkgever in de loonkosten en compenseert het verschil tussen de verminderde productiviteit (de loonwaarde) en het minimumloon, vermeerderd met 8% vakantietoeslag en 23,5% werkgeverslasten. 

Loonwaarde bepalen

De loonwaarde wordt bepaald op de werkplek van de werknemer. Bij de loonwaardebepaling wordt onderzocht wat de productiviteit van betrokken persoon is ten opzichte van werknemers zonder beperking. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een loonwaarde-expert die hiervoor vragenlijsten laat invullen en gesprekken voert met zowel de werknemer als de werkgever. Factoren die gemeten worden zijn onder meer tempo, inzetbaarheid, kwaliteit van het werk en de mate van begeleiding die noodzakelijk is. 

Een loonwaardemeting kan pas worden ingezet als er voldoende zicht is op de arbeidsprestatie. Dat betekent dat een medewerker minimaal twee maanden aan het werk is. Dat kan ook via bijvoorbeeld een werkervaringsplaats of een proefplaatsing.

Forfaitaire LKS 

Er kan ook voor worden gekozen om bij de indiensttreding een forfaitaire loonkostensubsidie in te zetten. Hierbij gaat het om 50% loonkostensubsidie, voor de periode van 6 maanden. Aan het einde van deze periode wordt de loonwaarde gemeten op de werkplek. Vanaf de 7e maand wordt de loonkostensubsidie betaald naar loonwaarde.

Duur loonkostensubsidie

De duur van de loonkostensubsidie is afhankelijk van de ontwikkeling van betrokken werknemer. Daarom wordt op afgesproken momenten opnieuw een meting uitgevoerd en de loonwaarde vastgesteld. Zodra de loonwaarde gelijk is aan 100% is, stopt de subsidie. 

Voor wie kan LKS aangevraagd worden?

  • Werkzoekenden met een arbeidsbeperking die vallen onder de Participatiewet en zijn opgenomen in het doelgroepregister
  • Beschut werk
  • Werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt

Voorwaarden

  • De werkgever betaalt de werknemer volledig loon volgens de geldende CAO of ten minste het wettelijk minimumloon.
  • De LKS bedraagt maximaal 70 procent WML (met vakantietoeslag), vermeerderd met een vergoeding voor de werkgeverslasten. Dit is vastgelegd in artikel 10d, vierde lid, Participatiewet.
  • Voor de loonkosten boven het wettelijk minimumloon ontvangt de werkgever geen LKS.

Aanvragen

Afhankelijk in welke gemeente de potentiële werknemer woonachtig is, kun je contact opnemen met het werkgeversservicepunt

Een werkgeversservicepunt (WSP) is een samenwerking van gemeenten, UWV, onderwijsinstellingen, kenniscentra en andere partijen. Bij een WSP krijg je o.a. informatie en ondersteuning als je iemand aan wilt nemen die moeilijker aan het werk komt. Denk bijvoorbeeld aan informatie over de participatiewet en de banenafspraak, voorzieningen en financiële regelingen. De dienstverlening is kosteloos. Er zijn 35 regionale Werkgeversservicepunten en een landelijk werkgeversservicepunt.

Vind het werkgeversservicepunt in jouw regio op www.werkgeversservicepunten.nl