Overslaan en naar de inhoud gaan

Wijziging proces Ziek/beter melden bij Loonkostensubsidie (LKS)

29 november 2021

Op 1 januari 2022 gaat een wetswijziging in die de samenloop van een uitkering van UWV en Loonkostensubsidie van de gemeente eenvoudiger maakt. Hierdoor betaalt de gemeente niet meer te veel loonkostensubsidie, die de werkgever achteraf moet terugbetalen. En werkgevers hoeven hierdoor hun medewerker(s) die werken met Loonkostensubsidie, alleen nog ziek en/of beter te melden bij UWV en niet meer ook bij de gemeente.  De administratieve wijzingen maken deel uit van het wetsvoorstel Breed Offensief.

    In welke situaties verandert er iets?

    De werkgever ontvangt loonkostensubsidie van de gemeente voor zijn werknemer. Daarnaast vraagt de werkgever voor zijn werknemer een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO) aan. Of hij vraagt een Ziektewet-uitkering aan bij UWV in de volgende gevallen: 

    • De werknemer is ziek door zwangerschap of bevalling.
    • De werknemer is ziek door orgaandonatie.
    • De werknemer is ziek en heeft een no-riskpolis.
    • De werknemer is ziek en valt onder de Compensatieregeling voor oudere, voormalig werkloze werknemers.

    In deze situaties gelden de nieuwe regels als wij op of na 1 januari 2022 een aanvraag ontvangen voor een Ziektewet-uitkering of een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. 

    De nieuwe regels

    De volgende nieuwe regels gelden:

    • De werkgever meldt zijn werknemer alleen ziek bij UWV
    • UWV stuurt geen bericht meer naar de gemeente wanneer een werknemer een Ziektewet-uitkering krijgt, of wanneer die uitkering stopt. 
    • De gemeente blijft de loonkostensubsidie doorbetalen aan de werkgever. 
    • Gemeentes blijven het loonwaardepercentage juist en tijdig in het digitale klantdossier vermelden. Bij het berekenen van de uitkering voor de werknemer houdt UWV rekening met de loonkostensubsidie die de gemeente doorbetaalt. Dat doet UWV door het loonwaardepercentage te vermenigvuldigen met de Ziektewet-uitkering of de uitkering voor zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Het loonwaardepercentage haalt UWV eenmalig op uit het digitale klantdossier bij ontvangst van de aanvraag. De loonwaarde voor de berekening is minimaal 30%. Dit is wettelijk vastgelegd. 

    Wanneer nog oude regels

    Heeft UWV de aanvraag voor een Ziektewet-uitkering of voor een uitkering zwangerschaps- en bevallingsuitkering vóór 1-1-2022 van de werkgever ontvangen? Dan blijven de oude regels gelden.

    Veelgestelde vragen en meer informatie

    In bijgaande Q&A kunt u lezen wat er voor gemeenten en UWV verandert in het proces van ziek en beter melden bij Loonkostensubsidie (LKS). Naar aanleiding van nieuwe vragen die binnenkomen bij VNG, UWV, Divosa en de Programmaraad publiceren we een nieuwe versie van de Veel gestelde vragen over de 'proceswijziging ziek/beter melden bij Loonkostensubsidie (LKS)'.

    Meer informatie over dit onderwerp: