Overslaan en naar de inhoud gaan

Subsidiecalculator nu landelijk na succes in Noord-Holland Noord

06 november 2023

Aan het arsenaal van de werkgeversdienstverlening is een handig instrument toegevoegd. Met de subsidiecalculator ontdek je snel en eenvoudig welke regelingen en subsidies voor de werkgever van toepassing kunnen zijn bij het aannemen van nieuwe werknemers. In Noord-Holland Noord hebben werkgeversadviseurs meer dan tien jaar veel plezier gehad van een regionale versie.

De nu gelanceerde tool is hiervan de doorontwikkeling. De inhoud wordt nog toegankelijker gepresenteerd, de ‘look and feel’ is aangepast aan de omgeving van samenvoordeklant.nl en het instrument heeft aan de achterkant een update gekregen. Maar in essentie is het instrument hetzelfde gebleven, vertelt Ronald van Ammers. “De subsidiecalculator geeft op een simpele manier aan wat een nieuwe werknemer globaal gaat kosten en welke voordelen er voor de werkgever zijn. Het is gewoon een erg mooie tool om adviseurs en werkgevers te ontzorgen.”

Van Ammers is vanuit UWV werkzaam als senior-adviseur Werkgeversdiensten bij WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord. Hij heeft de regionale subsidiecalculator ontwikkeld met steun van het Leerwerkloket NHN en na de lancering in 2011 bijgehouden. Dat leverde hem de geuzennaam ‘subsidioloog’ op. Samen met de medewerkers van het projectteam zal Van Ammers ook bij de landelijke subsidiecalculator ervoor zorgen dat de inhoud up to date blijft. “Ik vind het leuk dat het instrument is overgenomen door de Programmaraad en voortaan voor alle arbeidsmarktregio’s beschikbaar is.”

Screenshot Berekening met de subsidiecalculator
Berekening uit de subsidiecalculator

Voor iedereen toegankelijk

De instrumentengids Dennis is de aanleiding voor deze overname. Noord-Holland Noord had de subsidiecalculator hieraan toegevoegd en dat werd als een toegevoegde waarde gezien, maar de tool kon nog niet in andere regio’s worden ingezet voor berekeningen. Reden voor de Programmaraad om dit op te pakken. Met als resultaat dat de subsidiecalculator nu voor iedereen toegankelijk is en daarmee ook kan worden gekoppeld aan de instrumentengids Dennis.

Volgens Peer Scheepers heeft de subsidiecalculator zijn meerwaarde in de praktijk bewezen. Hij past zelf al vanaf het begin het instrument toe. “Iedereen kan de calculator gebruiken, ook werkgevers. De tool is bij uitstek geschikt voor adviseurs binnen de werkgeversdienstverlening, omdat zij de context van regelingen kennen.”

Het gaat om meer dan alleen het instrument, benadrukt Scheepers. “Om de subsidiecalculator heen hebben we een uitgebreid regionaal netwerk van adviseurs en werkgevers gecreëerd. Dat is ook waarom Noord-Holland Noord zo goed scoort bij de banenafspraak.” De lijntjes zijn kort, voegt Van Ammers eraan toe. “Het contact is vaak telefonisch. Als Peer een probleem heeft, weet hij wie hij moet bellen.”

Ronald van Ammers en Peer Scheepers
Ronald van Ammers en Peer Scheepers

Gesprek met werkgever gemakkelijker

Scheepers is sinds bijna dertig jaar actief binnen het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het Praktijkonderwijs (Pro) in Noord-Holland Noord, tegenwoordig als regionaal netwerkcoördinator. Zijn onderwijscollega’s zijn een beetje huiverig om met werkgevers te praten over de kosten van het aannemen van jongeren die eerder stage hebben gelopen. “Dat is niet hun expertise. Met de subsidiecalculator is het voor hen een stuk gemakkelijker om het gesprek te voeren. Zij maken er veel gebruik van.”

