Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwstenen regionaal convenant Samenwerking GGZ en W&I

02 juni 2021

Werk kan een belangrijke bijdrage leveren aan herstel van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Onderzoek toont aan dat het aan het werk helpen van mensen met psychische kwetsbaarheid veel oplevert. Binnen één jaar is het geluksgevoel van de nieuwe werknemer verdubbeld, zijn of haar mentale gezondheid neemt met 30 procent toe en de zorgkosten halveren.

Er is de afgelopen vijf jaar al veel werk verzet als het gaat om het aan het werk helpen van mensen met psychische kwetsbaarheid, mede dankzij diverse stimuleringsprojecten. De partijen uit de GGZ en uit Werk & Inkomen weten elkaar steeds beter te vinden. Tegelijkertijd is er behoefte aan vastleggen van en bestuurlijk commiteren aan deze samenwerking. Regionaal projectleiders gaven de wens aan bouwstenen aan te reiken voor het opstellen van een regionaal convenant. 

Voor u ligt een format voor het afsluiten van een regionaal convenant tussen partijen uit de keten Werk & Inkomen en de ggz om meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk te helpen en te houden. Het voorbeeldconvenant is bedoeld om het de partijen makkelijker te maken om snel tot afspraken te komen. Om bij te dragen aan een goede aansluiting op landelijke initiatieven en onderlinge vergelijkbaarheid is dit format gebaseerd op het landelijke convenant ‘Sterk door werk 2021-2024 - naar duurzaam werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid’.