Overslaan en naar de inhoud gaan

Jobcoaching

Een jobcoach helpt een werknemer om zijn werkzaamheden in een nieuwe baan goed uit te voeren. Deze begeleiding kan worden gegeven door een externe of een interne jobcoach.

Mensen die vanwege een arbeidsbeperking er moeite mee hebben om bij een nieuwe baan aan de slag te gaan, kunnen ondersteuning krijgen door een externe of interne jobcoach. De begeleiding vindt plaats op de werkplek.

Ondersteuning op jobcoaching door de Programmaraad

De Programmaraad ondersteunt de arbeidsmarktregio’s bij de inzet van jobcoaching door de ontwikkeling van producten en door kennisdeling. Ook organiseren we bijeenkomsten, waarin we goede voorbeelden delen en uitwisseling tussen professionals organiseren. 

Vernieuwde handreiking jobcoaching

De handreiking ‘Aan de slag met jobcoaching’ is grondig vernieuwd en verder ontwikkeld. Door beleidsvrijheid van gemeenten valt er veel te kiezen en door de invoering van Breed Offensief in 2023 zijn er zaken veranderd. Gemeenten moeten daarom keuzes maken. Maar welke, en op basis waarvan? De handreiking geeft inzicht in de wereld van Jobcoaching en helpt gemeente professionals om beleidskeuzes te maken.

Wat is een jobcoach?

Een jobcoach is een professional die kandidaten begeleidt en ondersteunt bij het verkrijgen of behouden van werk of een stageplek. Omdat functies, bedrijven en werkomgevingen er in alle soorten en maten zijn, is een jobcoach in staat om maatwerk te leveren. Een jobcoach is zo opgeleid dat deze specifieke kennis heeft over mensen in (een) kwetsbare positie.

Voor wie is jobcoaching?

Jobcoaching stelt mensen met een (arbeids)beperking in staat om bij een werkgever in een reguliere functie aan de slag te gaan en te blijven. Mensen kunnen om allerlei redenen moeite ervaren om werk te vinden en te behouden: een fysieke, psychische en/of sociale beperking of omstandigheden zoals schulden of slechte leerervaringen in het verleden.

Gemeenten, UWV, vso- en praktijkscholen, sociaal ontwikkelbedrijven, werkgevers en kandidaten kunnen jobcoaching opstarten of aanvragen. De beschikbare financiële middelen voor jobcoaching verschillen tussen arbeidsmarktregio’s en tussen gemeenten. In formele zin betreft het hier voorzieningen voor doelgroepen die vallen onder de verantwoordelijkheid van gemeenten (Participatiewet) en van UWV (onder meer Wajong (instroom voor 1 januari 2015), een ZW-, een WGA- of WW-uitkering).

Interne en externe jobcoaching

Over de begrippen intern en extern bestaat nog weleens verwarring. Verschillende organisaties gebruiken ze verschillend. Wij gebruiken ze hier als volgt:

  • Bij interne jobcoaching krijgt de werkgever subsidie voor begeleiding door een eigen medewerker of via een externe jobcoachorganisatie. 
  • Bij externe jobcoaching voert een (door UWV erkende) jobcoachorganisatie de coaching uit. UWV of gemeente financiert de jobcoach rechtstreeks.

Jobcoach of werkbegeleider

Werkbegeleiding door een collega, in dienst van dezelfde werkgever als de medewerker die begeleid wordt, is wel een vorm van persoonlijke ondersteuning, maar niet van jobcoaching. Een voorbeeld is begeleiding door een buddy, bijvoorbeeld een HARRIE of Werkmaat. Een buddy geeft een kandidaat meer ondersteuning dan onder collega’s gebruikelijk is. Buddy’s hebben in de regel wel een training gevolgd, maar zijn geen gecertificeerd jobcoach. Ze kunnen wel een aanvulling zijn op een jobcoach.