Overslaan en naar de inhoud gaan

Werklandschap: Werkzoekenden & Werkgevers

24 augustus 2020

Het Werklandschap helpt om een gemeenschappelijk denkkader en taal te creëren, met ruimte voor lokale verschillen in beleid, doelgroepen en inzet van middelen. Het verbeeld welke dienstverlening gemeenten bieden om werkzoekenden te begeleiden naar (on)betaald werk en welke dienstverlening werkgevers wordt geboden om te komen tot de beste kandidaat op hun vacature. Een kwestie van maatwerk. Daardoor kan het werklandschap per inwoner en werkgever verschillen in aantal stappen en de volgorde ervan. Begeleiding is immers een kwestie van maatwerk.

Het landschap bestaat uit verschillende dienstverleningstegels. Bij iedere tegel vind je uitleg over die stap, met de verschillende tools en aandachtspunten die bij deze stap kunnen behoren.

Het Werklandschap

De eerste versie van het Werklandschap is ontwikkeld in samenwerking met diverse gemeenten. Practise based en bevatte enkel het werkzoekenden landschap. Het werkzoekenden landschap is eind 2019 getoetst, onder andere via een enquête van de Programmaraad. Zie hier de terugkoppeling van deze toetsing.

In de nieuwe versie is het werkzoekenden landschap aangevuld met wetenschappelijk inzichten over hoe de dienstverlening het beste vormgegeven kan worden en waar je aan kunt denken. Ook is er een werkgeverslandschap toegevoegd, zodat beiden landschappen naar elkaar toe bewegen om te komen tot een duurzame match. 

De VNG wil nu graag breed feedback ophalen op het gehele werklandschap. Aan de hand van de resultaten van de enquête zal het Werklandschap worden aangepast en vastgesteld. De VNG gebruikt het Werklandschap ook voor de ontwikkeling van andere producten.

Werklandschap Werkzoekenden en werkgevers