Overslaan en naar de inhoud gaan

Simpel switchen tussen zorg, beschut werk en regulier werk

De Programmaraad stimuleert gemeenten en sociale werkbedrijven om de overgang tussen zorg (dagbesteding), beschut werk en regulier werk te versoepelen, onder meer door goede voorbeelden te delen. Dat maakt het voor werkzoekenden met een beperking makkelijker om zo nodig over te stappen naar een andere plek als die op dat moment beter past.

Belemmeringen om over te stappen

Meedoen naar vermogen, dat is het doel van de Participatiewet. Maar iemands mogelijkheden veranderen vaak in de loop van de tijd. Mensen ontwikkelen zich waardoor ze meer aankunnen of ze moeten juist een stapje terugdoen. In de praktijk blijken er allerlei belemmeringen om naar een andere plek over te stappen.

  • In het stappenplan voor Simpel switchen staan praktische tips voor gemeenten om uit te vinden op welke momenten in de overgang naar werk of uitkering inwoners problemen ervaren. 
  • De Keuzehulp Simpel Switchen geeft toegankelijke informatie over de belangrijkste wetten rond Simpel Switchen.
  • Parttime ondernemen in de bijstand komt steeds vaker voor en stelt gemeenten voor uitdagingen. Want hoe verreken je het inkomen? Hoe ga je om met de complexe regels van de Belastingdienst? En hoe bied je de juiste begeleiding? De handreiking Verrekenen inkomsten uit parttime ondernemerschap van Simpel Switchen ondersteunt gemeenten hierbij. In het webinar lichten de gemeente Zwolle en ervaringsdeskundige Dima al Tabbaa hun ervaringen toe. 

Simpel Switchen in de participatieketen

Om de overgangen tussen de verschillende vormen van meedoen te versoepelen is in 2019 het project Simpel Switchen in de participatieketen opgezet. Het maakt onderdeel uit van de aanpak 'Het Breed Offensief' van staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om meer mensen met een beperking aan werk te helpen.

Makkelijker en veiliger switchen

Met het project Simpel Switchen wordt het voor mensen makkelijker en veiliger om stappen die ze in hun loopbaan kunnen zetten, ook daadwerkelijk te gaan zetten. Hiermee worden drempels voor mensen om werk te aanvaarden weggenomen en overgangen soepeler. Zoals van beschut werk naar regulier werk, van dagbesteding naar beschut werk, van Wajong naar werk. en andersom. 
Simpel Switchen zet in op:

  1. mensen moeten makkelijker vanuit de uitkering kunnen gaan werken en weer terug kunnen vallen als het werken toch (even) niet lukt;
  2. beter inzicht in financiële gevolgen van aan het werk gaan;
  3. meedoen op de best passende plek;
  4. continuïteit in begeleiding en meer integrale ondersteuning. 

In de publicatie 'Simpel switchen van dagbesteding naar werk 2021' is te lezen hoe de weg van dagbesteding naar werk (en soms terug) eruit ziet. Op welke manier ondersteunen gemeenten, werkgevers, zorgaanbieders en andere partijen hierbij? Het gaat om informatie uit de praktijk waarmee we gemeenten en andere instanties willen inspireren om hiermee aan de slag te gaan.

In de klantreis 'Simpel switchen' wordt aan de hand van 3 persona’s (werkzoekende, werkgever en consulent) beschreven wat de huidige klantreis inhoudt. Ook wordt de ideale klantreis beschreven en zijn er een aantal tips en aanbevelingen beschreven.