Overslaan en naar de inhoud gaan

Hervorming Arbeidsmarktinfrastructuur

In het kader van de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur is een aantal maatregelen voorgesteld ter verbetering van de gezamenlijke publieke en private dienstverlening voor werk en scholing aan werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Met als doel grotere vindbaarheid en toegankelijkheid, evenals meer samenwerking tussen partijen die op dit vlak diensten verlenen.

De maatregelen zijn gericht op vier sporen:

  • het creëren van één regionaal loket per arbeidsmarktregio: het Werkcentrum;
  • het versterken van het van-werk-naar-werk-stelsel;
  • het meer centraal zetten van de ondersteuningsbehoefte;
  • het structureel borgen van een gezamenlijke publiek-private governance.

In deze maatregelen zijn de leerervaringen van de regionale mobiliteitsteams meegenomen.

Webinar en verdiepende informatiesessies

Op dinsdag 14 mei 2024 werden de ambities uit de Kamerbrief over de hervorming van de infrastructuur voor de Nederlandse arbeidsmarkt nader toegelicht in een webinar. Dit webinar is bedoeld voor alle partijen (onderwijs, vakbonden, werkgevers en publieke dienstverleners).

In het webinar worden de vier sporen, mogelijke knelpunten en oplossingsrichtingen besproken, zoals in de Kamerbrief staat beschreven. Ook komt de uitwerking aan bod: Ook komen de ambities, financiering en de uitwerking aan bod.

In opvolging van het webinar zijn er online verschillende verdiepende informatiesessies gericht op de specifieke partijen. Bij deelname aan een informatiesessie gaan we er vanuit dat je vooraf het webinar hebt gekeken. Bekijk de verschillende data en meld je aan voor een informatiesessie.

Van de informatiesessies worden een verslag en Q&A gemaakt.

Ondersteuning door de Programmaraad

De Programmaraad ondersteunt en faciliteert de ontwikkelingen van de Hervorming Arbeidsmarktinfrastructuur en het principe van 'no wrong door' in de dienstverlening aan werkgevers, werkzoekenden en werkenden. 

  • De Programmaraad zorgt dat de juiste informatie wordt gedeeld en dat inspiratie wordt uitgewisseld; door het organiseren van bijeenkomsten, het maken van ondersteunende producten en het delen van actuele informatie op de website. 
  • De Programmaraad faciliteert in ieder geval de publieke partijen bij deze ontwikkeling (UWV, gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven). En waar mogelijk en passend faciliteert de Programmaraad ook de overige samenwerkingspartners, namelijk de werkgevers, vakbonden en het onderwijs.