Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreikingen hervorming arbeidsmarktinfrastructuur

Informeren én inspireren 

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceert in afstemming met alle partijen in de landelijke werkgroep diverse handreikingen over belangrijke thema’s in de transitieperiode. Hiermee wil het ministerie de partijen in de arbeidsmarktregio’s zo goed mogelijk ondersteunen bij de implementatie van de hervorming arbeidsmarktinfrastructuur. 

Je vindt in iedere handreiking informatie over een specifiek thema. De handreiking informeert je over de uitgangspunten en afgesproken kaders. Ook krijg je praktische tips wat dit betekent voor de verdere uitwerking op regionaal niveau. Zo worden in een aantal handreikingen goede praktijkvoorbeelden gepresenteerd die bedoeld zijn ter inspiratie.

Eerste 4 handreikingen

De eerste 4 handreikingen zijn gepubliceerd. Het gaat om:

  1. Handreiking Model Samenwerkingsconvenant Arbeidsmarktregio
  2. Handreiking Meerjarenagenda en Arbeidsmarktinformatie
  3. Handreiking Transitieperiode naar regionale Werkcentra
  4. Handreiking Gegevensdeling in de transitieperiode

Deze handreikingen worden in de transitieperiode geactualiseerd op basis van nieuwe ontwikkelingen en ervaringen. De updates verschijnen waarschijnlijk nog voor de zomer van 2025. Ook volgen er in 2025 verschillende nieuwe handreikingen over andere thema’s. Op deze pagina vind je de meest actuele versies.

Ondersteuning door het Landelijk Ondersteuningsteam

De Programmaraad ondersteunde en faciliteerde de hervorming arbeidsmarktinfrastructuur met het oog op de dienstverlening aan werkgevers, werkzoekenden en werkenden. Vanaf 2025 neemt de Landelijke Ondersteuningsstructuur Regionale Arbeidsmarkt deze taken en daarmee ook deze website over. Het ondersteuningsaanbod blijft gericht op het vergroten van de expertise van de publieke professionals en richt zich op het faciliteren van de regionale publiek private samenwerking tussen organisaties (UWV, gemeenten, werknemers- en werkgeversorganisaties en onderwijspartijen). De ondersteuningsstructuur zal relevante informatie delen, bijeenkomsten organiseren en ondersteunende producten aanbieden.