Overslaan en naar de inhoud gaan
Laatst gewijzigd: 23 april 2025

Wegwijzer - Kies bewust een sturingsprincipe

Kies bewust een sturingsprincipe. Illustratie: Een wegwijzer

Denk na over de governance en de rol van de opdrachtnemer, maar werk niet alles vooraf tot in detail uit; begin gewoon (‘doen is de beste manier van denken’). Zorg dat duidelijk is wat de positie is en wie de achterban is van de initiatiefnemer van de regionale human capital agenda.

Let op: deze geleerde lessen zien meer op de governance en de rol van opdrachtnemer, dan op de rol die je wilt hebben in het proces en de uitwerking.

  • Zorg voor een duidelijke opdracht.
  • De opdrachtgever kan een centrumgemeente zijn, maar ook een overkoepelend orgaan of een brancheorganisatie.
  • Bij een goede governance horen ook bepalingen ten aanzien van bestuurstermijnen.
  • Zoek steun bij 1 van de wethouders in het bestuurlijk overleg.
  • Zorg dat je back-up hebt wanneer je iets op scherp gaat zetten en escaleer voortijdig richting je bestuurder (ontwerp een escalatiemodel).

Tips

  • Bereid bestuurders inhoudelijk goed voor.
  • Problemen met governance en bestuurders zullen blijven bestaan: kijk naar wat wél kan.
  • Als professionals sterk gebonden zijn aan uitstroom-targets, overleg dan met de bestuurder over meer handelingsruimte.

Welk netwerktype en welk sturingsprincipe past bij jouw regio?

Een grote valkuil bij het opzetten van samenwerking in de arbeidsmarktregio’s is dat mensen blijven hangen in de discussies over de governance. Vandaar ook de aanbevelingen om vooral van start te gaan. Toch is het goed om de tijd te nemen om te bedenken wat voor netwerk - en wat voor soort governance - bij jouw regio past. 
Twijfel je hierover, lees dan het artikel van Keith G. Provan en Patrick Kenis ‘Het network-governance perspectief’ (2008). Zij stellen dat juist omdat er bij netwerken geen formele governance is, de wijze van aansturing essentieel is voor de effectiviteit van het netwerk. Dat is vooral het geval in (semi)publieke domeinen. Volgens Provan en Kenis bepaalt het onderling vertrouwen de aard en de organisatie van het netwerk.
In een leidende-organisatie-netwerk is de centrumgemeente vaak de aanstuurder, maar het zou ook een brancheorganisatie of een overkoepelend orgaan kunnen zijn.

Ken je netwerk Laat de feiten spreken Kies bewust een sturingsprincipe Definieer gezamenlijk de opgave Denk domein­overstijgend Breng in kaart wat er is Legitimeer wat je doet Vind wat verbindt Reflecteer en leer