Overslaan en naar de inhoud gaan

Eindrapport van het programma Perspectief op Werk

03 maart 2022

De ministers Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) hebben de Tweede Kamer in een brief geïnformeerd over de afronding van het programma Perspectief op Werk en over de voortgang van de regionale mobiliteitsteams (RMT's). Op 1 november 2021 is het programma Perspectief op Werk afgesloten tijdens een landelijke bijeenkomst.

Onderzoeksbureau KplusV heeft in opdracht onderzocht welk effect het programma Perspectief op Werk (PoW) heeft gehad. 

Bevindingen en opgedane ervaringen Perspectief op Werk

  • Impuls voor arbeidstoeleiding. PoW heeft een positief effect gehad op de arbeidstoeleiding binnen de vier pijlers van PoW: aanbod, vraag, route en scholing. Ook heeft het de samenwerking tussen de partijen in de arbeidsmarktregio's versterkt.
  • PoW en Covid-19. Door het programma PoW en de bijbehorende structuur is er ten tijde van COVID-19 een goede basis gelegd waarmee sneller geschakeld kon worden op ontwikkelingen en behoeften. Denk hierbij o.a. voor een snelle ontwikkeling van andere programma’s, zoals “NL Werkt Door” en de oprichting en inrichting van de RMT's.
  • Ervaringen vanuit het werkveld. Het witboek “De ervaringen PoW” geeft een bloemlezing van uiteenlopende praktijkervaringen van mensen die betrokken waren bij de uitvoering van PoW. 
  • Waardering voor de aanpak van het ondersteuningsteam.
  • Nieuwe werkwijzen en samenwerkingen.
  • Meer dan een impuls alleen.
    Met PoW is een goede stap voorwaarts gezet naar een aanpak waarin de behoeften van werkzoekenden, werkenden en werkgevers centraal staan. 
  • Het is nu vooral belangrijk om die aanpak te borgen en verder te ontwikkelen in de concrete uitvoering. Voor het versterken van de arbeidsmarktregio's vanaf 2021 jaarlijks € 17 miljoen euro beschikbaar gemaakt. De Programmaraad zal hier de komende tijd aandacht aan besteden. 

Lees de volledige beschrijving van bevindingen en opgedane ervaringen