Overslaan en naar de inhoud gaan

Praktijkleren met de praktijkverklaring in Noord-Limburg goed op de rit

Gepubliceerd op 15 juni 2021

Ondanks corona, staat ‘Praktijkleren met de Praktijkverklaring in het mbo’ in de arbeidsmarktregio Noord-Limburg inmiddels goed op de rit. Zowel werkenden en werkzoekenden komen in aanmerking. “De begeleiders zagen de trots en het zelfvertrouwen van de deelnemers groeien, met positieve uitstraling op de collega’s”, aldus coördinator Caroline Tebbens.

Noord-Limburg is één van de 24 arbeidsmarktregio’s die experimenteert met ‘Praktijkleren met de praktijkverklaring in het mbo’. Caroline Tebbens, coördinator Leerwerkloket Noord-Limburg, vertelt dat de pilot is gestart net voor het uitbreken van de pandemie. Desondanks zitten er inmiddels 115 kandidaten in de werkleerroute en nemen er 28 werkgevers deel, variërend van horecagelegenheden tot garages en logistiek dienstverleners. Tot nu toe zijn er vijftig verklaringen uitgereikt.

Tips

  • Informeer professionals van werk en inkomen goed over wat ‘Praktijkleren met de praktijkverklaring’ is en welke mogelijkheden dat biedt.
  • Check goed of de werkgever wel heil ziet in de constructie.
  • Zoek naar de intrinsieke motivatie van werkgevers en kandidaten.

Acht werkenden bij PostNL leren bij

De meeste ervaring is opgedaan met acht werknemers die via de Banenafspraak werken bij Post.nl. Voor hen is door Post.Nl, Tempo-Team, SBB, Servicepunt Leren en Werken en Gilde-opleidingen een traject opgezet om een praktijkverklaring te halen. In december 2020 zijn er vijf praktijkverklaringen uitgereikt. Eén van de deelnemers wil door met een BBL-opleiding. “De begeleiders zagen de trots en het zelfvertrouwen van de deelnemers groeien, met positieve uitstraling op de collega’s”, aldus Tebbens.

‘Iets in de techniek’

Er zijn ook individuele trajecten voor werkzoekenden. Na de start van de pilot in 2019 heeft Tebbens eerst de professionals in de arbeidsmarktregio geïnformeerd over het nieuwe instrument. “Na enige tijd werd ik gebeld door één van de werkcoaches. Die had een jonge dame in de caseload en zij dacht dat praktijkleren echt iets voor haar zou zijn. Ze was begin twintig en had nooit een opleiding afgemaakt en was heel onzeker. “Ze dacht het niet meer te kunnen. Maar toen ik haar vroeg wat ze het liefst zou willen doen, zei ze resoluut: ‘iets in de techniek’.”

“We hebben een garage gevonden, een eenmansbedrijf van een man kort voor zijn pensioen zonder opvolger. We hebben hem uitgelegd dat we samen in dit geval zijn kandidate zonder papieren op weg kunnen helpen, en dat ze die papieren via praktijkleren wel kan halen. Voorwaarde is dan dat de garage een erkend leerwerkbedrijf wordt, maar dat wij hem daarbij gaan helpen. De garagehouder vond het geweldig en wilde de kandidate graag het vak leren.”

Veel sneller dan gedacht

“Samen met een opleider van één van de onderwijsinstellingen hebben we een programma gemaakt en kort na de start van de pilot is ze met behoud van uitkering aan de slag gegaan. We trokken er een jaar voor uit, maar na drie maanden was al duidelijk dat ze al een enorme groeispurt had gemaakt op persoonlijk en vaktechnisch vlak. Er is gekozen om de periode van een jaar te benutten; na een half jaar kan ze al een gedeelte van het leerdossier afronden. We denken nu na, waar ze aan de slag kan als ze praktijkverklaringen blijft stapelen. Ze is heel gemotiveerd. Bijzonder is ook dat ze aan zichzelf is gaan werken en nu werkt aan een gezonde leefstijl.”

