Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociaal ondernemer Nadia van den Heuvel: ‘Je kunt elke afstand met openheid overbruggen’

15 november 2023

“Jullie zijn als publieke professionals de hoeksteen van onze samenleving. Want jullie zorgen er niet alleen voor dat de economie op gang blijft maar zijn ook scheppers van arbeidsgeluk aan 2 kanten, werkzoekende en werkgever.” Met deze woorden zet sociaal ondernemer Nadia van den Heuvel – zelf ‘fanspastisch’ zoals ze het noemt – de toon voor een inspirerend openingsverhaal tijdens de Praktijkdag van 9 november 2023. Haar boodschap aan de toehoorders uit de arbeidsmarktregio’s: als je iemand kunt raken in zijn competentie, kom je er altijd wel.

Nadia wordt aangekondigd als de ‘leading lady van inclusief werkgever Ictoria’. Bij het in Boxmeer gevestigde multimediabedrijf werken bijna alleen mensen “met een vermeende afstand tot de arbeidsmarkt”, vertelt Nadia. “Ik heb het over vermeend omdat ik geloof dat je elke afstand met openheid kunt overbruggen.” Zij is tevens eigenaar van het aan Ictoria gelieerde re-integratiebedrijf Xtoria waarmee mensen de volgende stap naar werk bij een andere werkgever kunnen zetten. “Eigenlijk lijden we aan ondernemerschap schizofrenie.”

Spreker Nadia van den Heuvel op de Praktijkdag
Nadia van den Heuvel

Gekscherend omschrijft Nadia zichzelf als een “toegankelijke budgettaire oplossing” om de Praktijkdag te openen, omdat ze een handicap heeft. Ze zit van jongs af in een rolstoel als gevolg van aangeboren spastische tetraplegie. Het weerhield Nadia er niet van om vanwege haar baan bij het Openbaar Ministerie voor dag en dauw de trein te nemen. “Daarop is de NS helemaal niet ingericht.” Op aandringen van haar omgeving besloot ze het in 2019 dichter bij huis te zoeken. “Dus ging ik solliciteren.”

Na 10 minuten buiten

De ervaringen waren ronduit ontmoedigend. Zo stond Nadia na 10 minuten alweer buiten toen ze een sollicitatiegesprek had voor de functie van projectmanager voor drie landen. “Ik kreeg nog te horen dat mijn cv zo goed is. Dat kan, zei ik, want die heb ik niet met mijn benen getypt.”

Op de gang kwam ze een huilende jongeman tegen. Zijn gesprek had ook niet lang geduurd. “Hij vertelde: iedere keer als een werkgever hoort dat mijn zicht 40 procent is, is het afgelopen. Ik heb toen een bevriende ondernemer gebeld en verteld dat deze man potentieel heeft, zelfs als de helft van zijn cv gelogen is. Het leidde tot een proefplaatsing en na 2 maanden volgde meteen een vaste aanstelling. Zo goed is hij!”

5 Gouden tips van Nadia

  1. Ga uit van contact voor contract. Maak eerst echt contact met de werkgever; wat zijn de skills van een werkgever en wat heeft hij/zij een kandidaat te bieden.
  2. Balen doe je samen. Soms heb je keihard je best voor iemand gedaan maar haakt de werkgever toch af. Het voelt lekker om zulke ervaringen te verwerken met collega’s, bijvoorbeeld door baalbriefjes te maken die later gezamenlijk ritueel worden verbrand.
  3. Schrijf je gouden tips op. Want zo maak je op een gegeven moment een eigen handleiding die je kunt gebruiken in jouw hele loopbaan.
  4. Ga naast iemand staan in plaats van erboven hangen. Vraag aan de kandidaat: “Bij welke werkgever wil jij het liefste werken? Maak een lijstje van 10 werkgevers.” Daarmee ligt de regie bij de kandidaat.
  5. Als je indirect verbonden bent, blijf dan in contact met jouw collega. Dus ook al werk je niet elke dag met kandidaten of werkgevers en heb jij een andere rol, blijf in contact met de collega’s die dat wel doen. Zij doen het werk waar het echt over gaat! 

Ambitieuze rakkers

Het inspireerde Nadia om er haar werk van te maken. “Mijn motivatie is om Nadia’s te helpen. Ambitieuze rakkers die om welke reden dan ook op de arbeidsmarkt een kans te weinig hebben gehad. Bijvoorbeeld omdat een werkgever nog nooit iemand met een arbeidshandicap heeft gezien. Aan jullie de schone taak: presenteer ons aan werkgevers of aan mensen die auditeren en verder kijken dan het cv.”

Velen zullen zeggen dat het onmogelijk is om iemand met pleinvrees aan het werk te helpen. Maar het kan, is onze ervaring!

Nadia kreeg na een oproep op LinkedIn de cv’s toegestuurd van 70 mensen die niemand wilde hebben. “Toen dacht ik: verrek maar, ik begin voor mezelf en neem hen aan.” Zij vertelt het verhaal van medewerker Rene. “Hij is gewoon autistisch én superslim. Rene zegt dat hij veel minder medicatie gebruikt en veel gelukkiger is, sinds hij bij ons werkt. Hoe we dat doen? Rene werkt 27 uur per week. Daardoor heeft hij thuis genoeg tijd om de dingen te doen die nodig zijn voor zijn mentale onderhoud.”

Nadruk op competentie

Naar verwachting blijft Rene bij Ictoria tot zijn pensioen over 3 jaar. Daarmee is hij wel een witte raaf. Het uitgangspunt is dat mensen op een gegeven moment via Xtoria uitstromen naar de werkgevers waarop de dienstverlening van de arbeidsmarkregio’s gericht is. 

Nadia: “Met gepaste trots kan ik zeggen dat het bijna altijd lukt. Van de 207 mensen hebben er 205 elders binnen een jaar een vaste baan gekregen. Wij hebben hen daarvoor opgeleid. Zoals Frank die nu bij HandicapNL werkt. Hij is verantwoordelijk voor alle content van deze organisatie op sociale media.” 

Het geheim van het succes? “Als je iemand kunt raken in zijn competentie, dus niet in zijn uitdaging of handicap, kom je er altijd. Velen zullen zeggen dat het onmogelijk is om iemand met pleinvrees aan het werk te helpen. Maar het kan, is onze ervaring!”

Probeer de papierwinkel uit handen te nemen. Neem het aanvragen van een proefplaatsing. Daarvan krijgt de werkgever toch een postnatale papierdepressie?

Hulp bij papierdepressie

Een goede ondersteuning van de werkgever is essentieel, benadrukt Nadia. “Van een werkgever wordt aangenomen dat die alles weet, geld tot het plafond heeft en goed met HRM-zaken is. Dat is niet zo. Daarom moet je de werkgever helpen met bijvoorbeeld een loonkostensubsidie en jobcoaching.”

Probeer ook de papierwinkel uit handen te nemen, raadt Nadia aan. “Neem het aanvragen van een proefplaatsing. Daarvan krijgt de werkgever toch een postnatale papierdepressie? Ik in ieder geval wel. Als je kunt faciliteren door het aanbieden van iets als een template, kun je meer bezig zijn met waar het daadwerkelijk om gaat.”

Nadia van den Heuvel richt tot slot hoopvolle woorden aan de aanwezigen. “Als jullie door alles wat jullie nu gehoord hebben voor één iemand het verschil kunnen maken, is deze sessie al waardevol!”