Overslaan en naar de inhoud gaan

Programmaraad Praktijkdag: Kans! - Donderdag 6 juni in het NBC in Nieuwegein

23 april 2024

Over kansen creëren, zien en benutten

We zijn in ons werk dagelijks bezig met het creëren en benutten van kansen voor mensen die graag willen werken en ondanks de krapte nog niet meedoen met duurzaam werk. Of met het benutten van kansen voor het realiseren van inclusieve organisaties. Vaak wordt dat moeilijker te midden van veranderingen. Veranderingen in politiek en beleid, wanneer je werkt met onderbezetting, en als de organisatie van je werk verandert door de hervorming van de dienstverlening. Lukt het jou om ook dan kansen te blijven zien en te blijven meebewegen?

Daarover gaat de Programmaraad Praktijkdag: Kans! Kom inspiratie opdoen en leren van hoe je collega’s in het land kansen creëren voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Je bent van harte welkom! Kom je op tijd? We beginnen de dag met een lach, want met plezier is alles makkelijker. Tot donderdag 6 juni in congrescentrum NBC in Nieuwegein. 

Programma Praktijkdag

Om 9.45 uur beginnen we plenair met filosoof en cabaretier Paul Smit. Hij geeft op humoristische wijze inzicht in de werking van ons brein. Je krijgt inzicht in wat wel en niet werkt bij veranderingen en in hoe je je werkzoekende en werkgever positief kunt beïnvloeden. In hoe je flexibel en ontspannen kunt leven en denken in mogelijkheden. Want die veranderingen komen toch wel. Laten we dan vooral blijven lachen om onszelf. En ervaren hoe belangrijk verbinding, vertrouwen en creativiteit zijn. 

De plenaire opening met Paul Smit is de rode loper naar 3 rondes met inspirerende workshops over actuele onderwerpen, die jou kansen bieden voor het werkend maken van de inclusieve arbeidsmarkt.

In het kort

Vanaf 09:00 uur  Inloop met koffie/thee/lekkers
09.45 uur beginnen we, kom op tijd voor: 
09:45 - 10:45 uur  Gezamenlijke opening met Paul Smit
11.00 - 12.00 uur  Workshop ronde 1 
12.00 - 12:50 uur  Lunchpauze (met terras buiten) 
13:00 - 14.00 uur  Workshop ronde 2 
14.15 - 15.15  uur  Workshop ronde 3
15.15 - 16.30 uur  Borrel & gezamenlijke afsluiting 
De Beursvloer is open van 11.00 tot 15.30 uur

Beursvloer

Op de Beursvloer (in de lunchruimte) maak je kennis met Everyday Heroes. Zij bieden werkzoekenden bijzondere voorzieningen zoals een rijbewijs, fiets, gebit en laptop, met geld van bedrijven (SROI) en particulieren. En je vindt er IBN met het programma ‘Werken Na’ over ondersteuning aan mensen na kanker, long COVID, NAH, Lyme, Q-koorts of Parkinson, bij hun zoektocht naar werk.  

Na de Praktijkdag op dinsdagochtend 25 juni: Online ’In gesprek met SZW’. Van 9.00 tot 10.15 uur. Over welke onderwerpen wil je informatie of heb je vragen voor SZW? Meld je aan en deel je vragen en/of onderwerpverzoeken, dan stemmen we het programma daarop af. Naar aanmelden online In gesprek met SZW

3 workshoprondes

Deze Praktijkdag zijn er verdeeld over 3 rondes: 16 inhoudelijke workshops van regiocollega’s uit het land en van SZW. Ook in de workshops word je geïnspireerd op ‘kansen zien en benutten'. Elke workshop stimuleert jou om te bepalen welke kansen jij ziet en daadwerkelijk wilt benutten. Waarbij ieder instrument, project en samenwerking een middel is om jouw kandidaten duurzaam aan het werk te helpen en/of vacatures van jouw werkgevers duurzaam te vervullen.