Een voorwaarde voor het welslagen van een traject Praktijkleren met de praktijkverklaring is dat de werkgever heil ziet in de constructie. De motivatie is overigens vooral niet-commercieel, signaleert Tebbens. ”Werkgevers willen wel goede ondersteuning en moeten gemotiveerd zijn om te investeren, tijdens de pilot zonder vergoedingen. De vraag om vergoeding is vaker aan de orde gekomen”

Werkenden en werkzoekenden

Noord-Limburg maakt geen onderscheid tussen werkenden en niet-werkenden. De werkwijze is wel anders, want voor een werkzoekende moet je meer uitzoeken. Bijvoorbeeld waar iemand goed in is. Daar zit vaak ook de motivatie. Dan wordt het regionaal WSP betrokken in het proces die op zijn beurt op zoek gaat naar een werkgever die een plek wil maken. We richten ons op een minimale doorlooptijd van het leertraject van drie maanden. Al snel komt ook ter sprake wat de mogelijkheden voor een arbeidsovereenkomst zijn. 

Trekker sinds 2019

Tebbens is trekker van de pilot sinds 2019 vanuit het Leerwerkloket, als een van de eersten in het land. “Eigenlijk was er op dat moment geen Leerwerkloket in Nederland dat zelf met de pilot aan de slag ging. Meestal kwam het vanuit UWV of een WSP. We hebben toen een startdocumentje gemaakt voor de pilot met als doelstelling in 1,5 jaar 150 kandidaten duurzaam aan het werk te helpen.”

Bij de pilot zijn naast het Leerwerkloket ook het WSP Noord-Limburg, SBB, de onderwijspartners, gemeenten, UWV en werkgevers – de gemeente Venlo en het SW-bedrijf – een afvaardiging van het regionaal mobiliteitsteam, leerplicht en het Loopbaancentrum Leo aangesloten. Toegang tot een traject is mogelijk vanuit iedere partner. Wel wordt er een coördinatiepunt ingericht voor aanmelding, registratie en het betalen van de factuur. De gelden komen van het werkbedrijf en regionaal projectgeld uit Perspectief op Werk. 

Ad hoc-samenwerkingen

Er is een projectteam opgericht. In het team is gezegd: we hebben minimaal twee dingen écht nodig: de werkgever en de kandidaat. We hebben besloten de kandidaat centraal te stellen. Meestal begint het bij het WSP, onderwijs en de coach van de kandidaat. Dat zijn ad hoc-samenwerkingen. “Maar inmiddels weten coaches en accountmanagers en de contactpersonen van onderwijs elkaar prima te vinden.”

Noord-Limburg heeft trajecten voor individuele kandidaten, maar ook groepstrajecten. “Vóór corona werkten we ook met de horeca, die toen een nijpend tekort aan werknemers had. Inmiddels hebben we een nieuw traject ingezet voor de horeca voor tien kandidaten en vijf werklocaties bij horecawerkgevers. Het traject begint met een voorprogramma van zes weken, maar daarna krijgen ze wel een arbeidscontract van zes maanden en een leerroute.”

Werkgevers overtuigen

Op de website legt het WSP Noord-Limburg werkgevers overtuigend uit wat praktijkleren inhoudt, wat het van de werkgever vraagt en vooral, wat de voordelen zijn. 

  • Goed opgeleide werknemers versterken de concurrentiekracht van uw bedrijf.
  • De vakbekwaamheid en wendbaarheid van uw werknemers wordt groter.
  • U leert potentiële werknemers kennen en kunt een baan aanbieden wanneer de kandidaat voldoet aan de eisen.
  • Uw werkvraag is leidend. U wordt vooraf betrokken bij het opstellen van een praktijkgericht leertraject.
  • U geeft invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), aan goed werkgeverschap en u vervult een belangrijke sociale rol in de samenleving.
  • Werkzoekenden en werknemers zijn met een praktijkverklaring beter toegerust voor een baan. U draagt dus bij aan hun duurzame inzetbaarheid.
  • Het traject legt een basis voor doorleren in het mbo: een groot deel van de kandidaten stroomt door naar een BBL-opleiding.

Deelname aan de mbo-leerroute is bovendien kosteloos voor werkgevers. “wel vergt het uw inzet en de mindset om mensen toekomstproof te willen maken: u investeert in talent.”