Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek resultaten IPS-CMD regeling

08 maart 2021

Tot op heden is IPS in Nederland vooral toegepast bij mensen met Ernstige Psychische Problemen (EPA), waarvoor de effecten ook zijn aangetoond. De praktijk laat echter zien dat er behoefte is om ook de brede groep werkzoekenden met veelvoorkomende psychische problemen (Common Mental Disorders of afgekort CMD) te ondersteunen bij het vinden en/of behouden van werk via IPS. Op die manier hoeft de afstand tot de arbeidsmarkt niet eerst onnodig groot te worden of kunnen ze hun bestaande werk behouden.

In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onderzoekt Kenniscentrum Phrenos de toepasbaarheid en eerste resultaten van IPS voor mensen ‘common mental disorders’ (CMD), dat wil zeggen met een minder lange zorggeschiedenis en vaker voorkomende psychische problematiek (zoals angst- en stemmingsstoornissen). Dit onderzoek is gekoppeld aan de subsidie- en onderzoeksregeling IPS voor mensen met ‘common mental disorders’ (CMD), waarmee 200 trajecten beschikbaar zijn gesteld deze nieuwe doelgroep. Ook personen voor wie gemeenten verantwoordelijk zijn voor de re-integratie konden in aanmerking komen voor subsidie voor een IPS-traject. Voor meer informatie over de regeling, zie www.werkenmetips.nl/nieuws/ministeriele-regeling-ips-cmd/.

Via een landelijke monitor op werkuitkomsten en een verdiepend onderzoek, bestaande uit modeltrouwmetingen, focusgroepen en case studies, worden resultaten verzameld. De eerste resultaten van de landelijke monitor van álle IPS trajecten laten zien dat er in totaal 168 IPS-CMD trajecten zijn aangevraagd, waarvan 75 (100%) van de 75 beschikbare trajecten vanuit de gemeente en 93 (74%) van de 125 beschikbare trajecten vanuit het UWV. Het aantal mannen en vrouwen waarvoor een IPS-CMD traject is aangevraagd, is gelijk verdeeld (51% vrouw). De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 38 jaar (range 20- 63 jaar). De deelnemers hebben gemiddeld 12 jaar (range 0-40 jaar) werkervaring voor ze startten met een IPS traject via de IPS-CMD regeling. Veel deelnemers hebben een MBO opleiding niveau 2 t/m 4 afgerond. De laatste trajecten lopen eind 2021 af en de uitkomsten van het onderzoek zijn medio 2022 beschikbaar.