Je stelt zelf je programma samen, door in de 1e, 2e en 3e ronde een workshop te kiezen. Wil je een ronde overslaan? Dan selecteer je het veld GEEN in de betreffende ronde. Schrijf je snel in!

Overzicht workshops

  • Sprekers: Floris van den Bergh, Coördinator Banenafspraak IND; Marjon Pelgrom, Arbeidsdeskundige UWV; Karin van Ringen, Adviseur WSP UWV
    Te volgen in: ronde 1 en 2

    Doelgroep: Voor iedereen die een netwerk van werkgevers wil opzetten en duurzaamheid van plaatsingen wil bevorderen
    Aantal deelnemers: 30
    Kennisniveau: Enige kennis nodig over de Banenafspraak

    Omschrijving workshop
    Hoe maak je een plaatsing duurzaam? Sinds 2015 bestaat de Banenafspraak en vanaf die tijd zijn we prima in staat om werkzoekenden met een doelgroepregistratie aan het werk te krijgen bij verschillende organisaties. Maar wat als iemand na een tijdje niet meer op zijn of haar plek zit? 
    In regio Zwolle organiseerde het Werkgeversservicepunt (WSP) samen met overheidswerkgevers Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), IND, Rijkswaterstaat en de Belastingdienst, de Banenafspraak Matchtafel, kortweg BAM038. 

    In dit netwerk wordt er gematcht en is er ruimte om kennis te delen en van elkaar te leren. Daardoor hoeft niet iedereen zelf het wiel uit te vinden, horen we hoe ieder omgaat met dezelfde problemen rond de Banenafspraak en krijgen we uitleg over onderwerpen die ons allen bezighouden. 

    In deze workshop hoor je over onze aanpak, de ‘trial and error’ en hoor je wat werkt met welk resultaat. Misschien zie je kansen voor jouw regio?
    Naar boven 

  • LET OP: Deze workshop was ook op de Praktijkdag van 7 maart. De workshop wordt opnieuw aangeboden om zoveel mogelijk input (waaronder knelpunten) op te halen om het beleid en/of de informatie over Beschut werk beter te laten aansluiten bij de praktijk.

    Sprekers: Saloua Chaara en Jeanette Siebinga, senior beleidsmedewerkers bij het ministerie van SZW (afdeling Re-integratie en participatie)
    Te volgen in: ronde 2

    Doelgroep: Beleidsadviseurs en strategisch medewerkers gemeenten/UWV en sociaal ontwikkelbedrijven
    Aantal deelnemers: 40

    Omschrijving workshop
    Beschut werk is in ontwikkeling. SZW neemt verschillende stappen om beschut werk verder te bevorderen. Zo zijn met VNG bestuurlijke afspraken gemaakt om de achterstanden op beschut werk in te lopen en is het budget voor beschut werk met € 2.157 per plek verhoogd. Dit komt neer op een structurele investering van bijna € 65 miljoen. Verder wordt gewerkt aan de verbetering en versimpeling van processen rondom beschut werk en is er onderzoek naar een beter passende verdeling voor de plaatsen en middelen voor beschut werk. Zodat de verdeling van het aantal beschutte werkplekken meer recht doet aan de feitelijke behoefte aan beschut werk bij gemeenten.

    In deze workshop neemt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid je mee in de laatste ontwikkelingen rondom beschut werk en de toekomst van de sociale infrastructuur. 
    Daarnaast gaat het ministerie graag met jou in gesprek over de knelpunten die je ervaart bij beschut werk. Jouw ervaringen en inzichten neemt het ministerie mee in de verdere ontwikkeling van beschut werk
    Naar boven

  • LET OP: Deze workshop herhalen we vanwege de positieve evaluatie in november 2023

    Sprekers: Linda Bakker, Hoofddocent Goed Werk Hogeschool Utrecht; Bartel Galeijnse, Directeur The Colour Kitchen; Josje Dikkers, Lektor Organiseren van Waardig Werk Hogeschool Utrecht
    Te volgen in: ronde 1 en 2

    Doelgroep: strategisch)beleidsadviseurs en (strategisch) accountmanagers van gemeenten die samenwerkingen willen aangaan of versterken.  (strategisch)beleidsadviseurs van UWV of WSP die samenwerkingen willen aangaan of versterken (bijvoorbeeld in regionale werkcentra)
    Aantal deelnemers: 18 
    Kennisniveau: Voorkennis van strategische samenwerkingen is niet nodig; de deelnemers aan de workshop worden door het onderzoek en het canvas heen geleid.

