Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeukwoorden: Tien woorden waarvan werkgevers de kriebels krijgen

29 maart 2021

Welke woorden kun je het beste niet gebruiken en welke wel bij het ondersteunen van werkgevers? We hebben het gevraagd aan mensen uit de werkgeverswereld, aan bemiddelaars en aan werkgevers van grote en kleine bedrijven. Dat leverde een lijst van jeukwoorden op. Over waarom je de woorden beter niet kan gebruiken en hoe het ook anders kan.

Uit de interviews is een top-10 van meest genoemde jeukwoorden gedestilleerd. Wat opviel in de interviews is dat de meeste jeuk ontstond door onduidelijke communicatie, vage termen en incorrect woordgebruik. SROI-kandidaat bijvoorbeeld. Een te vaag en breed begrip. Het is nog helemaal niet duidelijk wie je bedoelt als je een SROI-kandidaat hebt.

Onduidelijke communicatie leidt ook tot ergernis. Als wordt gezegd dat een kandidaat onder de banenafspraak valt, of psychische problematiek ervaart, zegt dit de meeste werkgevers nog niet zo veel. Voor een werkgever is het relevant te weten wat de consequentie is. Krijg ik loonkostensubsidie? Kost het me handenvol administratief werk? Heeft de kandidaat extra begeleiding nodig, een eigen kantoor, of kan hij of zij minder lang werken? Wat betekent het in de praktijk voor de werkgever? En als laatste: incorrect woordgebruik. Bijvoorbeeld proefplaatsing verwarren met werkervaringsplek.