Overslaan en naar de inhoud gaan

Workshops houden WW-ers uit de bijstand

Gepubliceerd op 15 april 2014

De arbeidsmarktregio Haaglanden gebruikte het project Ontsluiting Werkzoekendenbestand om zich specifiek te richten op één bepaalde doelgroep: de WW-ers in de eindfase van hun uitkering. Zij dreigen de bijstand in te gaan. Door te helpen hun cv te verbeteren en deze te matchen met de vraag van uitzendorganisaties moest deze instroom worden verkleind.

Kerngegevens project
Wie: 5 gemeenten, UWV en 3 uitzendbureaus. Wat deden zij? WW’ers die dreigen door te stromen naar de WWB met workshops helpen met hun cv, plaatsing op Werk.nl en sollicitatie- training.
Kwalitatieve resultaten: Naast gegroeide samenwerking (ook tussen publieke partijen onderling) is een nieuwe samenwerkingsvorm gevonden de positie van WW’ers versterkt voor zij doorstromen naar de WWB. De kwaliteit van ontsloten cv’s is verbeterd.
Contact: Robert Endhoven (projectleider), robert.endhoven@denhaag.nl.
Publieke partijen: Gemeenten en UWV.
Private partijen: GJ Personeelsdiensten, Tempo-Team en Manpower.

In het project sloten drie uitzendbureaus in de regio Haaglanden zich aan bij de al bestaande samenwerking tussen gemeenten en UWV. De pilot ‘Doorloop WW/WWB’ liep al. Hierin krijgen werkzoekenden met een WW-uitkering aan het eind van dit traject een voorlichtingsgesprek over hun rechten en plichten als WWB’ers. Ook leren meer over de verschillen tussen beide uitkeringen.

Workshops

De drie uitzendbureaus sloten daarbij aan door workshops te organiseren, waarin ze hielpen met solliciteren en cv’s te actualiseren. Tijdens de workshops zijn de cv’s rechtstreeks op Werk.nl geplaatst. Ook keken de intercedenten al tijdens de workshops of kandidaten geschikt waren voor bemiddeling. Met de meest geschikte kandidaten gingen ze op zoek naar werk.

De extra verdiepingsslag bovenop de bestaande samenwerking is volgens de regionaal projectleider zeer succesvol gebleken. Zo zijn in zes maanden bijna 700 cv’s geactualiseerd en nu kwalitatief goed, maar ook het moreel van werkzoekenden is gestimuleerd. Zij waren erg enthousiast over de hulp en iets dat ze in de reguliere WW-trajecten hadden gemist: persoonlijk contact.

Goede energie

De samenwerking tussen de verschillende partijen, publiek én privaat, verliep erg goed. “Er kwam goede energie vrij”, aldus de projectleider. In totaal zijn vanuit het project 56 mensen aan werk geholpen. De meesten via detachering of een jaarcontract (50 via uitzendbureaus, 4 op eigen gelegenheid). Er waren niet altijd geschikte vacatures voorhanden. De uitzendbureaus liepen ook nog wel eens aan tegen gebrekkige motivatie bij kandidaten. Sommigen wilden niet werken voor een minimumloon.

“OOK DE CHEMIE TUSSEN KETENPARTNERS MAAKT STEEDS MEER MOGELIJK”

- AB STIKKELORUM, BUSINESSCONTROLLER/PROCESMANAGER UWV

Publiekprivate samenwerking

De regio wil de nieuw gevonden vorm van publiekprivate samenwerking voortzetten. De betrokken partijen kijken nu naar de mogelijkheden voor cofinanciering. Wel wordt de focus extra gelegd op het plaatsen van kandidaten. Die lag nu vooral op het ontsluiten van cv’s. “Die zijn slechts een hulpmiddel, geen doel op zich”, aldus de projectleider.

Ook de samenwerking tussen de publieke ketenpartners kreeg volgens het UWV een extra dimensie door het uitwis- selen van de kennis en ervaring met de uitzendbureaus. “Wij zijn op voorhand niet elkaars concurrent en versterken elkaar steeds meer. Die chemie maakt heel veel mogelijk”, aldus een UWV-betrokkene.