Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociaal domein per 1 januari. De belangrijkste wijzigingen op een rij

10 januari 2024

Op 1 januari 2024 zijn er een flink aantal veranderingen voor het sociaal domein in werking getreden. Hieronder vind je de belangrijkste aanpassingen op een rij.  

 

Invoering wettelijk minimumuurloon

Per 1 januari 2024 is het wettelijk minimumuurloon ingevoerd. De vaste minimum maand-, week- en daglonen zijn daarmee verdwenen. Werkgevers zijn voortaan verplicht om werknemers per uur minimaal het wettelijk minimumuurloon te betalen. 

Afschaffing jeugd-LIV

Het jeugd-LIV is per 1 januari 2024 afgeschaft. Werkgevers ontvingen dat voor werknemers van 18 tot en met 20 jaar die het minimumjeugdloon verdienen. In 2024 betaalt de Belastingdienst nog wel het jeugd-LIV over de verloonde uren in 2023. 

Uurloongrenzen Lage Inkomensvoordeel (LIV)

Het LIV is een tegemoetkoming voor werkgevers die mensen met lage inkomens in dienst hebben. Vanaf 1 januari is de bovenste uurloongrens verlaagd van 125 naar 104 procent van het wettelijk minimumloon (WML). Dit heeft te maken met de bijzondere WML-verhoging per 2023 (toon verhoogd naar 125%) en de invoering van het minimumuurloon. Die maakten het LIV extra duur voor het Rijk. Door de aanpassing is het aantal werknemers waarvoor werkgevers LIV ontvangen gelijk aan het aantal van vóór de WML-verhogingen. 

Vrijstelling Oekraïense vluchtelingen verlengd

Om Oekraïense vluchtelingen in loondienst te nemen hoeft een werkgever geen tewerkstellingsvergunning aan te vragen. Deze vrijstellingsmogelijkheid is verlengd tot 4 maart 2025, omdat de oorlog nog steeds voortduurt. 

Extra begeleidingsbudget voor beschut werkenden

In 2023 ging het Rijk uit van een gemiddeld bedrag van € 8.600 begeleidingsvergoeding per beschut werkplek per jaar. In juli vorig jaar kondigde minister Schouten extra middelen aan, mede naar aanleiding van onderzoek dat uitwees dat gemeenten veel te weinig budget krijgen voor het invullen van beschut werk.

De minister heeft daarom extra middelen toegezegd. Het begeleidingsbudget stijgt dit jaar met € 2.157 tot een bedrag van € 10.757 per beschutte plek (op basis van 31 uur/week).

STAP-budget vervalt

Het STAP-budget is per 1 januari vervallen. Het budget dat nog over was (73,7 miljoen euro) is als extra budget toegevoegd aan de SLIM-regeling 2024-2027. Deze regeling stimuleert leren en ontwikkelen in MKB-ondernemingen. Aan de SLIM wordt een tijdelijke voorziening voor individuele scholing toegevoegd. 

Uitvoering werkvoorzieningen visueel beperkten naar UWV

Vanaf 1 januari 2024 voert UWV werkvoorzieningen uit voor burgers met een visuele beperking die onder de Participatiewet vallen en die gaan werken of al aan het werk zijn. UWV neemt daarmee de uitvoering over van gemeenten. 

Ga naar de website van Cedris voor het volledige overzicht en voor een vooruitblik op het sociaal domein in 2024 en verder.