    Omschrijving workshop
    Om tot een inclusieve arbeidsmarkt te komen, is samenwerking nodig tussen betrokken partijen als gemeenten, UWV en sociaal ontwikkelbedrijven. Afgelopen 2 jaar deed het lectoraat Organiseren van Waardig Werk van Hogeschool Utrecht (HU), praktijkgericht onderzoek samen met diverse sociaal ondernemers, naar de wijze waarop verschillende typen werkgevers samenwerken en naar hoe dit bevorderd kan worden.

    Dit resulteerde in een praktisch canvas (methode) rond 3 centrale thema’s die van belang zijn bij dergelijke samenwerkingen: waardecreatie, middelen en partnerschap.

    Sociaal ondernemer Bartel Geleijnse en HU-onderzoekers Linda Bakker en Josje Dikkers nemen je mee in het canvas terwijl je het toepast op je eigen vraagstuk over samenwerkingsverbanden. In deze workshop krijg je inzicht in voorwaarden voor strategische samenwerking en in het canvas, zodat kansen op strategische samenwerking tussen partijen voor de inclusieve arbeidsmarkt beter benut worden.
    Naar boven

  • Sprekers: Frederik Reimers, Procesmanager, Strategisch account management (SAM) Den Haag Werkt, Gemeente Den Haag; Astrid Hazelzet, Senior onderzoeker en projectleider TNO; Olaf Morel, Accountmanager Gemeente Den Haag
    Te volgen in: ronde 1 en 2

    Doelgroep: accountmanagers die zich bezighouden met werkgeversdienstverlening en hun leidinggevenden. Strategie/beleidsmederkers werkgeversdienstverlening. SROI deskundigen
    Aantal deelnemers: 30

    Omschrijving workshop
    Met de Vragenlijst Inclusief Ondernemen (VIO) ontdek je hoe je als WSP/gemeente, werkgevers praktisch en gestructureerd kunt ondersteunen om inclusiever te worden. De eerste stap in dit proces is het verzamelen van informatie die cruciaal is voor het duurzaam in dienst nemen van mensen in een kwetsbare positie. De vragenlijst, ontwikkeld en uitgegeven door TNO, is een nuttige tool voor het in kaart brengen van het willen en kunnen van werkgevers om te werken met mensen die om verschillende redenen hulp nodig hebben om aan het werk te komen en/of te blijven.

    Den Haag Werkt werkt met de VIO. In deze interactieve workshop delen zij met jou hun positieve inzichten en ervaringen met de vragenlijst, voor de dienstverlening aan werkgevers. Je hoort de ervaringen van de projectleider van de gemeente Den Haag en van een accountmanager. En je hoort welke rol gemeente/WSP-leidinggevenden hebben in het enthousiasme en de effectiviteit van professionals.
    Naar boven

  • Sprekers: Erland Smit, Productmanager VUM/ Product portfolio manager arbeidsmarkt Programma VUM/BKWI; Renate Westdijk, Coördinator Pilots Programma VUM
    Te volgen in: ronde 2 en 3

    Doelgroep: Beleidsmedewerkers W&I, Senior bemiddelaars, Managers uitvoering W&I
    Aantal deelnemers: 30
    Kennisniveau: Om ervoor te zorgen dat de workshop van hoge kwaliteit blijft en de deelnemers optimaal worden ondersteund, is deelname af te raden wanneer je zijdelings betrokken bent bij het ketenprogramma VUM en geen actieve rol hebt in de arbeidsmarktregio. Informatie over de voortgang van het programma verstrekken we op andere manieren. Deze aanpak is bedoeld om een gerichte en effectieve deelname aan de workshop te waarborgen, met de nadruk op betrokkenheid van relevante belanghebbenden binnen de arbeidsmarktregio. 

