Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens (VUM)

Het uitwisselen van gegevens tussen bemiddelaars is van groot belang voor succesvolle matches tussen werkgevers en werkzoekenden. Toch komt dit in de praktijk niet altijd goed van de grond, omdat de uitwisseling lastig en tijdrovend is door de diversiteit aan systemen en terminologie. Met het programma Verbeteren Uitwisselen Matchingsgegevens (VUM) wordt daarin verandering gebracht. Hierbij werken VNG, UWV en het ministerie van SZW samen.

Wat houdt het programma VUM in?

Het programma koppelt ‘achter de schermen’ de matchingssystemen van bemiddelaars, zowel tussen publieke bemiddelaars onderling als tussen publieke en private bemiddelaars. Zij hebben hiermee toegang tot elkaars gegevens over profielen van kandidaten en vacatures. Dat zorgt ervoor dat je op een zoekopdracht meer resultaten krijgt dan voorheen. Werkgevers kunnen hierdoor in contact komen met kandidaten uit alle aangesloten databases.

Waaraan gewerkt wordt binnen VUM

Om het uitwisselen van gegevens zonder belemmeringen te laten verlopen, wordt er gewerkt aan een aantal voorzieningen en een stelsel van afspraken. Het gaat om een:

  • Uitwisselingsvoorziening
    Bemiddelaars kunnen zo vanuit hun eigen databases gegevens delen.
  • Gegevensstandaard
    Hierin is vastgelegd welke gegevens kunnen worden gedeeld en wat voor format daarvoor wordt gebruikt. Het gaat om vragen als: welke diploma’s heeft een werkzoekende? En welke relevante vakvaardigheden en ‘soft skills’? Met soft skills worden persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden van werkzoekenden bedoeld. Op basis hiervan kunnen verrassende nieuwe matches met werkgevers tot stand komen. Wil je hierover meer weten, bekijk dan het webinar Delen matchingsgegevens en skills transparant.
  • Stelsel van afspraken
    De afspraken gaan onder meer over het gebruik van matchingsgegevens, de samenwerking, de veiligheid en de privacyaspecten. Alleen partijen die zich hieraan houden, kunnen gebruikmaken van VUM. De afspraken en de gegevensstandaard zorgen voor uniformiteit, waardoor alle partijen soepel kunnen samenwerken.

Verschillende regionale pilots

Twee klankbordgroepen van dienstverleners en softwareleveranciers letten erop dat alles goed past bij de praktijk. Ook zijn vanaf het najaar van 2022 verschillende pilots in arbeidsmarktregio’s gehouden. Hierin wordt het gebruik en de techniek van VUM getoetst. Naar verwachting zijn de pilots in 2024 afgerond en geëvalueerd. Vervolgens kunnen gemeenten en UWV in heel Nederland aansluiten en daarna ook private partijen.

3 manieren van aansluiting bij VUM

Gemeenten kunnen straks op drie verschillende manieren aansluiten bij VUM, afhankelijk van wat het beste bij hun eigen situatie past:

  1. door middel van een rechtstreekse aansluiting van de eigen systemen;
  2. via een regionaal VUM-portaal;
  3. lokaal via het uitwisselingsmechanisme Werk voor gemeenten (UM).

Gemeenten kunnen het uitwisselingsmechanisme Werk gebruiken als hun leverancier van systemen geen technische koppeling met VUM kan realiseren. UM is een soort ‘stekkerdoos’ waarop gemeenten gemakkelijk kunnen aansluiten. De technische infrastructuur maakt elektronische gegevensuitwisseling binnen en tussen gemeenten en met andere organisaties mogelijk. Gegevens worden op een generieke manier gedeeld, met behoud van de eigen systemen.

Ondersteuning door Programmaraad

Als Programmaraad zorgen we dat de kennis en informatie over VUM breed verspreid wordt. Daarom worden kennis en producten gedeeld via onder meer webinars en publicaties. Daarnaast neemt de Programmaraad actief deel aan landelijke (werk)tafels waar er kennis kan worden opgehaald en knelpunten van de regio’s worden benoemd. 
Ook tijdens praktijkdagen worden er met regelmaat sessies gewijd aan dit thema. De presentatie van de sessie op de drie Praktijkdagen in 2022