Overslaan en naar de inhoud gaan
Laatst gewijzigd: 16 mei 2024

7. Onderzoek naar de inzet van jobcoaching

Vanuit welke rol je ook op zoek bent naar concrete handvatten, soms wil je meer de diepte in. Daarom sluiten we af met twee onderzoeken naar de inzet van jobcoaching

Jobcoaching onder de loep (UWV)

UWV onderzocht in 2023 de verbetermogelijkheden van externe jobcoaching. Daarvoor spraken de onderzoekers met medewerkers van UWV (arbeidsdeskundigen, beslissers voorzieningen, contract- en leveranciersmanagers, beleidsmedewerkers en managers voorzieningen) en met (vertegenwoordigers van) een cliëntenraad, een gemeente, werkgeversorganisaties, jobcoachorganisaties en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

“Alle partijen benadrukken hoe waardevol jobcoaching is als instrument om mensen met een arbeidsbeperking duurzaam aan het werk te houden. Toch zijn betrokkenen het er unaniem over eens dat er op veel vlakken knelpunten zijn, die allemaal met elkaar verweven zijn. Dit maakt een nieuwe integrale kijk op jobcoaching nodig; jobcoaching moet gemoderniseerd worden

Naast een structurele integrale verbeteraanpak zijn er ook kleinere zaken die in de ogen van de respondenten sneller opgelost kunnen worden. Het vereenvoudigen van de formulieren(stroom), het toestaan van jobfinding door de jobcoach, het vergroten van de bekendheid onder de doelgroep en onder werkgevers en het uitwerken van een alternatief systeem van kwaliteits- en risicomanagement worden het vaakst genoemd als prioriteit voor de korte termijn. Voor de lange termijn worden de harmonisatie van jobcoaching tussen UWV en gemeenten en tussen gemeenten onderling, het implementeren van een alternatief systeem van kwaliteits- en risicomanagement, en het wegnemen van de knip tussen re-integratiedienstverlening en jobcoaching het vaakst als prioriteit genoemd.”

Wil je het hele onderzoeksrapport inzien? Naar Jobcoaching onder de loep (pdf)

Beoordeling van begeleidingsnoodzaak en -behoefte van jobcoaching in gemeentelijke context (ZINZIZ)

Wie krijgt welke jobcoach toegewezen? Gemeenten beantwoorden die vraag op verschillende manieren. In 2023 publiceerde ZINZIZ een verkennende inventarisatie naar de uitvoering van het beoordelingsproces bij gemeenten. Het onderzoek biedt inzicht in de verschillen en daarmee aanknopingspunten voor verbetering en harmonisatie van beoordelingsprocessen. 

“Gemeenten blijken voor hun beoordeling en de onderbouwing van de inzet van PO jobcoaching bijvoorbeeld te verschillen in definities van begrippen, betrokkenen bij de beoordeling, hulpmiddelen in gebruik, beoordelingseisen, en de invulling van een jobcoachtraject. De werkgevers, vertegenwoordigers van cliënten en uitvoerende jobcoaches die meededen aan het onderzoek noemen meerdere knel- en verbeterpunten voor de huidige (processen van) beoordelingen. Zo ervaren zij deze op dit moment nog te vaak als onvoldoende transparant en eerlijk, en uitgevoerd met onvoldoende kwaliteit en deskundigheid. Werkgevers, cliëntvertegenwoordigers en jobcoaches die met meerdere gemeenten werken gaven aan dat het een complex veld is: zij lopen tegen verschillende regels en processen aan.”

Wil je het hele onderzoeksrapport inzien? Naar Beoordeling van begeleidingsnoodzaak en -behoefte van jobcoaching in gemeentelijke context (pdf)