    Omschrijving workshop
    Wordt jouw arbeidsmarktregio of organisatie al voorbereid op de landelijke uitrol van VUM (Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens)? Ontdek hoe je kansen kunt benutten in deze workshop over VUM.

    Wordt jouw arbeidsmarktregio of organisatie al voorbereid op de landelijke uitrol van VUM (Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens)? Leer hoe je werkzoekenden kunt bereiken over je organisatie- en regio-grens heen en werkgevers het juiste talent kunt bieden. Met waardevolle inzichten uit lopende pilots en contacten met softwareleveranciers brengen we essentiële tips en feedback samen tijdens deze workshop.

    Samen vertalen we deze inzichten naar concrete plannen, zodat jij klaar bent voor het 'VUM-effect'. Een goede voorbereiding betekent niet alleen een makkelijkere en efficiëntere werkwijze, maar ook groei voor jouw werkzoekenden en werkgevers. Bereid je voor op succes en ontdek wat VUM voor jouw organisatie kan betekenen!

    Ter voorbereiding kun je de website matchingsgegevens.nl bezoeken.
    Naar boven

  • Sprekers: Ramona de Lange, Kwartiermaker Switch naar Techniek; Claudia Ruiter, Strategisch accountmanager Tiem; Geertje van der Werf, Senior adviseur UWV
    Te volgen in: ronde 2 en 3

    Doelgroep: Klantmanagers, beleidsadviseurs en strategisch medewerkers bij gemeenten, sociaal werkbedrijven en binnen het UWV, gericht op samenwerking met werkgevers in arbeidsmarktvraagstukken
    Aantal deelnemers: 30

    Omschrijving workshop
    Ontdek de kracht en de kansen van samenwerkingen tussen publieke en private partijen (PPS), in deze interactieve workshop van het werkgeversservicepunt Zwolle en Switch naar Techniek (SnT). Het doel van de SnT en WSP-samenwerking is het vergroten van baankansen in de techniek, voor zij-instromers. Je hoort over de mogelijkheden en uitdagingen van deze dynamische samenwerking.

    Switch naar Techniek werd opgericht voor en door ondernemers in de energietransitie als een oplossing voor de grote vraag naar personeel. In een traject van 10 weken worden zij-instromers klaargestoomd voor een technische baan bij 1 van de 19 aangesloten bedrijven in regio Zwolle. Een arbeidsmarktcoach gaat actief op zoek naar mensen die de overstap willen maken, en heeft daarbij contact met het WSP, UWV en re-integratiebureaus.

    De publieke en private sprekers delen hun inzichten en ervaringen uit de praktijk inclusief de opbrengsten. Je hoort over hun ervaring met het vormgeven van samenwerking met diverse partners, inclusief de hobbels, en je ontdekt hoe deze samenwerkingen een brug slaan tussen publieke en private sectoren, én tastbare resultaten opleveren voor alle betrokkenen.
    Naar boven

  • Sprekers: Jos van Erp, Expert Skills Development PUM; Ton van Erp, Directeur Kleurrijk-talent
    Te volgen in: ronde 1 en 2

    Doelgroep: Iedereen die in zijn werk te maken heeft of zal hebben met werkgevers en/of werknemers 
    Aantal deelnemers: 30

    Omschrijving workshop
    De snel veranderende arbeidsmarkt maakt dat er steeds vaker een mismatch is tussen de skills die een ondernemer vraagt en de skills die de (potentiële) werknemer in huis heeft. Hoe kun jij ondernemers helpen bij het vinden van oplossingen daarvoor? Daar is een eenvoudig stappenplan voor ontwikkeld. In deze workshop wordt je meegenomen in de werkwijze van het stappenplan. Ton van Erp en Jos van Erp (geen familie) presenteren deze eenvoudige aanpak om met werkgevers het gesprek te voeren over ontbrekende skills. Samen met de ondernemer ga je op zoek naar kansen. 

