Overslaan en naar de inhoud gaan

Simpel Switchen Festival – een terugblik

05 oktober 2021

Op 23 september vond het Simpel Switchen Festival plaats, georganiseerd door de Programmaraad, de ministeries van SZW en VWS, VGN, Divosa, UWV, VNG en Cedris. Voor vrijwel alle aanwezigen was het weer de eerste keer dat er een fysieke bijeenkomst was. Het was een mooie, inspirerende dag waarin veel sprekers verteld hebben over hun ervaringen met Simpel Switchen. Er was veel ruimte voor ervaringsdeskundigen die vanuit hun eigen praktijk hebben ondervonden wat de knelpunten zijn op het gebied van Simpel Switchen.

Het project Simpel switchen in de participatieketen is in 2019 van start gegaan met een duidelijk doel: versoepeling van overgangen tussen de verschillende vormen van meedoen zodat mensen gemakkelijker en veiliger stappen richting werk kunnen zetten. Tijdens het plenaire deel in de ochtend ging een gevarieerd gezelschap van sprekers onder leiding van dagvoorzitter Esther van der Voort in op de resultaten tot nu toe en wat nog moet gebeuren.

De aftrap van het plenaire gedeelte werd gegeven door niemand minder dan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Dennis Wiersema, die in een videoboodschap de aanwezigen heeft toegesproken. Daarna hebben Erik Dannenberg, Caron Landzaat, Danny Verstappen, Margo Trappenburg, Saskia van Rosmalen, Judith van Maanen, Amma Asanta en Eva verteld over hun ervaringen met Simpel Switchen. Ieder vanuit hun eigen aandachtsgebied.

In de middag was het tijd voor verschillende workshops. Zo konden deelnemers in een ‘serious game’ ervaren wat het betekent om te moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Ook was er in de workshops onder meer aandacht voor drempelloos doorstromen, werken in deeltijd en de praktijkopleiding.

De verslagen van het plenaire programma en de workshops zijn terug te vinden in de virtuele goodiebag, evenals de aftermovie. In de goodiebag staan ook veel belangrijke documenten die er de afgelopen tijd zijn verschenen binnen het programma. Heel veel lees- en kijkplezier!