Overslaan en naar de inhoud gaan

Praktijkverklaring op de agenda van het eerste werkbezoek van de nieuwe SZW-staatssecretaris Bas van ’t Wout aan WVS

23 juli 2020

Binnen twee weken na aantreden brengt de nieuwe staatssecretaris van SZW Bas van ’t Wout zijn eerste werkbezoek aan leerwerkbedrijf WVS in West-Brabant. Hij wilde meer te weten komen over werk- en ontwikkelmogelijkheden voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, waarbij veel aandacht was voor de kansen die praktijkleren met de nieuwe praktijkverklaring in het mbo biedt.

een paar mensen die naar een machine kijken

Praktijkverklaring

Bij WVS ging de staatssecretaris op bezoek bij de leerlijn logistiek van het bedrijf. Daar leren medewerkers bijvoorbeeld hoe een vrachtwagen beladen moet worden. Praktijkleren met een praktijkverklaring houdt in dat deelnemers die de benodigde werkprocessen beheersen een praktijkverklaring van de betrokken mbo-instelling krijgen. Dat is een herkenbaar getuigschrift van het mbo waarop precies staat wat iemand in de praktijk kan. Op basis hiervan kan de medewerker doorstromen naar een baan bij een reguliere werkgever bijvoorbeeld in de logistiek. De WVS-groep zet samen met regionale werkgevers stevig in op praktijkleren met de nieuwe praktijkverklaring in het MBO. Zowel medewerkers als werkgevers vertelden vol enthousiasme over deze combinatie van leren en werken. Het is een ontwikkelkans voor medewerkers die zo hun inzetbaarheid vergroten. Ook is het een kans voor werkzoekenden die met de praktijkverklaring kunnen aantonen aan werkgevers wat ze kunnen.

De praktijkverklaring wordt ingezet voor werkenden en werkzoekenden zonder startkwalificatie (een mbo2-diploma).

Detachering

De staatsecretaris bezocht ook Forever Direct, het regionale distributiecentrum van Forever Living Products Internation – actief in aloë vera producten. Ongeveer 90 medewerkers van WVS werken via groepsdetachering bij Forever Direct.
Naast de ontwikkelkansen die praktijkleren biedt, biedt groepsdetachering een praktische constructie met goede begeleiding voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt

Onder de indruk

De staatssecretaris gaf aan onder de indruk te zijn van de verhalen en de samenwerking tussen WVS en Forever Direct. “Ongelofelijk goed om te zien hoe deze twee bedrijven samenwerken. Sociale ontwikkelbedrijven hebben de kennis en kunde in huis om mensen met een arbeidsbeperking te begeleiden naar en vervolgens ook op de werkvloer van werkgevers. WVS en Forever Direct zijn daar een mooi voorbeeld van. De medewerkers zijn met recht trots op hun werk. Het was heel waardevol hen persoonlijk te spreken over hun ontwikkeling, soms worsteling, maar bovenal hun plezier in het werk.”