    Jos (onderwijskundige) ontwikkelde het stappenplan voor de sectoren metaal/elektro en de hightech industrie in Nederland en paste deze succesvol toe in ontwikkelingslanden. Ton werkt al vele jaren met ondernemers om de skills gap van werknemers via opleidingspaden te verkleinen en hen zo aan een (vaste) baan te helpen. Zo maakt hij duidelijk dat er meer (onverwachte) competenties schuilen in werknemers met een achterstand, dan je zou verwachten. Het stappenplan biedt je een mooie kans om samen met een ondernemer, concreet met skills aan de slag te gaan.
    Naar boven

  • Sprekers: Natasja Muskens, Werkgeversadviseur Leren en Werken Leerwerkloket Zuidoost-Brabant; Patrick Stalpers, Werkgeversadviseur Leren en Werken Leerwerkloket Midden-Brabant
    Te volgen in: ronde 1 en 3

    Doelgroep: Met name gericht op werkgeversadviseurs, maar ook geschikt voor Beleidsadviseurs en management. Immers gaat het over leren en ontwikkelen in organisaties
    Aantal deelnemers: 30

    Omschrijving workshop
    Ontdek hoe je als werkgeversadviseur met behulp van de Talentensleutel de leercultuur in organisaties verbetert en daarmee bijdraagt aan de wendbaarheid van MKB-organisaties. De Talentensleutel is een beproefde methodiek, ontwikkeld door werkgeversadviseurs van Leerwerkloket Zuidoost Brabant, om binnen MKB-organisaties de leercultuur een boost te geven en Leven Lang Ontwikkelen (LLO) te verbeteren en te optimaliseren.

    Tijdens deze interactieve workshop krijg je inzicht in de werkwijze van de Talentensleutel. Je leert over de 8 essentiële focusgebieden, waaronder Heldere focus, Inspirerend leiderschap, Laagdrempelige leervoorziening, Gezonde en energieke werkomgeving, voor een sterke leercultuur. En krijgt pragmatische oplossingen voor 24 bijbehorende thema’s als Aantrekkelijk werkgeverschap, Financieel fit en Leren op de werkvloer. 
    Ook maak je kennis met de best practices van het gebruik van de Talentensleutel bij bedrijven. Je krijgt inzicht in concrete stappen om de werkgever te ondersteunen zodat hij of zij direct verbeteringen kan aanbrengen omtrent leren en ontwikkelen en het optimaal benutten van talent.
    Naar boven

  • Sprekers: Rutger van der Windt, Trainer Croan; Nathan van Groenigen, Directeur Croan
    Te volgen in: ronde 1 en 3

    Doelgroep: iedereen die in zijn werk te maken krijgt met veranderingen en weerstand bij zichzelf of anderen opmerkt daarbij.
    Aantal deelnemers: 25

    Omschrijving workshop 
    Werkplezier en effectiviteit staan of vallen met kunnen omgaan met veranderingen. Tegelijkertijd houden we ook van duidelijkheid en vastigheid en zorgen veranderingen vaak voor weerstand. En hoe harder we door die weerstand heen willen duwen of negeren, hoe groter die wordt. De vraag is dus: “Hoe help ik mezelf beter omgaan met veranderingen en, minstens zo belangrijk, hoe help ik werkzoekenden en werkgevers om veranderingen te accepteren en omarmen?”. 

