Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitnodiging intervisie beschut werk

17 juni 2020

Tijdens de afgelopen praktijkdagen hebben we steeds een intervisiesessie rondom beschut werk georganiseerd. Omdat de praktijkdag in mei vanwege Covid-19 geen doorgang kon vinden dateert de laatste intervisiesessie van maart 2020. Heel graag willen we voor de zomer nog een keer (digitaal) bij elkaar komen om met jullie door te praten over een tweetal onderwerpen rondom beschut werk. Vanwege het strategische karakter van de onderwerpen is de sessie met name geschikt voor beleid en management. Hier zullen we dan ook bij de aanmeldingen op letten.

De intervisiesessie zal plaatsvinden op 25 juni van 13:00-14:30 uur via zoom. 

Het eerste deel van de sessie zal gaan over het uitwerken van scenario’s:

Scenario’s zijn mogelijke toekomstbeelden op basis van de grootste onzekerheden. Door de coronacrisis werd het leven zoals wij dat kenden, acuut onderbroken. Op verschillende vlakken is het een onzekere tijd. De onzekerheden lijken samen te hangen met de volgende twee vragen: hoe lang gaat het duren voordat deze crisis over is? En hoe ziet ons post-corona leven er dan uit? Scenario’s zijn een middel om onzekerheid te hanteren en proactief te kunnen handelen. Ze zijn echter als het weer: het is de context waar we weinig tot geen invloed op kunnen uitoefenen, maar die wel veel impact heeft op ons en waar we mee moeten omgaan of we dat nou willen of niet. Scenariodenken helpt ons mogelijkheden te zien om slim en wendbaar op die context in te spelen. Je kiest nooit een scenario, maar gebruikt ze allemaal om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op wat mogelijk komen gaat.

Jenny den Hertog heeft in samenwerking met De Ruijter strategie een set scenario’s ontwikkeld over het mogelijke verloop van de coronacrisis en wat dat betekent voor de arbeidsmarkt. Deze zal zij tijdens de sessie presenteren. Vervolgens gaan we in kleinere groepjes uiteen om na te denken wat deze verschillende scenario’s betekenen voor beschut werk. Zo hopen we met elkaar te onderzoeken welke kansen en bedreigingen de verschillende scenario’s oproepen zodat daar vroegtijdig op ingespeeld kan worden.

Tijdens het tweede deel van de sessie zal Wynanda van Nord van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid een toelichting geven op de stand van zaken op dit moment. In de kabinetsreactie op de evaluatie beschut werk van eind 2019 zijn een tweetal onderzoeken aangekondigd: één rondom financiën en een onderzoek over het verdeelmodel van de aantallen beschut werk in de ministeriële regeling. Wynanda zal een update geven over deze onderzoeken en zij heeft wat vragen aan jullie waar jullie input erg gewenst is voor de verdere voortgang.

DE INTERVISIE IS VOLGEBOEKT. AANMELDEN IS HELAAS NIET MEER MOGELIJK.