Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten en SZW - samen aan de slag

13 januari 2021

In een brief aan de colleges van Burgemeester en Wethouders bedankt staatssecretaris Bas van 't Wout (SZW) gemeenten voor alle inspanningen die zij hebben geleverd het afgelopen jaar. Daarnaast informeert de staatssecretaris over de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK), de toegang tot schuldhulpverlening voor ondernemers en de mogelijkheid om uitstel te verlenen voor de aflossing van de Tozo-lening.

Tegemoetkoming in noodzakelijke kosten

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) biedt een tijdelijke tegemoetkoming in noodzakelijke kosten aan huishoudens die te maken hebben met een inkomensterugval en daardoor de noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen uit het resterende inkomen. Het gaat hierbij niet om een inkomensondersteunende regeling, maar om een vergoeding voor daadwerkelijke noodzakelijke kosten. 

In het eerste kwartaal van 2021 zal hiervoor € 65 miljoen beschikbaar komen. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2021 zal op basis van de dan geldende situatie rondom de maatregelen tegen het coronavirus de inzet voor het tweede kwartaal van 2021 worden gewogen. In totaal is voor het eerste halfjaar  maximaal € 130 miljoen gereserveerd. De inzet loopt vooralsnog tot 1 juli 2021. 

Uitstel terugbetalingsverplichting lening bedrijfskapitaal

In de Tozo was geregeld dat zelfstandig ondernemers de lening voor bedrijfskapitaal Tozo per 1 januari 2021 dienden af te lossen. Vanwege de voortdurende coronacrisis wordt dit gewijzigd naar aanvang per 1 juli 2021.

Toegang tot schuldhulp voor ondernemers

Op 1 januari 2021 is de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in werking getreden. Hierin is nogmaals verduidelijkt dat zelfstandig ondernemers met schulden recht hebben op schuldhulpverlening van de gemeente. Om gemeenten te ondersteunen ontvangt VNG Realisatie hiervoor een subsidie. Het Gemeentenieuws van SZW biedt een overzicht van de verschillende programma's.