    In deze workshop ervaar je wat veranderingen met je doen en leer je positief om te gaan met veranderingen. De energie, het plezier en de kennis die deze workshop oplevert, kun je de volgende dag direct inzetten op je werk. Voor jezelf en voor je werkzoekenden, werkenden en werkgevers. 
    Naar boven

  • Sprekers: Robbert Smakman, Senior beleidsmedewerker OCW; Sanne Winkelman, Senior beleidsmedewerker SZW
    Te volgen in: ronde 1
    Doelgroep: Beleidsmedewerkers gemeenten (werk en inkomen, doorstroompunten, arbeidsmarkt) en Beleidsmedewerkers scholen
    Aantal deelnemers: 40

    Omschrijving workshops
    Het wetsvoorstel van school naar duurzaam werk vergroot de kansengelijkheid door betere begeleiding mogelijk te maken voor jongeren tot 27 jaar met (een risico op) een structurele afstand tot de arbeidsmarkt bij de overgang van school naar werk. En het behoud van werk bij dreigende werkloosheid. Scholen en gemeenten kunnen langere tijd samen optrekken (van de schooltijd tot een jaar na diplomering) en zo jongeren op maat naar werk begeleiden met gebruikmaking van elkaars expertise en instrumenten. 

    Het Doorstroompunt monitort en begeleidt jongeren zonder startkwalificatie bij uitval uit school of werk tot 27 jaar (was 23 jaar) en werkt daarbij samen met scholen en gemeenten. Een aanvullend gezamenlijk regionaal programma stimuleert samenwerking en innovatie. Beoogd wordt zo een ketenaanpak te realiseren en te voorkomen dat jongeren die niet zelfredzaam zijn uit beeld verdwijnen. In deze workshop wordt het wetsvoorstel nader toegelicht en wordt ingegaan op totstandkoming van het regionale programma. Ook wordt de relatie tussen doorstroompuntregio en arbeidsmarktregio besproken.
    Naar boven

  • LET OP: Deze workshop is een herhaling en voortzetting van de workshop op de Praktijkdag van 7 maart. Om ook uitvoerende professionals de kans te geven door SZW geïnformeerd te worden over de plannen voor Werkcentra, en daarover vragen te kunnen stellen.
    Begeleiders: Brian Verweij, senior beleidsadviseur en en/of Hilde de Boer, plv afdelingshoofd en programmamanager ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
    Te volgen in: ronde 3

    Doelgroep: professionals met interesse in de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur
    Aantal deelnemers: 40

    Omschrijving workshop
    De dienstverlening en inrichting van de arbeidsmarktregio’s is in ontwikkeling; wetsaanpassingen worden voorbereid om de arbeidsmarktinfrastructuur te hervormen. De dienstverlening die in coronatijd is ontstaan als Regionale Mobiliteitsteams zal eind 2024 stoppen.
    Er wordt voortgebouwd op de ervaring die met elkaar is opgedaan. We blijven werken aan optimale dienstverlening voor werkgevers, werkzoekenden en werkenden onder de naam Werkcentrum. Op korte termijn wordt opnieuw een brief gestuurd naar de Eerste Kamer met een verdere uitwerking.

    Wat zijn de uitgangspunten van de nieuwe dienstverlening? Wat gaat er veranderen? En wat moeten we daarbij zeker niet vergeten? Laat je bijpraten door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over deze ontwikkeling. En we horen graag welke aandachtspunten, zorgen en ook kansen jij ziet!
    Naar boven

  • Sprekers: Marcel van Drunen, Accountmanager/Coördinator Social Return IBN; René van Ostaden, Arbeidsdeskundige UWV Werkbedrijf
    Te volgen in: ronde 1 en 2

    Doelgroep: iedereen die in zijn werk te maken krijgt met veranderingen en weerstand bij zichzelf of anderen opmerkt daarbij.
    Aantal deelnemers: 30

    Omschrijving workshop
    In regio Noordoost Brabant zijn UWV en sociaal ontwikkelbedrijf IBN nauw met elkaar verbonden. Deze partijen werken als collega's zij aan zij om UWV-klanten te begeleiden naar de best passende plek. De intensieve samenwerking startte ooit vanuit een project rondom de Wajong. Inmiddels bedient IBN een brede doelgroep vanuit UWV met een breed scala aan diensten.

