Overslaan en naar de inhoud gaan

STAP-budget is vanaf 17 maart weer aan te vragen

27 februari 2023

Eind vorig jaar besloot het kabinet het januari-tijdvak voor het aanvragen van STAP-budget over te slaan om de nodige verbeteringen in de regeling uit te werken. Inmiddels zijn er een aantal maatregelen doorgevoerd en kan het STAP-budget vanaf 17 maart weer worden aangevraagd. 

STAP-budget

Op 17 maart om 10.00 uur start een nieuwe aanvraagperiode voor STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie). Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. 

De STAP-aanvraag is digitaal en gaat via het STAP-portaal. Niet iedereen is in staat de aanvraag zelf te doen. Voor hulp en ondersteuning kunnen ze terecht bij een vestiging van het Werkplein. 

STAP-ontwikkeladvies

Ook het STAP-ontwikkeladvies wordt in 2023 voortgezet. Het STAP-ontwikkeladvies is een traject bij een loopbaanadviseur om ontwikkelmogelijkheden helder te krijgen. Heeft iemand een opleiding van maximaal MBO-2 als afgerond opleidingsniveau dan kan ook een ontwikkeladvies worden aangevraagd. Het ontwikkeladvies heeft als doel om iemand bewust te maken van het belang van leren en ontwikkelen, inzicht te geven in relevante ontwikkelkansen en scholingsmogelijkheden en handvatten te geven om daarmee aan de slag te gaan.

Het aanvragen van het ontwikkeladvies gaat via de loopbaanadviseur. Iemand hoeft dus alleen een loopbaanadviseur te kiezen, maar verder geen formaliteiten te doen. Belangrijk is dat de adviseur voldoet aan de kwaliteitseisen in de regeling.  Deze adviseurs kunnen werkzaam zijn bij loopbaanadviesbureaus, maar bijvoorbeeld ook bij vakbonden, O&O fondsen of Leerwerkloketten. Bij die organisaties zit veel kennis van de doelgroep en de sectoren. 

Lees hier meer over het STAP-ontwikkeladvies