Icoon subsidiecalculator

Door de stage is het sociale deel al afgedekt, legt Scheepers uit. “De werkgever kent de jongen of het meisje en vaak ook de familie. Dan gaat het alleen nog over de vraag: neem ik hem of haar in dienst? Als je met behulp van de calculator met een mooi aanbod op één A4-tje komt, is het antwoord in wezen duidelijk. Veel werkgevers verbazen zich over hoe weinig ze door loonkostensubsidie en andere regelingen hoeven te betalen voor schoolverlaters vanuit het vso en Pro. Het belangrijkste is natuurlijk dat de jongeren erg zijn geholpen omdat ze een echte baan krijgen.”

Gebruikersgemak voorop

Hoe werkt de subsidiecalculator? Voorop staat het gebruikersgemak, zegt Van Ammers. “Je beantwoordt een beperkt aantal vragen over onder andere geboortedatum van de kandidaat, wel of geen opname in het doelgroepregister, aantal contracturen en het te verdienen loon. Vervolgens klik je op ‘Bereken’. Dan volgt er een overzicht van de subsidies en regelingen die voor iemand mogelijk van toepassing zijn, inclusief bedragen en toelichting.”

In de subsidiecalculator zijn de gangbare landelijke regelingen opgenomen, zoals loondispensatie, loonkostensubsidie, no-riskpolis, proefplaatsing en jobcoaching. Van Ammers licht toe: “Het uitgangspunt is de bekende 80/20-regel. Alleen de meest gebruikte regelingen en subsidies staan in de subsidiecalculator en niet allerlei ‘exoten’. Van alles wat in Den Haag wordt bedacht, mogen wij chocola maken.” Van Ammers raadt adviseurs wel aan om te blijven nadenken over andere mogelijkheden. “Soms moet je ook zoeken naar een specifieke regionale of sectorale regeling.”

Acties voor brede verspreiding

Peer Scheepers en Ronald van Ammers zetten zich in voor een brede verspreiding van de nieuwe subsidiecalculator. Zo presenteert Scheepers binnenkort het instrument bij het landelijk overleg vso-Pro, waarin alle scholen zijn vertegenwoordigd. “De Programmaraad wil het flink gaan promoten en wij doen als ambassadeurs mee”, aldus Van Ammers.

Scheepers raadt adviseurs in de werkgeversdienstverlening aan om de subsidiecalculator uit te proberen. “Veel mensen hebben enige koudwatervrees als het gaat om digitale tools. Als je een paar keer met de subsidiecalculator werkt, ervaar je de voordelen.”

Onze adviseurs zijn er blij mee

Ben Tap
Ben Tap
Ben Tap

De subsidiecalculator van Noord-Holland Noord was ondergebracht bij het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid. Directeur Ben Tap vertelt waarom hij het instrument een warm hart toedraagt.

“Het is een erg nuttig hulpmiddel. Mooi is dat de subsidiecalculator vooral bedoeld is voor de adviseurs die de echte gesprekken met werkgevers voeren. Zij zijn er blij mee omdat ze vrij snel antwoord kunnen geven op behoorlijk ingewikkelde vragen over bijvoorbeeld kosten, fiscale voordelen en proefplaatsing. Bij iedere werkgever is de puzzel toch weer net even anders. Door de subsidiecalculator kun je meteen of binnen enkele dagen een goed advies geven. De werkgevers worden daar weer blij van, wat leidt tot meer plaatsingen van mensen voor wie we het allemaal doen.”

“Een probleem was dat de subsidiecalculator van niemand was en dus geen enkele partij binnen de regio zich verantwoordelijk voelde voor de actualisering en financiering. Daardoor dreigde enkele jaren geleden de calculator te verdwijnen. Toen Ronald dat bij mij aankaartte, is het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid eigenaar geworden. Het was voor mij een simpele beslissing. Een groot aantal mensen in het werkveld paste het instrument toe en de kosten vielen erg mee. We kregen veel positieve reacties dat de subsidiecalculator werd voortgezet.”

“Ik vind het prima dat de Programmaraad er een landelijke tool van heeft gemaakt. Er is afgesproken dat de oorspronkelijke naam en het webadres nog steeds kunnen worden gebruikt. In Noord-Holland Noord beleven we veel plezier aan de subsidiecalculator en het is een goede zaak dat nu ook andere regio’s er gebruik van gaan maken.”