    In deze workshop nemen UWV-arbeidsdeskundige René van Ostaden en IBN-accountmanager Marcel van Drunen je mee in de hobbels en successen die zij ervaren hebben. Ze delen de meerwaarde van de samenwerking voor beide partijen, maar ook waar ze tegenaan gelopen zijn om hiertoe te komen. Deze workshop inspireert je op samenwerkingskansen voor jouw regio, voor verschillende doelgroepen.
    Naar boven

  • Sprekers: Manon Staal, Head of Social Impact Young Capital; Rochelle van Belle, Alliantie Samen werken voor werk; Ayra van den Berg, Landelijk adviseur servicepunt Flex UWV; Irene Goemans - Teammanager Social Impact Young Capital
    Te volgen in: ronde 1 en 3

    Doelgroep: iedereen is welkom
    Aantal deelnemers: 30

    Omschrijving workshop
    Werk. Voor veel mensen een gegeven. Maar zeker niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zonde, want werken is zoveel meer dan geld verdienen. Het is groeien. Plannen maken. Samenwerken. Collega’s leren kennen. Jezelf ontdekken. Skills ontwikkelen. Onderuit gaan. Successen vieren. Of simpelweg een reden hebben om op te staan. Werken is meedoen. En als niet iedereen kan meedoen, blijft er een hoop talent aan de zijlijn staan. Wij geloven dat dit anders kan. Dat iedereen die wil werken, ook de kans krijgt. Iets waar we elke dag keihard aan bouwen.

    YoungCapital zet zich dagelijks in, samen met het UWV maar ook met andere partners zoals Young Impact, NLvoorelkaar, de Hersenstichting, Stichting Praktijkleren, Mbo-scholen en ook Team Para Atletiek, voor het bouwen aan een toekomst waar iedereen het beste uit zichzelf kan halen. Dit zodat mensen kunnen participeren in de samenleving en de kans krijgen om te werken.

    In deze actieve inspiratiesessie nemen YoungCapital en het UWV je mee in de opgave waar zij voor staan, de uitdagingen die zij (nu nog) tegenkomen, de oplossingen die zij zien met samenwerkingen en hoe deze samenwerkingen onderdeel zijn van een grotere ambitie en aanpak binnen de social impact gedachten. In deze workshop word je uitgedaagd om zelf ook actief mee te denken en is er ruimte voor gesprek, vanuit ons motto: Werken is meedoen!
    Naar boven

  • Sprekers: Miriam Wickham, Onderzoeker/adviseur ZINZIZ; Stef Maas, Onderzoeker/Trainer/Adviseur ZINZIZ
    Te volgen in ronde: 1 en 3

    Doelgroep: Uitvoerende professionals van gemeenten en UWV, Beleidsadviseurs van gemeenten, Re-integratiebegeleiders en jobcoaches
    Aantal deelnemers: 30

    Omschrijving workshop
    Niet-uitkeringsgerechtigden (nuggers) met een beperking vallen vaak buiten de boot. Uit onderzoek van ZINZIZ (gesubsidieerd door UWV) blijkt dat de doelgroep slecht in beeld is in het sociaal domein. Maar we zien ook veel kansen en goede voorbeelden van hoe het anders kan. We nemen je mee in onze onderzoeksbevindingen vanuit interviews met professionals uit het veld. Wie zijn nuggers met een beperking, wat zijn hun ondersteuningsbehoeften en voor welke uitdaging staan we? 

    In deze workshop gaan we samen verkennen hoe de mensen in deze ‘verborgen doelgroep' ook bij jou en jouw organisatie in beeld komen. 
    Verder kijken we naar wat er vanuit jouw rol nu wel/niet mogelijk is. Denk met ons mee over wat jou en jouw organisatie zou helpen om nuggers met een beperking te bereiken en ondersteuning aan te bieden, en draag zo bij aan een goede werkwijze daarvoor - wat het doel is van het onderzoek.
    Naar boven

  • Spreker: Otto Mulder, Manager Werkzoekendendienstverlening Arbeidsgeschikheid bij UWV Werkbedrijf
    Te volgen in: ronde 1 en 2

    Doelgroep: Uitvoerende professionals van gemeenten en UWV, Beleidsadviseurs van gemeenten, Re-integratiebegeleiders en jobcoaches
    Aantal deelnemers: 30

    Omschrijving workshop
    Steeds vaker hebben mensen meerdere problemen. Iemand is werkloos en heeft bijvoorbeeld verslavingen, schulden en soms dreigt zelfs dakloosheid. Om een cliënt met multi-problematiek goed te kunnen ondersteunen heeft hij of zij vaak hulp nodig van meerdere partijen in een regio, waarbij het noodzakelijk is dat partijen zaken onderling goed afstemmen. 

