Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijk netwerk Praktijkleren in het mbo van start

28 november 2023

Voor mensen die binnen het regulier middelbaar onderwijs moeilijk hun weg kunnen vinden, biedt praktijkleren met de praktijkverklaring of een mbo-certificaat een uitkomst. De arbeidsmarktregio’s organiseren allerlei initiatieven om deze praktische leervormen goed in te passen. Om dat een extra boost te geven en ook de samenwerking tussen regio’s te versterken, is er een landelijk netwerk van regionale trekkers opgericht. 

Duidelijke groei

De startbijeenkomst van het netwerk vond plaats op 31 oktober 2023 in Utrecht. Hiervoor was veel animo. Het is illustratief voor de duidelijke groei die praktijkleren in het mbo doormaakt in de regio’s. Onder de verzamelnaam vallen de verschillende combinaties van werken en het volgen van een mbo-opleiding of een deel daarvan. Mensen kunnen hiermee een diploma, een mbo-certificaat of een praktijkverklaring halen.

Een regionale trekker daarover: “Deze erkenning van wat iemand kan, heeft een grote meerwaarde voor de persoon zelf en zijn directe omgeving. Het voegt soms een onmeetbaar soort levensgeluk toe.” En voor een werkgever is het een mooie kans om nieuwe medewerkers op te leiden of zittend personeel bij te scholen.

De Programmaraad stimuleert met het netwerk het delen van kennis en ervaringen tussen alle regio’s

Heldere opdracht nodig

Het landelijk netwerk voor praktijkleren in het mbo is in het leven geroepen door de Programmaraad. SBB is erbij betrokken als expert en inhoudelijk partner. De Programmaraad stimuleert met het netwerk het delen van kennis en ervaringen tussen alle regio’s. Ook zal een doe-agenda worden opgesteld, om het thema verder te brengen.

Is de opdracht helder en willen de partners er echt op inzetten, dan lukt het om praktijkleren in het mbo ‘vliegend te krijgen’. Hierover zijn de trekkers het eens. Volgens een aanwezige is regionale verbinding van groot belang. “Daarom is binnen de regio harmonisatie van regelingen tussen gemeenten nodig.”

Een andere deelnemer raadt aan medestanders te zoeken. “Probeer met name de casemanagers en de professionals in de regio warm te maken voor praktijkleren. Laat hen hiervan ook eigenaar zijn.” Nog een punt dat wordt genoemd: hou praktijkleren in het mbo vooral laagdrempelig. “Maak het niet te zwaar.”

Geslaagde aanpak in Groningen

Jan Dijkhuis van de arbeidsmarktregio Groningen vertelt een inspirerend verhaal over wat er mogelijk is. De regionale partners waren eigenlijk al meteen enthousiast over praktijkleren in het mbo, maar toch kwam dit een tijdlang niet goed op gang. Door hieraan gericht wat te doen, is de situatie nu anders.

De aanpak is binnen de hele regio hetzelfde en bij overleggen zitten alleen mensen om tafel die echt willen. Dijkhuis: “Het allerbelangrijkste is dat het eigenaarschap niet alleen bij uitvoerenden ligt, maar ook bij het bestuur en het management.”

De resultaten zijn ernaar. Waren er in 2021 nog maar 20 praktijkverklaringen uitgereikt, in de zomer van dit jaar is het aantal van 250 overschreden. Ook liepen er op dat moment zo’n 120 trajecten. Dijkhuis benadrukt de positieve leerervaring voor de deelnemers. “Daar gaat het allemaal om.”

Het was een vruchtbare eerste bijeenkomst van het landelijke netwerk. Wordt vervolgd!