    In deze workshop hoor je hoe in regio Drenthe de verschillende ketenpartners met elkaar samenwerken en elkaar goed weten te vinden om te (proberen) voorkomen dat mensen tussen wal en schip raken. Waarbij het begint met bewustwording dat goed samenwerken met de diverse ketenpartners absoluut noodzakelijk is, om de cliënt/klant de beste dienstverlening te kunnen bieden.

    Aan de hand van een casus hoor je hoe samenwerking kan leiden naar een geholpen en tevreden cliënt. Ook wisselen we onderling ervaringen uit over hoe andere regio's omgaan met mensen met multiproblematiek. Terwijl soms tegelijkertijd sprake is van verzwaring van onze caseload door de arbeidsmarktkrapte. 

    De workshop wordt gegeven door een gemeentemedewerker en een medewerker van UWV (Een Arbeidsdeskundige of Adviseur Intensieve Dienstverlening)
    Naar boven

  • Sprekers: Joyce Kool, Loopbaancoach CNV; Sandra Servais, Loopbaancoach FNV
    Te volgen in: ronde 2 en 3

    Doelgroep: iedereen is welkom
    Aantal deelnemers: 30

    Omschrijving workshop 
    In onze maatschappij staan mensen aan de kant die graag (met werk) willen meedoen in de samenleving. Soms lukt dat niet omdat hun brein ‘anders bedraad’ is. Daardoor passen ze niet overal. Echter, als je de talenten kunt zien dan brengt deze groep ook een bijzondere toevoeging op de neurotypische breinen.

    In deze workshop nemen we je mee in wat neurodiversiteit is en welke subgroepen je kunt onderscheiden, al vinden wij die labels ook maar niks. Wat zijn de kenmerken, valkuilen en krachten? Voor iedere professional die voor of met mensen werkt is het een must om meer te weten over neurodiversiteit. Want meer inzicht in neurodiversiteit helpt je om passende kansen te creëren voor de mensen die anders bedraad zijn. 
    We beloven een interessante workshop met als bonus ook een naslagwerk om je verder te verdiepen in neurodiversiteit.
    Naar boven

Kansen creëren, zien en benutten

Voor wie?

Alle professionals van gemeenten, UWV, SW-bedrijven en partijen die actief zijn in de uitvoering van het regionale Werkbedrijf, die zich bezighouden met werkgevers- en werkzoekendendienstverlening.

Waar en wanneer?

Donderdag 6 juni - inloop vanaf 9.00 uur

NBC Congrescentrum, Nieuwegein
Blokhoeve 1
3438 LC Nieuwegein
Routebeschrijving naar de locatie

Aanmelden

Deelname aan de praktijkdag is kosteloos. Graag willen wij je er op attenderen dat wanneer je je inschrijft, er gerekend wordt op jouw komst en dat je een plaats vasthoudt. Ook de workshopbegeleiders rekenen op jouw deelname; zij stemmen de workshops inhoudelijk af op de deelnemers die zich voor hun workshop hebben aangemeld. Mocht je verhinderd zijn of een workshop niet meer bezoeken, dan verzoeken wij je vriendelijk je inschrijving tijdig aan te passen zodat een andere geïnteresseerde jouw plaats kan innemen.

Beperkte deelname private partijen

Per workshop wordt een beperkt aantal private partijen toegelaten. Private partijen dienen hun inschrijving te beargumenteren. Je inschrijving is pas definitief na acceptatie, je ontvangt uiterlijk 5 dagen voor de Praktijkdag een bevestiging van toelating.